02.01.2022 - 15:51 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye'nin Ege'de 'etkinliğinin nasıl bitirileceği' üzerine kafa yorulan haber, bir anlamda Yunanistan'ın çaresizliğini de gözler önüne seriyor. Bölgedeki etkinliğini artırmaya çalışan ülkede basın, uygulanması gereken yeni savaş taktiğini yazdı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
Hepimiz biliyoruz ki bir savaşta kazanan, savaş alanında kendini düşmana empoze etmeyi başarandır. Bu noktaya ulaşmak için, mümkün olduğunca az hata yapan zafer kazanacak. Yukarıdakilere ek olarak, başarıya ulaşmak için önemli bir unsur da düşmanını kandırmak ve aldatmak.
Ancak son yıllarda modern savaş alanlarındaki manevralara, aldatmaktan ziyade ateş gücünün hakim olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni, yüksek doğrulukta uzun menzilli vuruş gücü sağlayan silah sistemlerinin hızlı bir şekilde geliştirilmesinin yanı sıra, ülkelerin silahlı kuvvetlerine, kandırılma olasılığını büyük ölçüde düşüren çoklu gözetleme araçlarının eklenmesi.
Hem silahlı hem de gözetleme İHA'ları, saldırı helikopterleri, yakın hava destek uçakları, erken uyarı uçakları ve uydular, muharebe birimlerinin manevra kabiliyetini çok büyük ölçüde azaltan silah sistemleri olarak karşımıza çıktı.
Bu nedenle, kuvvetlerimizin manevrasını ilerde etkin bir şekilde uygulayabilmek için, öncelikle düşmana karşı ateş gücü hakimiyetimizin büyük ölçüde empoze edilmesi gerekiyor.
Uçaksavar, RPG, motorlu ve treyler topçuları, tanklar, TOMB, TOMA, tanksavar ve havan topları gibi ana silah sistemlerinin şişirilebilir kuklaları, muharebe gücümüz açısından düşmana korkunç bir kafa karışıklığı yaşatacak.
Bu planın etkisini çok daha fazla artırabilecek olan şey, bu şişme kuklaların aynı yer ve zamanda gerçek silah sistemleriyle birlikte hareket etmesi ve kullanılması olacak.
Türk SİHA'larında Kanada firmasına ait kameralar kullanıldığı için, normal silah sistemlerimizle şişme mankenlerimizi ayırıp ayıramayacaklarını anlama fırsatımız bulunuyor.
Silah sistemlerimizin mankenlerinin hareketine gelince, bu, tıpkı Trikala şehrinde kullanılan otonom ve sürücüsüz hareket eden otobüsler gibi, sensörler vasıtasıyla yönlendirilecekler.
Son olarak, bu tür şişme mankenlerin inşasının acilen gerekli olduğunu, bunların hazırlanması, yerdeki düzeni ve sevkiyatı ile ilgilenecek bir birimin en kısa sürede oluşturulması gerek.
Böyle bir planı uygulamanın maliyeti, ana silah sistemlerimizin savaş alanında hayatta kalmasını ve operasyonunun ömrünü uzatacağından, istenen sonuçlar düşünüldüğüne oldukça düşük olacak.
Yunan hükümeti borç batağında olmasına rağmen, Türkiye karşısında pozisyon kazanabilmek adına başlattığı askeri harcamalara bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Yunan basını, bu sefer de donanmaya yönelik yeni harcamaları manşetten verdi.
Yunan basınında çıkan habere göre, ABD hükümeti Cuma günü Yunanistan'a dört fırkateynin satışına yeşil ışık yaktı ve Eylül ayında üç fırkateynin Yunan Donanmasına satışı için bir ön anlaşma imzalayan Fransa ile rekabete girdi.
Haber şöyle devam etti: ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Elliott tarafından Paris'te imzalandıktan üç ay sonra, 6,9 milyar dolar değerindeki dört fırkateyn ve teçhizatının potansiyel satışını onayladığını söyledi. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in de benzer bir anlaşmaya imza atması bekleniyor.
Bu satışın, 'ABD dış politikası ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyen bir NATO müttefikinin güvenliğinin güçlendirilmesi' amacıyla yapıldığı bildirildi. Pentagon, gemilerin ana yüklenicisinin, F-35'leri de üreten Lockheed firması olduğunu belirtti.
Washington ayrıca, değeri 2,5 milyar dolar olan dört Yunan MEKO sınıfı fırkateynin modernizasyonuya ilişkin bir sözleşmeyi de onayladı.
Duyuruda, Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın ekipmanının modernizasyonu için 'uluslararası bir ihalenin kazananı ile' sözleşme imzalanacağına açıklanarak, 28 Eylül'de Fransa ve Yunanistan liderleri tarafından açıklanan anlaşmanın nihai olmadığı ima edildi.
Fransa cumhurbaşkanlığının Avustralya'ya tedarik edeceği denizaltı fiyaskosuna teselli olarak sunduğu Fransa-Yunanistan anlaşmasına göre, Fransa'da üç Belharra fırkateyni inşa edilecek ve 2025-2026 yıllarında Yunan Donanması'na teslim edilecek. Dördüncü bir fırkateynin olası inşasına ilişkin de bir madde bulunuyor.
Fransa Savunma Bakanlığı, "yıl sonuna kadar" imzalanması beklenen ikili anlaşmanın tutarının "üç milyar avro" olduğunu açıkladı. Gemilere ek olarak, Fransız MBDA füzesi üreticisi de silahlarına (Aster uçaksavar füzeleri, Exocet karadan havaya füzeler, torpidolar) üç yıl boyunca destek sağlayacak.
Eylül ayında ABD, Hint-Pasifik bölgesinde, Canberra'ya nükleer enerjili denizaltı tedarikini de içeren üçlü bir güvenlik anlaşmasını duyurdu. AUKUS olarak adlandırılan anlaşma, Avustralya Donanması'na on milyarlarca avro değerinde Fransız konvansiyonel denizaltı tedariki için Paris ve Canberra arasındaki bir sözleşmenin iptali anlamına geldiği için Fransa'da öfkeye yol açmıştı.
Doğu Akdeniz'de Türkiye karşısında istediği noktaya gelemediği için kendisine müttefik arayışına giren Yunanistan, topraklarındaki ABD askeri mevcudiyetini artırıyor.
Yunan basını, yenilenen ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) ile birlikte ABD'nin Yunanistan'daki mevcut beş üsse ek olarak dört yeni askeri üssün daha kurulacağını bildirdi.
Haberde, "İskiri adasındaki erken uyarı üssüne ek olarak Salamis deniz üssüne, Kastelli, Kalamata ve Andravida hava üslerine sahip olacağız" ifadeleri kullanıldı.
"Amerika Birleşik Devletleri, Dedeağaç'taki Giannouli kampının bir kısmını, Litochoro'daki atış poligonunu ve Stefanovikio Askeri Havaalanı yanındaki Georgoulas kampını da devretti" bilgisi verilen haber, şöyle devam etti:
Beş ABD üssünde yüzlerce uçak, tank, tanksavar silahı, havan topu, zırhlı araç, ağır silah, radar ve hava savunma sistemi olduğu vurgulanan habere göre, ek silah sistemlerinin de Yunanistan'a sevk edileceği kaydedildi.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) elinde Yunan Mirage 2000-5Mk.2 ile neredeyse aynı özelliklere sahip en az 60 adet kullanılmış ancak çok iyi durumda olan Mirage 2000-9 uçağı olduğu biliniyor. Alınan bilgiye göre Fransa'dan Rafale jeti alacak ülke, bu uçakları satmaya sıcak bakıyor.
Yunan Hava Kuvvetleri tarafından çok düşük bir fiyata, 40 ila 60 adet Mirage 2000-9'un tüm silahlarıyla birlikte satın alınması, Yunan F-16 VIPER'in mevcut yükseltme programlarıyla birlikte, Atina'nın hava gücünü ciddi şekilde artıracak.
Bu avcı uçaklar olası bir Yunan-Türk çatışması durumunda doğrudan vurma görevlerinde, yüzey hedeflerine saldırmada ve elektronik gözetleme/müdahalede kullanılacak.
Doğu Akdeniz krizinde Türkiye'ye karşı silahlanan Yunanistan, Fransa'dan aldığı Rafale jetlerine F-35 savaş uçaklarını da eklemek istiyor. ABD'den F-35 jetlerini resmen isteyen Atina yönetiminde hayal kırıklığı var.
To Vima gazetesinde yer alan 'Bir üst modelle güncellenen Yunan F-16'ları ve F-35'lerin zorlukları' başlıklı haberde, savunma sanayinden kaynakların görüşlerine yer verildi. Habere göre, 83 adet Yunan F-16 uçağının Viper versiyonuna yükseltilmesi yolda.
17 Kasım'da Yunan Hava Kuvvetleri (PA) tarafından yükseltilecek sekizinci uçak, Tanagra'daki Helen Savunma Sanayii (EAB) üssüne uçtu. Mühendisler, değiştirilecek olan cihazların demontaj ve sökümüne girişti ve jetleri Viper'a dönüştürecek eklemeler için hazırladı.
Block-50'ler 7-8 bin saat uçma kabiliyetine sahipken, olası bir yükseltme onlara 2-3 bin saat daha uçuş sağlayacak. To Vima'ya göre, yenilenen F-16'lar Fransa'dan satın alınan 24 Rafale savaş uçağının dahil edilmesiyle birlikte Ege ve Doğu Akdeniz hava sahasında denge sağlayabilir.