10.03.2021 - 18:26 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa-Afrika Komutanlığı, güdümlü füze taşıyabilen USS Donald Cook ve USS Porter'ın Türk savaş gemileriyle birlikte bir kez daha Karadeniz'e açıldığını bildirdi.
Açıklamaya göre, gövde gösterisinde TCG Turgutreis ve TCG Oruçreis savaş gemilerinin yanı sıra iki Türk F-16 jeti de havalandı. Ayrıca Grey Knights karakol uçağı da yine Karadeniz semalarındaydı.
İnternet sitesinde yer alan resmi açıklamada, Türk deniz kuvvetleriyle gerçekleşen operasyonun NATO müttefikleri arasındaki önemli ve benzersiz işbirliğini artıracağı belirtildi.
USS Donald Cook ve USS Porter'ın Ocak ayında Karadeniz'e giriş yaptığı hatırlatılan açıklamada, tatbikatların çok sayıda geminin birlikte hareket etmesini geliştirdiği vurgulandı.
USS Donald Cook, USS Porter USNS Laramie ve Türk gemilerinin de bulunduğu Şubat ayındaki tatbikat, Karadeniz'de son yılların en büyük kapışmasına yol açmıştı.
ABD'nin Avrupa Donanma Kuvvetleri'nin Twitter hesabından paylaştığı görüntüde, bir Su-24 Rus jetinin donanma gemilerine yaklaştığı görüldü.
ABD ordusu, oldukça alçaktan uçan jetin uluslararası sularda seyreden gemilerin yanından geçtiğini duyurdu. Açıklamada, Karadeniz'deki görevin Rusya'nın giderek daha saldırgan hale gelen hamlelerine yanıt olduğu vurgulandı.
Alçak uçuştan birkaç gün sonra ise bu kez Karadeniz üstünde uçan Fransız jetlerinin önü Rus savaş uçakları tarafından kesildi.
Rus ordusu, radar sistemlerinin Karadeniz'deki uluslararası suların semalarında sınırlarına yaklaşan hava hedefleri tespit ettiğini, hedeflerin önüne geçilmesi için iki adet Su-27 havalandırdığını açıkladı.
Karadeniz'deki kapışmada iki Mirage-2000 Fransız jeti, bir adet KS-135 yakıt ikmal uçağı ve Rus savaş uçakları aynı karede görüntülendi.
Rusya, Karadeniz'deki tatbikatlardan rahatsızlığını saklamıyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, 6. Filo'nun Türk savaş gemileriyle Karadeniz'de tatbikat yapmasına resmen tepki gösterdi.
Tatbikatların açık şekilde Rusya karşıtı nitelik taşıdığını ve bölgesel istikrarı tehdit ettiğini savunan Zaharova, "ABD 6. Filosu, Karadeniz'de düşman bulmak için can atıyor" dedi.
Sputnik'e demeç veren Rus askeri uzman ve emekli albay Aleksandr Jilin, "Sınırlarımız boyunca gerilim alanları yaratılıyor. Amerikalıların Karadeniz'deki varlığı provokasyon" deyip eklemişti:
Bunlar çok tehlikeli oyunlar. Çünkü her an teknik veya başka nedenlerle, gemilerin çarpışması veya başka şeylerden dolayı acil bir durum meydana gelebilir. Ve dünya için çok ama çok üzücü şekilde sona erecek büyük bir çatışma çıkabilir."
Washington, Ağustos 2020'de ünlü bombardıman uçağı B-52'yi Karadeniz üzerinde uçurmuş ve bu sırada yine tehlikeli bir yakınlaşma gerçekleşmişti. Rus ordusu iki S-27 jetiyle B-52'nin önüne keserken, ABD Avrupa Komutanlığı savaş uçakları arasındaki mesafenin 30 metreye kadar indiğini belirtmişti.
Yeryüzünün en büyük iki askeri gücü ABD ve Rusya, 2020'nin son günlerinde Japon Denizi'nde karşı karşıya gelmişti. Rusya, ABD savaş gemisi USS John S McCain'in Büyük Körfez'deki sınır hattı Peter'dan Rus karasularına yerel saatle öğleden sonra giriş yaptığını duyurmuştu.
Rusya'nın suçlamasına göre savaş gemisi iki kilometre kadar içeride Rus donanması tarafından tespit edildi ve geri püskürtüldü.
Rus ordusu, sınır ihlali yapan USS John S McCain'in Rus Pasifik Filosu'ndan Admiral Vinogradov savaş gemisi tarafından uyarıldığını aktarıyor.
ABD donanması ise Rusya'nın iddialarını reddetti, yanlış bir hareket yapılmadığını belirtip geminin Ruslar tarafından kovulmadığını açıkladı.
ABD'nin 7'inci Filo sözcüsü yarbay Joe Keiley, "Rusya'nın açıklaması düzmece, USS John S McCain hiçbir ulusal bölgeden atılmadı" dedi.
Salı günü gerçekleşen olayın meydana geldiği Japon Denizi'nin diğer adı Doğu Denizi. Denizin Japonya, Rusya, Güney ve Kuzey Kore ile sınırı bulunuyor.
Rus medyası, Admiral Vinogradov savaş gemisinin birkaç gündür Japon denizinde bulunan John McCain destroyerini izlemeye devam ettiğini bildiriyor.
ABD savaş gemisi USS John S McCain'in şimdiye kadar karıştığı bir kaza var. 2017'de Singapur'da bir petrol tankeriyle gerçekleşen çarpışmada 10 denizci ölmüştü.
Bölgede benzer olaylar ender yaşanıyor. Geçen yıl Rus Admiral Vinogradov savaş gemisi Doğu Çin Denizi'ndeki bir ABD savaş gemisine neredeyse çarpıyordu.
Çarpışma tehlikesinin ardından ABD ve Rusya birbirlerini suçlayan açıklamalar yapmıştı. Zira, dünyanın en büyük iki ordusu hem havada hem de denizde sıklıkla karşı karşıya geliyor.
Soğuk Savaş'ın sürdüğü 1988'de Sovyetler Birliği fırkateyni Bezzavetny Karadeniz'de kara suları ihlal ettiği gerekçesiyle bir ABD kruvazörüne çarpmıştı.
Yakın dönemde ise ABD ve Rus savaş uçakları sık sık birbirlerinin önünü kesti, birçok kez çarpışmaya ramak kaldı.