Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
  • Pembenar
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
GündemTroya Hazineleri, Hisarlık Tepe'nin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerGündem Haberleri

Troya Hazineleri, Hisarlık Tepe'nin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

17.09.2021 - 09:39 | Son Güncellenme: 17.09.2021 - 10:28

Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE (DHA)

#Hisarlık Tepe#Rıdvan Gölcük#hazine#truva hazineleri
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Çanakkale'de 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Örenyeri'nin bulunduğu Hisarlık Tepe'nin, 1871 yılında dönemin Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) Saffet Paşa tarafından kamulaştırılmasıyla Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann'ın çıkaracağı eserlerde hak sahibi olması engellendi. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Saffet Paşa'nın 3 bin kuruşa, 40 dönümlük araziyi kamulaştırarak eserleri kurtardığını belirterek "Eğer Hisarlık Tepe kamulaştırılmasaydı, Schliemann çıkarılacak eserlerde tamamen pay sahibi olurdu" dedi.

1/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

Homeros'un İlyada Destanı'nda yer alan, 10 yıl süren savaşlar, yangınlar ve depremlerle defalarca kez yıkılıp yeniden kurulan 5 bin 600 yıllık geçmişe ışık tutan Troya Örenyeri'nde, 150'nci yıl kazıları sürüyor.

2/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

29 Haziran 1871'de başlayan kazılar, Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann'ın Atina'ya kaçırdığı Troya Hazineleri ve Osmanlı Devleti'nin eski eserler ile ilgili verdiği hukuk mücadelesi, Osmanlı belgeleriyle de bugüne ışık tutuyor.

3/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

1870'te Troya'yı bulmak için Çanakkale'ye gelen Heinrich Schliemann, resmi olmayan kazılara başladı. Dönemin bazı tarla sahiplerinin şikayeti üzerine kazılar durduruldu.

4/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

Bunun üzerine Hisarlık Tepe'deki Troya Antik Kenti'ni bulmak isteyen Heinrich Schliemann, dönemin Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) Saffet Paşa ile görüşerek, burayı almak istediğini söyledi.

5/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

Gereken izni göndereceğini belirten Saffet Paşa, bir memur görevlendirerek Hisarlık Tepe'yi kamulaştırdı. Hisarlık Tepe'nin kamulaştırılmasıyla aynı zamanda kazı yapmak isteyen Heinrich Schliemann'ın çıkaracağı eserlerden hak talep etmesi de engellendi.

6/19ÇALINAN HAZİNELERİN GERİ ALINMASI İÇİN OSMANLI DEVLETİ BÜYÜK ÇABA VERDİ

'ÇALINAN HAZİNELERİN GERİ ALINMASI İÇİN OSMANLI DEVLETİ BÜYÜK ÇABA VERDİ'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Anadolu topraklarının, dünya kültür mirasında süper güç olduğuna dikkat çekti

7/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

İnsanlık tarihindeki pek çok gelişim, aşama ve sıçramanın bu topraklarda gerçekleştiğini ifade eden Aslan "İşte bu topraklardaki en önemli yerleşmelerden bir tanesi de Troya'dır. Troya Örenyeri resmi kazıları, günümüzden 150 yıl önce başlamıştır. 1870’li yıllarda bu bölgede Troya’yı aramaya gelen Heinrich Schliemann, dönemin yasalarını ve bazı zayıf noktalarını kendi lehine kullanmak isteyerek, kazı çalışmalarına başlamıştır.

8/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

1870 yılında resmi olmayan kazıları, o dönemdeki bazı tarla sahiplerinin şikayeti nedeniyle durdurulmuş ve Troya Höyüğü'nün bir bölümü Saffet Paşa tarafından kamulaştırılmıştır. Böylelikle hem Troya eserlerinin pervasızca kaçırılması önlenmiş hem de Osmanlı Devleti'nin Troya’ya verdiği önem görülmüştür.

9/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

Fakat daha sonraki yıllarda Heinrich Schliemann, yaptığı kazılarda farklı yollar ve yöntemler deneyerek önemli buluntuları ve hazineleri çalmıştır. 1873’te çalınan hazinelerin geri alınması için Osmanlı Devleti’nin verdiği büyük bir çabanın olduğunu görüyoruz. Atina'daki dava süreci de gene Osmanlı Devleti’nin, Troya eserlerini geri almak, sahiplenmek için verdiği mücadeleyi görebiliyoruz" dedi.

10/19SAFFET PAŞA 3 BİN KURUŞA KAMULAŞTIRIYOR

'SAFFET PAŞA 3 BİN KURUŞA KAMULAŞTIRIYOR'

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük de Troya ile ilgili hatırlanması gereken ismin dönemin Maarif Nazırı Saffet Paşa olduğunu söyledi. Saffet Paşa'nın, 1869 yılında çıkardığı kanun ile eserlerin yurt dışına çıkartılmasının engellendiğini belirten Gölcük, "Fakat kanunda bir açıklık var. Açıkça, 'Eğer eserler özel mülkiyette çıkarsa, çıkanların tamamı şahsa aittir’ diyor."

11/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

"Schliemann 1871 yılına gelindiğinde Troya'nın kurulu olduğu Hisarlık Tepe alanının 40 dönümünü Kumkale köylüsünden satın almak istiyor. Çünkü satın aldığında araziden çıkan her şey yüzde 100 kendisinin olacak. Fakat Saffet Paşa çok uyanık bir devlet adamı. Schliemann izin için kendisine gittiğinde amacını soruyor. Hisarlık Tepe’de Troya Antik Kenti’ni çıkartmak istiyorum, bir yer alacağım kendime diyor. Kendine nereden yer alacağını soruyor. Şuradan, tam bu noktadan yer alacağım diyor."

12/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

"Saffet Paşa, Schliemann’a 'tamam siz gidin, izni size göndereceğim' dedikten sonra diğer kapıdan memuru çağırıp Hisarlık Tepe’yi kamulaştırma talimatı veriyor. Saffet Paşa 3 bin kuruşa, 40 dönümlük araziyi kamulaştırıyor. Eğer Hisarlık Tepe kamulaştırılmasaydı, Schliemann çıkarılacak eserlerde tamamen pay sahibi olurdu. Saffet Paşa, Hisarlık Tepe’yi kamulaştırdı. Devlet olarak çıkanlar için bizim mülkiyet hakkımız doğdu. Aslında içinde bulunduğumuz 2021 yılı sadece Troya Örenyeri kazılarının 150’nci yılı değil, Hisarlık Tepesi’nin kamulaştırılmasının da 150’nci yılı. Bu sadece bu mülkiyet kamulaştırması değil, Troya’daki hakkınızı elde edişiniz" diye konuştu.'

13/19ESKİ ESER KANUNUNDAKİ İLK DAVAYI AÇIYORSUNUZ

ESKİ ESER KANUNUNDAKİ İLK DAVAYI AÇIYORSUNUZ'

1873 yılında Heinrich Schliemann tarafından eserlerin Atina’ya kaçırdığını da hatırlatan Gölcük, şöyle devam etti:"Eserlerin kaçırıldığı anlaşılır, anlaşılmaz İzzetin Efendi soruşturmacı olarak Çanakkale’ye gönderiliyor. İzzettin Efendi eserlerin nasıl kaçırıldığını anlamaya çalışıyor. Atina’da Müze-i Hümayun Müdürü Anton Dethier’i gönderip, dava açıyoruz. Şu çok önemli, bir eski eser davası nasıl olur dünyada bunun örneği yokken, siz bu konuda gidip dava açıyorsunuz. Bu da dünyadaki ilk eski eser davasıdır"

14/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

"Dava açılıyor, ilk mahkeme kaybediliyor ardından dava kaybedilir, kaybedilmez gazetelere protesto yazıyorsunuz. Diyorsunuz ki, ‘Bunları alan satan olursa peşini bırakmayacağım.’ Bugünkü anlamda temyize gidiyorsunuz. Bir daha mahkeme açıyorsunuz, mahkemeyi kazanıyorsunuz. Heinrich Schliemann altınları saklamış, altınlar Atina’da bulunamıyor."

15/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

"Altınları araştırması için iki tane hafiye tutuyorsunuz. Şu mücadelenin büyüklüğüne bakın. İlk kanunu çıkartıyorsunuz, yurt dışına çıkartmak yasak. Kamulaştırmayı yapıyorsunuz, arkeolojik alandaki ilk kamulaştırmalardan birisidir ve eski eser kanunundaki ilk davayı açıyorsunuz. İlk hukuk mücadelesini başlatıyorsunuz. Troya’da eser korumacılığı konusunda 1800’lü yıllar çok büyük bir mücadeleyle geçmiş."

16/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

Bu mücadelenin ve geleneğin devamı olarak bugün de Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı, eski eser kaçaklığı konusunda dünyada en etkili ve büyük mücadeleyi veren kurumların başında geliyorlar."

17/19TROYA ÖRENYERİ KAZILARI

TROYA ÖRENYERİ KAZILARI

Troya Örenyeri'nde ilk resmi kazılar, (SOR) 1871 yılında amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından başladı.

18/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş

1893-1894 yılları arasında kazılar Wilhelm Dörpfeld, 1932-1938 yılındaki kazılar Amerikalı arkeolog Carl W. Blegen ve 1988-2005 yılları arasındaki kazılar ise Alman arkeolog Manfred Korfmann tarafından gerçekleştirildi. 2013 yılından bu yana ise Troya Örenyeri kazıları Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığında yapılıyor.

19/19Troya Hazineleri, Hisarlık Tepenin 3 bin kuruşa kamulaştırılmasıyla kurtulmuş
EN ÇOK OKUNANLAR
Hayalleri Kanadaydı, gerçekler Türkiye dedi 6 ayda ağlaya ağlaya geri döndük
Hayalleri Kanada'ydı, gerçekler 'Türkiye' dedi! '6 ayda ağlaya ağlaya geri döndük'
Sovyet tehdidi yeryüzüne iniyor 1 gün kaldı, Türkiye risk altında: Nereye düşecek
Sovyet tehdidi yeryüzüne iniyor! 1 gün kaldı, Türkiye risk altında: Nereye düşecek?
Araç alacaklar dikkat Taşıt kredilerine faiz ayarı: Oranlar değişti
Araç alacaklar dikkat! Taşıt kredilerine faiz ayarı: Oranlar değişti
7 Mayıs 2025 Dünya...
7 Mayıs 2025! Dünya...
EN ÇOK OKUNANLAR
Kurban Bayramı tatili ne zaman 2025 Kurban Bayramına kaç gün kaldı, bayram tatili kaç gün olacak
Kurban Bayramı tatili ne zaman? 2025 Kurban Bayramına kaç gün kaldı, bayram tatili kaç gün olacak?
Sözleşmeli Öğretmenlik mülakat yerleri ve tarihi belli oldu mu Sözleşmeli Öğretmenlik atama sonuçları sorgulama ekranı
Sözleşmeli Öğretmenlik mülakat yerleri ve tarihi belli oldu mu? Sözleşmeli Öğretmenlik atama sonuçları sorgulama ekranı
Yarısı Bizden Kampanyası kimler başvurabilir Yarısı Bizden kampanyası başvuru nasıl yapılır, ne kadar hibe veriliyor İşte şartlar
Yarısı Bizden Kampanyası kimler başvurabilir? Yarısı Bizden kampanyası başvuru nasıl yapılır, ne kadar hibe veriliyor? İşte şartlar
Anneler Gününe kaç gün kaldı, bu Pazar mı kutlanacak Anneler Günü ilk ne zaman kutlandı İşte Anneler Günü hediyesi
Anneler Günü'ne kaç gün kaldı, bu Pazar mı kutlanacak? Anneler Günü ilk ne zaman kutlandı? İşte Anneler Günü hediyesi
Gözden Kaçmasın
İsrail basını yazdı Üst düzey ABDli yetkiliden Tel Avive tehdit
İsrail basını yazdı! Üst düzey ABD'li yetkiliden Tel Aviv'e tehdit
30 günlük koşulsuz ateşkes Trumptan Rusya ile Ukraynaya çağrı
30 günlük koşulsuz ateşkes! Trump'tan Rusya ile Ukrayna'ya çağrı
Zelenskiy ile Trump telefon görüşmesi gerçekleştirdi
Zelenskiy ile Trump telefon görüşmesi gerçekleştirdi
ABD: Gazzeye yardım ulaştıracak çözüme sadece birkaç adım uzaklıktayız
ABD: Gazze'ye yardım ulaştıracak çözüme sadece birkaç adım uzaklıktayız
Önerilen Haberler
Dışişleri Bakanlığından Sudan’a seyahat uyarısı
Dışişleri Bakanlığı'ndan Sudan’a seyahat uyarısı
İsrail basını yazdı Üst düzey ABDli yetkiliden Tel Avive tehdit
İsrail basını yazdı! Üst düzey ABD'li yetkiliden Tel Aviv'e tehdit
Sermaye Piyasası Kurulundan kripto varlık platformlarına yönelik rezerv kanıtı düzenlemesi
Sermaye Piyasası Kurulu'ndan kripto varlık platformlarına yönelik 'rezerv kanıtı' düzenlemesi
Eski nişanlısının elinde bıçak gören kadın kendisini balkondan attı
Eski nişanlısının elinde bıçak gören kadın kendisini balkondan attı
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Gazete Haberleri
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Künye

Pembenar

  • Astroloji
  • Rüya Tabirleri
  • Burç Uyumu
  • Yükselen Burç
  • Gebelik Hesaplama
  • Yemek Tarifleri
  • Çorba Tarifleri
  • Kek Tarifleri
  • Kurabiye Tarifleri
  • Tatlı Tarifleri
  • Pasta Tarifleri
  • Kahvaltı Tarifleri

Uzmanpara

  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa
  • Döviz Kuru
  • Kripto Para
  • Gram Altın
  • Yarım Altın
  • Çeyrek Altın
  • Dolar Kuru
  • Euro Kuru
  • Döviz Çevirici
  • Yüzde Hesaplama
  • Altın Hesaplama
  • KDV Hesaplama
  • Yaş Hesaplama
  • Zam Hesaplama
  • Kredi Hesaplama
  • Metrekare Hesaplama
  • 2025 Milli Piyango Sonuçları
  • 2025 Ramazan Ne Zaman
  • 2025 İstanbul İmsakiye
  • Güzel Sözler
  • Puan Durumu
  • Ramazan
  • Sigorta
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • Hız Testi
  • Ayetel Kürsi
  • Rüya Tabirleri
  • Burçlar
  • Instagram Dondurma
  • Instagram Silme
  • Daha Fazla
    • E Okul
    • Türkiye Haritası
    • Yasin Suresi
    • E Devlet
    • Saatlerin Anlamı
    • Marmaray Durakları
    • Metrobüs Durakları
    • Soğuk Espriler
    • Kız İsimleri
    • Erkek İsimleri
    • Bebek İsimleri
    • Deprem Haberleri
    • Kapalı Çarşı Altın Fiyatları
    • Ankara Seçim Sonuçları 2024
    • İzmir Seçim Sonuçları 2024
    • Bursa Seçim Sonuçları 2024
    • Antalya Seçim Sonuçları 2024
    • Konya Seçim Sonuçları 2024
    • Adana Seçim Sonuçları 2024
    • 2018 Seçim Sonuçları
    • 2023 Seçim Sonuçları
    • 2019 Yerel Seçim Sonuçları
    • 2014 Yerel Seçim Sonuçları
  • Oyun
  • Çocuk
  • Nasrettin Hoca Fıkraları
  • Ateş ve Su
  • Atasözleri
  • Daha Fazla
    • Masal Oku
    • Boyama Sayfası
    • Bilmeceler
    • Tekerlemeler
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik