26.03.2021 - 15:39 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Son yıllarda peş peşe yeni silahlarını dünyaya tanıtan Rusya, Vladimir Putin'in doğum gününde test edilen ve ABD şehirlerini vurma kapasitesi bulunan hipersonik füze Zircon'u bu kez kutuptan ateşledi.
Kuzey Kutbu'nda bulunan Barents Denizi'ne 24 Mart tarihinde giriş yapan Amiral Gorshkov savaş gemisinden dördüncü kez fırlatılan Zircon füzesi, saatte 9 bin 800 kilometre hızla ilerledi.
Rus medyası, Yujni Adası'ndaki Novaya Zemlya'da belirlenen hedefi vuran durduralamaz füzenin gelecek yıl Rusya ordusu tarafından kullanılmaya başlayacağını bildiriyor. Zircon (Tsirkon) isimli hipersonik deniz füzesi, savaş gemilerine konuşlandırılacak.
TASS haber ajansına konuşan bir askeri kaynak, resmi denemelerin Mayıs ya da Haziran aylarında başlayacağını, söz konusu tarihten itibaren birçok füzenin daha fırlatılacağını söyledi.
28 kilometre irtifaya ulaşabilen Zircon füzesi havada 4,5 dakika kalabiliyor, Putin'in propagandası yapmasıyla bilinen televizyonu Dmitry Kselyov bir harita yayınladı. ABD hedeflerini gösteren haritaya göre, Kremlin bir nükleer savaşta söz konusu hedefleri vurmak isteyebilir.
Füzelerin seri üretime hazır olduğunu aktaran İngiliz medyası ise, bir RC-135W İngiliz keşif uçağının Kuzey Kutbu'ndaki test sırasında Zircon füzesini görüntülediğini yazdı.
Rusya lideri Putin'in daha önce 'Dünyada tamamen benzersiz...' sözleriyle tanımladığı füze, Ekim 2020'de kutlanan Putin'in 68. doğum gününde yine aynı gemiden ateşlenmişti.
Zircon'un 2020 yılında karada test edildiği deneme ise, yaklaşık 500 kişinin yaşadığı Nyonoksa köyünün boşaltılmasına yol açmıştı. Bölge, 36 saat boyunca 'tehlikeli alan' ilan edilmişti.
Rus donanmasının resmi açıklamasında, Zircon füzesine değinilmedi, Amiral Gorshkov'dan ateşlenen Oniks füzesinin 300 kilometre uzaklıktaki hedefi yok ettiği belirtildi.
Rus ordu televizyonu Zvezda ise, Kubinka havaüssünden havalanan savaş uçaklarından fırlatılan R-73 güdümlü füzelerinin kokpitten çekilmiş görüntülerini ekrana getirdi.
Ladoga eğitim merkezindeki hedefleri vuran füzeler Su-35S, Su-30 ve MiG-29 jetlerinden ateşlendi, bir uçaktan ise ise Rus paraşüt birlikleri atladı.
Rusya Uzay Hava Kuvvetleri, Kazakistan'daki Sarı Şagan poligonunda ateşlenen anti-balistik füzenin başarıyla test edildiğini ve hedefin vurulduğunu ise Ekim 2020'de açıklamıştı.
Özel görüntüleri servis edilen füzenin henüz adı konulmuş değil ve dünya özelliklerini merak ediyor.
Rus medyası, söz konusu Sara Şagan üssünde son olarak 2 Temmuz 2019 tarihinde bir füze denemesi gerçekleştirildiğini bildirmişti.
Geçen yıl St. Petersburg'da orduya hitap eden Rusya lideri Putin, Rus deniz kuvvetlerinin yakın zamanda hipersonik nükleer saldırı silahlarına sahip olacağını söylemişti. Putin'in verdiği bilgiye göre, aynı zamanda nükleer su altı droneları da yine donanmanın hizmetine sunulacak. Yeni nesil nükleer silahları 'benzersiz' olarak tanımlayan Putin, söz konusu füzelerin dünyanın her yerini vurabileceğini belirtiyor.
Reuters haber ajansı sözü edilen silahlardan Poseidon adlı su altı nükleer drone'un henüz ortaya çıkmadığını bildiriyor. Rusya lideri, iki yıl önceki tarihi basın toplantısında insansız nükleer enerjiyle giden denizaltıları şu cümlelerle tanıtmıştı:
"Çok derinlerde, çok çok derinlerde, kıtalararası menzilde, denizaltılardan, en son model torpidolardan, en hızlıları da dahil gemilerden birkaç kat daha hızlı insansız denizaltı araçlarının geliştirildiğini söyleyebilirim. Az gürültü yapıyorlar, yüksek manevra kabiliyetine sahipler ve yenilmezler."
Putin'in 2018 yılında bizzat açıkladığı ve dünyada büyük ses getiren hipersonik silahlar, ses hızının beş katına çıkabiliyor ve engellenmesi neredeyse imkansız. Putin, televizyonların canlı yayınladığı basın toplantısına ABD'nin son yıllarda Rusya'nın etrafına bir küresel füze savunma sistemi kurduğunu söyleyerek başlamış ve ve şöyle devam etmişti: "Peki biz ne yaptık uyarılar ve kınamalardan başka? Rusya bu meydan okumaya nasıl yanıt verdi? İşte böyle:
ABD'nin Anti Balistik Füze anlaşmasından çekilmesinin üzerinden geçen tüm bu yıllar boyunca, ileri ekipman ve malzemeler üzerine sıkı bir şekilde çalıştık. Böylelikle yeni stratejik silah türlerini yaratmakta çabuk ve büyük bir adım atabildik."
ABD'nin küresel füze savunma sistemi, balistik stratejik füzelere karşı tasarlandı. Putin ise "Rusya bu durumda sürekli olarak füze savunmalarını delme sistemlerini geliştirdi ve mükemmelleştirdi. Kıtalararası balistik füzelerimizin tümüne takılan bu sistemlerin fiyatları çok uygun ve aşırı derecede etkili" dedi.
Putin'in sözünü ettiği silahlar arasında Sarmat ağır kıtalararası füze sistemi öne çıkıyor. Putin'e göre, Sarmat'ın bir menzil kısıtlaması yok, Güney Kutbu veya Kuzey Kutbu'ndaki herhangi bir hedefi vurabilir.
Henüz adı konulmayan 'sınırsız menzilli' nükleer enerji güdümlü füzeyi ise Putin, şu sözlerle anlattı: "Tıpkı havadan atılan Kh-101 ya da ABD'nin Tomahawk füzeleri gibi bir güdümlü füzenin içine yerleştirilen, küçük boyutlu bir nükleer santral. Ama bizimkinin uçuş menzili 10 kat daha fazla ve etkisi sınırsız.
Bu alçaktan uçan hayalet güdümlü füzenin pratikte menzil sınırlaması yok, uçuş rotası tahmin edilemez ve engelleme hatlarını bypass edebilme faaliyeti bu sistemi tüm mevcut ve gelecek füze savunma ve hava savunma sistemlerine karşı yenilmez kılıyor." Putin kısa bir video sunumunun ardından "Anlayabileceğiniz gibi, dünyada hiç kimse henüz böyle bir şeye sahip değil" dedi.
Rus liderin tanıttığı bir başka silah olan Kinzhal-Hançer havadan atılan hipersonik füze. "Basitçe söylemek gerekirse, yakalanamıyorlar. Dünyanın önde gelen ordularının bu silahları edinmeye çalıştığını anlamak kolay. Sevgili dostlar, Rusya bu silahlara sahip" diye konuştu:
"Dünyada herhangi bir benzeri yok. Yüksek hızlı taşıyıcı uçağın müstesna performans özellikleri, füzenin atılacağı yere dakikalar içinde taşınmasını sağlıyor ve füze sesten 10 kat daha hızlı gidiyor.
Uçuşu sırasında manevralar yapıyor ve tüm mevcut -ve inanıyorum ki gelecekteki de- savunma ve füze sistemlerini aşabiliyor. 2 bin kilometreye kadarki hedeflere nükleer ve konvansiyonel başlıklar taşıyabiliyor."
Yine aynı basın toplantısında Avangard-Avantgarde hipersonik kanatlı planörlü stratejik füze sistemi de Putin tarafından ilan edildi.
Rusya lideri, "Bugün söyleyeceklerim bu kadar da değil. İleri stratejik füze sistemlerinde gerçek bir teknolojik buluş, tamamen yeni bir tür silahla, bir kanatlı planör parçasıyla yapıldı ve testleri de başarıyla tamamlandı" dedi:
"Bu sistemi mevcut silah sistemlerinden ayıran şey atmosferde, kıtalararası menzilde Mach 20'nin üzerindeki hipersonik hızlarda uçabilmesi. Binlerce kilometrelik yana doğru ve dikey manevralar yapabiliyorlar ve tüm hava ve füze savunma sistemlerine karşı yenilmez oluyorlar.
Kompozit manevraların kullanımı uzun güdümlü uçuşlara izin veriyor ve kanatlı planör parçası plazma formunda. Bir metor gibi, ateş topu gibi gidiyor ve yüzey sıcaklığı 1600-2000 dereceyi bulabiliyor."