GündemKurban eti nasıl değerlendirilir ve saklanır? Ne kadar sürede tüketilmelidir?

Kurban eti nasıl değerlendirilir ve saklanır? Ne kadar sürede tüketilmelidir?

21.08.2018 - 09:25 | Son Güncellenme:

2018 yılı Kurban Bayramı'nın başlamasıyla, kurbanlar da kesiliyor. Vatandaşlar ise pek konu hakkında araştırma yapıyor. Bunlardan Kurban eti nasıl değerlendirilir ve saklanır? Ne kadar sürede tüketmek gerekir? Sorularının merak edilen yanıtlarını haberimizde derledik.

Kurban eti nasıl değerlendirilir ve saklanır Ne kadar sürede tüketilmelidir

Kurban Bayramı geldi çattı. Vatandaşlar kesilen kurban etinin nasıl değerlendirileceğini ve saklanacağını merakla araştırıyor. İşte Diyanet açıklaması ve Beslenme ve diyet Uzmanı Gülce Taştemel'in bilgilendirmeleri haberimizde yer alıyor.

Haberin Devamı

KURBAN ETİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban etinin hemen tüketilmemesi ve 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durumun ortaya çıkmasının beklenmesi gerektiğini belirten Dyt. Gülce Taştemel, ”Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir” dedi.

Etin depolanmasında bazı hatalar yapıldığını belirten Taştemel, “Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Böylece et yumuşar ve lezzeti, kıvamı yerine oturur” diye konuştu.

DERİN DONDURUCUDA EN FAZLA 3 AY SAKLANMALIDIR

Dyt. Taştemel, etin saklanma koşullarının da çok önemli olduğunu belirterek, “Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta, -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanabilir.

Et küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek, bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabının en üst rafında bir gün bekletilerek çözdürme uygun seçenektir” dedi.