28.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
İsmail Şahin - Keşan
Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde 14 yıldan beri yılın en soğuk günü olan 6 Ocak’ta kutlanan Bocuk Gecesi, önceki gece ertelemeli olarak gerçekleştirildi. Bir yanda modern dans sahnesi diğer yanda ise oyun havalarıyla şenlenen etkinlikte, yüzlerini boyayan ve beyaz çarşaflar giyen gençlerin köy içinde dolaşarak pencerelerin camlarına vurarak köylüleri korkuturken renkli görüntülere sahne oldu.
Çevreci kostüm
Balkanlarda Ortaçağ’dan kalma eski bir gelenek olan Bocuk Gecesi’ne yaşanan erteleme ve yağmura rağmen Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve İstanbul’dan, binlerce kişi katıldı. Çamlıca Muhtarlığı AB proje koordinatörü Tahir Demirel, geceye 20 bin kişinin üzerinde bir katılım olduğunu belirtirken, trafik yüzünden binlerce kişinin de geri dönmek zorunda kaldığını ifade etti. Köy meydanında kutlanılan etkinlik için kurulun stantlarda bölgeye özgü sucuk ve köfte lezzetlerini çok ucuza (çeyrek ekmek ve ayran 5 TL) tatma imkânı bulan ziyaretçiler ayrıca gecenin olmazsa olmazı kabak tatlısını da yemeyi ihmal etmedi. Yarım ekmek kokoreç 10, gözleme ile çay 5, elma şekeri ise 3 liradan satıldı. Kahvelerde de çay 1 TL’den ikram edildi. Gece için tepsilerce kabak tatlısı hazırlayan köylüler, bu tatlıların bir kısmını da kurdukları stantlarda satarak ev bütçesine katkı sağladı. Ayrıca yıl boyunca özellikle geri dönüşüm malzemelerden yapılan bocuk kostümlere da 15 TL gibi makul fiyatlarla ziyaretçileri havaya soktu. Yine köy meydanında bulunan müze de 1 TL giriş ücretiyle ziyarete açıldı.
‘Bir Türk geleneği’
Çamlıca Köyü Muhtarlığı, Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ile Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği tarafından Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla bu yıl 14’üncüsü düzenlenen etkinliğin en can alıcı dokunuşu ise Edirne Trakya Üniversitesi Saç Bakımı Ve Güzellik Hizmetleri öğrencilerinden 19 kişilik ekip kuran Aylin Ersek yaptı. Ziyaretçiler 5 liraya bocuk, 20 TL’ye de plastik makyajıyla geceye hazırlandı. Sahne alan dansçılar da köy gençlerinin kurduğu tiyatro gruplarından tedarik edildi. Köy müzesinin önündeki alana kurulan ve önüne varillerle ateşlerin yakıldığı sahnede önce bocuk gecesi canlandırıldı.
Ardından konuşan muhtar Arif Büyükyatıkçı, Türk Patent Enstitüsü’nün tescillediği Bocuk Gecesi’nin Pagan kökenli bir Türk geleneği olduğunu ve Cadılar Bayramı’yla alakası olmadığı söyledi.
Kabağı sevdirdi
Kırklareli Üniversitesi Gastronomi öğretim görevlisi Ali Çakır ise gecenin çocuklar için uydurulduğunu belirterek, “Eski çağlardan beri bal kabağı sağlamlığın sembolüdür, ama çocuklar pek sevmez, Bocuk sayesinde çocuklara kabak yeme alışkanlığı kazandırdı” dedi. Bir yanda Dj performansı, çocukluğunu Çamlıca köyünde geçiren Oğuz Berkay Fidan’ın şarkılarıyla coşan kalabalık, diğer yanda davul zurnalı oyun havalarıyla eğlencesine eğlence kattı. Etkinlik sürerken yüzünü boyayan ve çarşaf giyen gençlerin korkuttuğu köylüler pencerelerini açarak onlara kabak tatlısı ikram etti.
Korkutma gecesi
Orta Çağ’dan kalma bir gelenek olan Bocuk Gecesi’nde, her evde mutlaka kabak pişirilir. İnanışa göre, Bocuk adı verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmazmış. Gençler, çarşaf giyip köylüleri ‘Bocuk geliyor’ diye korkutur. Bocuk Gecesi, kışın, en sert gecenin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa, o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.