17.09.2019 - 11:07 | Son Güncellenme:
AA DHA
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, ülkenin önemli kurum ve firmalarının destekleriyle Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen festival, ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Baykar, Cezeri Uçan Araba'yı ilk kez, Türkiye'nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST İstanbul) sergiledi.
TEKNOFEST İstanbul'da görücüye çıkan Cezeri Uçan Araba, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Cezeri'nin Proje Yöneticisi Ozan Yağcı, yaptığı açıklamada, büyük havacılık firmalarının ürettiği bir teknolojiyi, Selçuk Bayraktar'ın ortaya koyduğu proje vizyonuyla, özverili bir çalışma göstererek 9 ay gibi kısa bir zaman içerisinde tamamladıklarını bildirdi.
TEKNOFEST'te sergilenmek üzere gönderilen SU-35 savaş uçağı havalandı.
Rus savaş uçağı SU-35'in Atatürk Havalimanı semalarındaki şovu adeta nefes kesti. Binlerce kişi, SU-35 savaş uçağının havadaki hareketlerini büyük bir merakla izledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova ziyaretinde katıldığı Havacılık ve Uzay Fuarı'nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, İstanbul'da düzenlenecek TEKNOFEST'e Rus uçaklarının da katılmasını teklif etmiş, Putin Erdoğan'ın teklifine olumlu yanıt vererek, Rusya'nın yeni nesil savaş uçağı SU-35'i İstanbul'a göndermişti.
"SOLOTÜRK", TEKNOFEST'19 açılış töreninin ardından Atatürk Havalimanı'nda gösteri yaptı.
Hava Pilot Yüzbaşı Erhan Güner kullandığı SOLOTÜRK'ün gösterisi festivaldekiler tarafından yoğun ilgi gördü.
Uçağın yakın uçuşları ve akrobatik hareketleri alkış aldı.
Tüm hazırlıkları tamamlanan festival, sabah saatlerinden itibaren alana kurulan ana sahneden yapılan müzik yayınıyla açıldı.
Yarışmacılar sabahın erken saatlerinden itibaren festival alanına gelip stantlarına yerleşti. Vatandaşlar alana girişler için oluşturulan kontrol noktalarından içeri alındı.
TEKNOFEST'e 7'den 70'e tüm vatandaşların ilgi gösterdiği görüldü. Ayrıca misafirlerin ihtiyaçları için çok sayıda sosyal donatı alanı inşa edildi.
Katılımcılar, alanda Türk Hava Kuvvetleri'nin A400 M uçağı, C160 askeri nakil uçağı, Türk Kara Kuvvetleri'nin CH-47 ve skorsky helikopterleri ile F4 2020 savaş uçağı, KT1 ve T38 eğitim uçaklarının yanı sıra Sahil Güvenlik CN-235 MSA uçağı ile jandarma ve polis helikopterlerini de yakından inceleme imkanı bulacak.
Festivalin son gününe kadar birçok etkinlik düzenlenmesi planlanırken, katılımcı firmaların stantlarında da bilgilendirme ve birçok deneyim fırsatı sunulacak.
Festivalin en önemli ayağını oluşturan yarışmaların final bölümlerinin ardından dereceye girenler ödüllerini alacak. Dereceye girenlere bu yıl toplamda 3 milyon liranın üzerinde ödül dağıtılacak.
TEKNOFEST İstanbul kapsamında bu yıl aralarında İnsanlık Yararına Teknoloji, Yapay Zeka, İnsansız Su Altı Sistemleri, Uçan Araba Tasarımı, Sürü İHA Simülasyonu'nun bulunduğu 19 yarışma düzenlendi. Bu yarışmalara, 122 ülke ve Türkiye'nin 81 ilinden toplam 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacı başvurdu. Yarışmaların finallerinde ise yaklaşık 2 bin takım ve 10 bin finalist mücadele etme hakkı kazandı.
Festival kapsamında, Dikey Rüzgar Tüneli, Gök Bilim Planetaryum, Bilim Seferberliği Planetaryumu, Hava Araçları Sergisi, Kara Araçları Sergisi etkinlikleri düzenlenecek.
Eğitici ve eğlence atölyelerine yer verilecek festivalde, "Uzay Taşıtları, Tarih Öncesi Dönemin İzleri", "Roketimi Tasarlıyorum", "Desenli Kanatlar", "Havacılık ve Uzay", "Nanoteknoloji", "Enerji Teknolojileri", "Elektronik Programlama", "Robotik Kodlama", "Mobil Uygulama ve Programlama" konularında atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
World Drone Cup kapsamında birçok ülkeden yarışmacıyı ağırlayacak festivalde, savaşan İHA gösteri uçuşları yapılacak.
Take Off İstanbul Uluslararası Girişim Zirvesi'nde uluslararası güçlü girişimler, yatırımcılar, mentorlar ve kurumsal firmalar 16-19 Eylül'de bir araya gelecek. Zirvede, yerli teknoloji girişimlerinin yanı sıra uluslararası girişimler de yer alarak, ürün ve hizmetlerini teknoloji satın alan şirketler ve yatırımcılara sunma imkanı yakalayacak.
Festivali ziyaret edenler yerde ve gökte birçok hava aracını görme fırsatı yakalayacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 5'inci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak'ın birebir modelini Türkiye'de ilk kez festivalde sergileyecek. TUSAŞ tarafından üretilen Atak helikopteri ve yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş, festivalde uçuş gösterisi yapacak. Şirket ayrıca genel maksat helikopteri Gökbey, insansız hava araçları Anka ve Aksungur, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet ile Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri'ni sergileyecek.
Baykar, Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ve Cezeri Uçan Araba'yı ilk kez festivalde görücüye çıkaracak. Ayrıca, Bayraktar TB2 İHA da ziyaretçilere açılacak.
BMC'nin yeni geliştirdiği pikap da ilk kez festivalde görülebilecek. Festivalde ayrıca Solo Türk, Türk Yıldızları, Rusya'dan Su-30, Su-35, MC-21 yolcu ve yangın söndürme uçakları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı envanterindeki çeşitli hava araçları, sivil uçaklar ve Redbull uçuş gösterileri yapacak. Festivalin statik alanında sergilenecek hava araçları arasında Antonov AN-178 tipi uçak da yer alacak.
Paraşüt atlayışlarıyla renklenecek festivalde, konserler verilecek. Festival, 22 Eylül'de sona erecek.
TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu festivale, çeşitli enstitü ve merkezleriyle katılarak geliştirdiği teknolojileri sergiledi.
TÜBİTAK standını ziyaret eden vatandaşlar, Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nün (SAGE) geliştirdiği Türkiye'nin ilk hava-hava füzesi Göktuğ'un, hassas ve kanatlı güdüm kitleleri HGK-84, HGK-82 ve KGK-82'nin, Nüfuz Edici Bomba'nın ve seyir füzesi SOM'un 1/3 oranında maketlerini, TÜBİTAK UZAY'ın GÖKTÜRK-2 uydusunun ise 1/2 oranında maketini yakından görme fırsatı buldu.Gençler, TÜBİTAK'ın desteğiyle Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin tasarladığı Trike bisiklet ve FRC Dünya Robotik Şampiyonası'nda ilk 3'e giren robota yoğun ilgi gösterdi.
Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Marmara Araştırma Merkezi (MAM), SAGE, Ulusal Gözlemevi (TUG), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME), Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY), Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB), Bilim Toplum Dairesi (BİTO) ve 6 bilim merkezi, TEKNOFEST'te teknoloji meraklılarıyla bir araya geldi.TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK tarafından çeşitli teknoloji yarışmaları da düzenleniyor. Kurumun düzenlediği Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması, İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması ve Roket Yarışları heyecanlı anlar yaşatıyor.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine, festivale 2 gün önce düzenledikleri hidromobil ve elektromobil araç yarışmalar ile dün gerçekleştirdikleri insansız hava aracı yarışmalarıyla başladıklarını söyledi.Elektromobil ve hidromobil kategorilerinde 55 aracın yarıştığını belirten Mandal, "Gençlerimiz geliştirdikleri teknoloji ve tasarımlarımla 'Sürdürülebilir bir çevre için biz de varız.' diyorlar. Yine hem sabit kanatlı hem de döner kanatlı insansız hava araçlarımızla 115 takımımız yarışıyor. Bunların 9'u yabancı. Endonezya, Polonya ve Pakistan'dan konuklarımız var." diye konuştu.TÜBİTAK'ın tüm enstitü ve merkezleriyle festivale katıldığını aktaran Mandal, TÜBİTAK SAGE'nin bugüne kadar geliştirdiği mühimmatları ve Uzay Araştırma Merkezi'nin geliştirdiği uyduları gençlerle buluşturduklarını ve onlara dokunma imkanı sunduklarını dile getirdi.Mandal, katılımcıların BİLGEM tarafından Türkiye'nin ihtiyacı olan bilgiler ve teknolojiler için geliştirilen donanımları, kripto cihazları ve lazer silahı görme fırsatı bulacağını ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve T3 Vakfı iş birliğinde bu yıl başlatılan ve 81 ilde gerçekleştirilen 100 Dene Yap Teknoloji Atölyesi'nin bir örneğinin festivalde yer aldığını belirten Mandal, gençlere şöyle seslendi:"Sanal gerçeklik tüpümüz var. Onun içine girdiğiniz zaman 5 dakika içerisinde 3 boyutlu ortamda TÜBİTAK'ın geliştirmiş olduğu teknolojileri görebileceksiniz. Onun içinde uzay mekiğine binebileceksiniz. Geliştirdiğimiz silahları bir hücrenin içerisinde göreceksiniz. Tüm gençlerimizi özellikle sanal gerçeklik laboratuvarımıza bekliyoruz."TÜBİTAK'ın 1963'ten beri Türkiye'nin ihtiyacı olan bilgiyi, teknolojiyi ve insan kaynağını geliştirmesine katkı veren bir kurum olduğunu belirten Mandal, "TÜBİTAK'sız bir TEKNOFEST olamaz. Teknoloji festivalinde olmazsa olmaz kurumlar arasındayız." dedi.Mandal, tüm bilimseverler ve teknolojiseverlerle gelecekte sadece teknolojiyi kullanan değil, "Teknolojiyi üretmek istiyorumb" diyen her yaş grubundaki insan kaynağıyla bir araya gelmek istediklerini aktardı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, şunları söyledi:"Gençlerimizi ülkemizin ihtiyacı olan teknolojiyi kullanmaları değil, üretmeleri noktasında yetiştirmeliyiz. Nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. İnsan kaynaklarımızın buradaki mühendislerimizle görüşmelerini, geliştirilen teknolojilere, donanımlara, ürünlere dokunmalarını ve 'Bunun daha iyisini yapacağım.' demelerini istiyoruz. Geleceğimizin gençlerinin bugün yaptıklarımızdan daha iyisini yapacaklarına eminiz. Ülkemizin hem bölgesel hem de küresel boyutta lider ülke olması için üzerimize düşeni yapıyoruz."Savunma, uzay ve havacılık, akıllı şehirler ve ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, eğitim, enerji ve çevre, gıda ve tarım, makine imalatı ve otomotiv, sağlıklı sosyal yenilikçilik ve girişimcilik kategorilerinde bölge yarışmalarında derece alan 112 projenin TEKNOFEST'te düzenlenecek final yarışmasında sergileneceğini belirten Mandal, cuma ve cumartesi günleri ise Türkiye'den ve yurt dışından 200'e yakın bilim insanının geleceğin teknolojilerini konuşmak için bir araya geleceğini sözlerine ekledi.