24.07.2020 - 22:10 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD basını, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazına geniş yer verdi.
Amerikan basınındaki haberlerde daha çok Ayasofya-i Kebir Camii'nin 86 yıl sonra müzeden camiye döndürülmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk cuma namazına katılması ve Kur'an-ı Kerim okuması öne çıktı. Haberlerde Ayasofya'nın tarihine de geniş yer verildi.
New York Times gazetesi, haberinde "Erdoğan saygıyla anılan amacı gerçekleştirerek Ayasofya'yı ibadete açtı" başlığını kullandı.
Haberde, Ayasofya'nın yeniden cami haline gelmesinin uzun süredir istendiğine işaret edilerek, 6'ncı yüzyılda katedral olarak inşa edilen Ayasofya'nın yaklaşık 9 asırdan sonra tekrar binlerce Müslüman'ın ibadetine açıldığı vurgulandı.
Washington Post gazetesi ise sitesindeki haberde, "Türkiye müzeden camiye çevirdikten sonra Ayasofya'da ilk namaz kılındı" başlığını kullandı.
Wall Street gazetesi ise internet sitesindeki haberinde Ayasofya'nın tarihine yer vererek, ikinci kez cami olarak açıldığını vurguladı.
Ayrıca gazetenin haberinde Ayasofya-i Kebir Camii'nin tarihinin anlatıldığı bir görsel çalışması da yer aldı.
Yayın kuruluşu CNN de internet sitesindeki haberi "Türkiye'nin Ayasofyası'nda, camiye dönüştürüldükten sonra ilk cuma namazı kılındı" başlığıyla duyurdu.
Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ilk cuma namazına katıldığı belirtilerek, namaza yoğun katılım olduğuna işaret edildi.
Ayrıca CNN'in haberinde Anadolu Ajansı da kaynak gösterilerek, Ayasofya'nın herkese ücretsiz bir şekilde açık olacağı da vurgulandı.
Associated Press haber ajansı da haberinde, "İstanbul'un Ayasofyası, Müslümanlar için ibadete açıldı" başlığını kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gençlik hayalini gerçekleştirerek Ayasofya'yı ibadete açtığına işaret edilen haberde, ilk Cuma namazına katılımın büyük olduğunun altı çizildi.
Dünya medyası, Ayasofya Camii'nde bugün ilk kez kılınacak Cuma namazını ilk haber olarak veriyor. Uluslararası haber ajansları ise, birçok fotoğrafı servis ediyor.
Sabahtan itibaren birçok haberi dünyaya servis eden Reuters'a konuşan Sait Çolak, "86 yıldır bugünü bekliyorduk" diyor.
İngiltere'nin prestijli yayın kuruluşu BBC, İstanbul'un eski müzesinin bugün Müslümanlara kapılarını açtığını ve ilk cuma namazının kılınacağını bildiriyor.
Al Jazeera haber kanalı, Ayasofya’daki Cuma namazını hem Arapça hem İngilizce olarak canlı aktardı.
Al Jazeera, "Müslümanlar Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk kez namaz kılıyor" başlığıyla sunduğu haberde, yüzbinleri bulan cemaate Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığını aktardı.
Yunan Kathimerini gazetesi, binlerce Müslümanın ilk cuma namazı için Ayasofya etrafında bir araya geldiğini internet sitesinde ilk haber olarak verdi.
Kathimerini, haberinde Ayasofya'da cuma namazı kılmak isteyenlerin sabahın erken saatlerinde harekete geçtiğini ve kalabalığın tarihi yarımadaya polis kontrol noktalarından alındığını aktardı.
Ayasofya'daki cuma namazını 'canlı blog'la anbean aktaran To Vima gazetesi, "Erdoğan Ayasofya'da" başlığını kullanıyor.
To Vima, "Ayasofya'nın içinde yüzlerce Müslüman var, diğerleri ise kutsal yapının önündeki meydanda" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya'da Kuran okumasını başlığına çeken Ethnos, "86 yıl sonra kılınan ilk namaza binlerce Müslüman katıldı" ifadesini kullandı.
Ta Nea gazetesi, internet sitesinde birçok haberle duyurduğu gelişmeyi 'Yüzlerce insan Ayasofya'da: Erdoğan ve kalabalık ilk namazda' başlığıyla sundu.
Yunan televizyon kanalı Skai TV de Cuma namazı için Ayasofya’da toplanan kalabalığı canlı yayınla verdi. Ayrıca, Yunan televizyonu Skai TV’deki haber programında fresklerin perde ile kapatılmamış hali ve kapatılmış hali yer aldı.
Öte yandan, Yunanistan devlet kanalı ERT1 de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medyaya yaptığı açıklamaları canlı yayınla ekrana getirdi.
Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması, Yunanistan'da şok etkisi yarattı. Yunanistan genelindeki kiliselerde, bugün cuma namazının kılındığı dakikalarda öğle vakti çanlar çalındı ve bayraklar yarıya indirildi.
Selanik ve Patras’taki kiliselerde ise Bizans ve Yunan bayrakları eşliğinde özel ayinler gerçekleştirildi. Ayinlerde, Ayasofya'nın 'kurtarılması' için Meryem Ana’ya dua edildi.
Yunan Kilisesi Başpsikoposu Leronimos, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini "Bugün tüm Hristiyan alemi için bir yas günü" dedi.
Başkent Atina’da akşam saatlerinde Atina Metropol Kilisesi'nde düzenlenecek özel ayinde ise Yunanistan Başpiskoposu İeronimos tarafından Bizans döneminden kalma Meryem Ana’ya ithaf edilen İstanbul ile ilgili şükran ilahileri okunacak.
San Sinot’un çağrısıyla ülkenin birçok yerindeki kiliselerde de gece ayinleri düzenlenecek.
Yunan televizyon kanalları, Ayasofya Meydanı'ndan yaptıkları canlı bağlantılarda, 'Hristiyanlar için kara gün', 'Erdoğan dediğini yaptı' şeklinde yorumlarda bulundu.
Televizyon kanalları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cami içerisinde namaz öncesinde Kur'an-ı Kerim okumasını da ekranlarına canlı olarak aktardı.
Yunanistan'da aşırı sağcı ve radikal dinci grupların Atina ve Selanik'te gösteriler yapması bekleniyor.
Amerikan Washington Post, müzeden camiye çevrilen Ayasofya'da ilk namazın büyük ilgi gördüğünü başlığına çekti.
İsrail'in Haaretz gazetesi, on yıllar sonra büyük bir kalabalığın Ayasofya'da ilk cuma namazını kılmak için toplandığını yazdı.
'Ayasofya için yeni dönem bugün başlıyor' başlığını kullanan Alman Deutsche Welle "Camiye dönüştürülen Ayasofya, cemaatle kılınacak ilk cuma namazı ile birlikte ibadete açılacak" ifadesini kullandı.
Alman Tagesspiegel gazetesi, Ayasofya'daki ilk cuma namazını işlediği haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batı'ya çifte tokat attığını yazdı.
Binlerce insanın namaz için tarihi yarımadaya akın ettiğini sayfalarına taşıyan Bild gazetesi ise, güvenliği sağlamak için 20 bin polisin görev aldığını vurguladı.
Alman ntv haber kanalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya Camii'ne girişini canlı yayınla verdi. Sosyal medyada ise Ayasofya Almanya'daki Twitter gündeminde ilk sıraya yerleşti. Twitter kullanıcıları, #HagiaSophia etiketini kullanıyor.
Çin'in 24 saat İngilizce yayın yapan haber kanalı CGTN, İstanbul'daki görüntüleri 'İkonik Ayasofya’da ilk Cuma namazı' başlığı ile canlı yayınlıyor.
360 yılında Bizans İmparatoru İkinci Konstantin tarafından açılışı yapılan Ayasofya'nın tahta çatısı, 404 yılında yandı. O tarihte ilk kez büyük bir tamirattan geçen kutsal mabed, şimdiki halini 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru Birinci Justinyan'ın emriyle yapılan inşaat çalışmaları sonrasında aldı.
İnşaatı 5 yıl 10 ayda biten ve Bizanslı tarihçiler tarafından o dönem dünyanın en büyük yapısı olduğu yazılan Ayasofya'nın içindeki mozaiklerin tamamlanması ise, 565-578 yılları arasında oldu.
1204 yılına kadar çeşitli depremler ve yangınlar atlattı, defalarca yeniden inşa edildi. 1204 yılında doğuya sefere giden Haçlıların eline geçen kilise, bu tarihten 1261'e kadar Roma Katolik Kilisesi'ne çevrildi. 1261'de Bizanslıların İstanbul'un hakimiyetini yeniden ele geçirmeleriyle birlikte Ayasofya yeniden Ortodoks Kilisesi olarak kullanılmaya başladı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle, Fatih Sultan Mehmet 1 Haziran 1453'te İstanbul'daki ilk Cuma namazını Ayasofya'da kıldı. Kutsal mabede mihrap ve minber yapıldı, çan ve Haç kaldırıldı. Mozaiklerin üstü kapatıldı.
1481'de ilk minaresi inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet'ten sonra tahta geçen Sultan İkinci Bayezid zamanında bir minare daha dikildi. 1509'daki büyük İstanbul depreminde ilk yapılan minare yıkıldı, yerine tuğladan bir minare yapıldı.
Diğer iki minare de Sultan İkinci Selim zamanında, Mimar Sinan tarafından yenileme çalışmaları sırasında inşa edildi. Bu sebeple Ayasofya'nın farklı zamanlarda yapılan 4 minaresi birbirinden farklı.
1934'te müzeye dönüştürülen Ayasofya, 1 Şubat 1935'ten itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. İlerleyen yıllarda UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alındı.
Temmuz 2020'ye gelindiğinde ise Danıştay Ayasofya için tarihi kararını verdi, dakikalar sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla kutsal yapı bir kez daha cami oldu.