19.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ - Marmara Denizi’nde iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklığın artışı, deniz suyundaki durağanlık, çevre kirliliği, atıkların çoğalmasına bağlı olarak afet niteliğinde müsilaj yaşanmış, Kasım 2021’de Marmara Denizi ve Adalar, Cumhurbaşkanı Kararı ile “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmişti. Ardından Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı çerçevesinde, deniz çöpleri ile mücadele amacıyla da Marmara’ya kıyısı olan bütün illerde çalışmalar yürütülüyor.
Dev midyeye koruma
Marmara için gelecek yıl da yeni projelerin devreye alınması planlanıyor. Bu kapsamda, ekosistemin iyileştirilmesinde büyük öneme sahip ve denizlerin akciğerleri olarak bilinen deniz çayırları ile ilgili, dağılım alanlarının tespiti, karasal baskının ve bu doğrultuda koruma stratejilerinin belirlenmesi amacıyla “Marmara Denizi Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi” yapılacak. Akdeniz genelinde toplu ölümler neticesinde türü yok olan ve sadece Marmara Denizi’nde yaşadığı tespit edilen, nesli kritik düzeyde tehlike altında bulunan ve saatte 6 litre su süzerek deniz suyunun temizlenmesinde önemli yeri olan pina midyesi türü için de koruma stratejisi belirlenecek. Dev midye olarak da adlandırılan pinaların boyunun 1 metreye kadar çıkabildiği biliniyor.
Dünya Bankası’ndan kredi
Kentsel atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürülmesi de öncelikli çalışmalar arasında yer alıyor. Bu dönüşümlerin hayata geçirilmesi için gereken finansman kaynağının bir kısmının Dünya Bankası kredisi ile gerçekleştirilmesi planlanırken, 2024’ün ilk yarısında projenin başlaması hedefleniyor.