27.11.2021 - 10:27 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
5 milyon 200 binden fazla insanın canına mal olan Kovid-19 salgınında, aşıların bulunmasıyla sona gelindiği umuluyordu ancak ortaya çıkan son mutasyon, tüm çabaların boşa gidebileceği kaygısını alevlendirdi.
Uzmanların, virüsün bugüne kadar görülen en fazla mutasyona uğramış versiyonu olduğuna inandığı yeni Botswana Kovid-19 varyantı hakkında korkular her güçen gün artmaya başladı.
Yakında Nu olarak adlandırılabilecek olan B.1.1529 varyantı, yüksek oranda bulaşıcı ve aşıya dirençli olan 32 mutasyon taşıyor. Yeni mutasyon daha şimdiden üç ülkede tespit edildi. İlk enfeksiyonlar Botswana'da görüldü, ardından Güney Afrika'da altı kişide, Güney Afrika'dan dönen bir yolcuda ve Hong Kong'da da bir kişide daha görüldü.
İngiltere'de University College London'da bir genetikçi olan Profesör Francois Balloux şunları söyledi: “B.1.1529, Botswana'da bulunan ve alışılmadık bir mutasyon takımyıldızı taşıyan yeni bir soy.
Bilim insanları, varyantın sivri uç proteininde diğer varyantlardan çok daha fazla değişiklik olduğunu ve bu varyantın, muhtemelen AIDS'li bir kişiden ortaya çıktığını belirtiyor.
Prof. Balloux, "Tek bir patlamada biriktirdiği çok sayıda mutasyon göz önüne alındığında, muhtemelen bağışıklığı baskılanmış bir AIDS hastasının kronik enfeksiyonu sırasında evrimleşti" dedi.
Varyantın bu aşamada tahmin edilmesinin zor olduğunu söyleyen Balloux, bu yeni varyantın, Alfa veya Delta varyantları ile enfekte olan kişilerin bağışıklık sistemleri tarafından tanınmayabileceğini öne sürdü.
Sivri uç mutasyonları genellikle virüslerin adapte olmasına ve hem doğal, hem de aşı bağışıklığına direnmede daha güçlü hale gelmesine izin verir. Imperial College London'dan Dr Tom Peacock, varyantın 'bu korkunç sivri uç profili nedeniyle büyük bir dikkatle izlenmesi' gerektiği konusunda uyardı.
Botswana varyantının anahtar mutasyonları, antikorlardan kaçabilen E484A, K417N ve N440K'yı içeriyor. N501Y mutasyonu da endişe verici ve virüsün yayılmasını hızlandırıyor.
Prof. Balloux şunları ekledi: “Şimdiye kadar, Sahra Altı bölgesinde makul bir gözetim ile dört varyant dizilendi. Gelişmeler yakından izlenmeli ve analiz edilmeli ancak yakın gelecekte sıklığı artmadıkça aşırı seviyede endişe duymaya gerek yok."
Dünya Ticaret Örgütü'nün salı günü İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacak Bakanlar Konferansı, koronavirüs engeline takıldı. Örgüt, son 4 yıldır bünyesinde gerçekleştirilecek en kapsamlı toplantı olması beklenen etkinliğin, Güney Afrika'da ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Omicron olarak adlandırılan Covid-19'un yeni mutasyonu nedeniyle ertelenmesine karar verdi.
Erteleme kararına gerekçe olarak İsviçre ve diğer birçok Avrupa ülkesinin Omicron mutasyonunun ortaya çıkmasının ardından yürürlüğe koyduğu yeni seyahat kısıtlamaları gösterildi. Söz konusu kısıtlamaların delegelerin toplantıya katılımını zorlaştırdığı öğrenilirken, üye ülkelerin erteleme kararını desteklediği belirtildi.
ABD'nin New York eyaletinde Vali Kathy Hochul, kış aylarında artışa geçmesi beklenen vakalar nedeniyle 15 Ocak'a kadar eyalet genelinde acil durum ilan edildiğini duyurdu. Hochul, "Covid-19'un yayılmasını önlemek ve salgınla mücadele etmek için olağanüstü önlemler aldık. Ancak, önümüzdeki kış aylarında beklenen ani vaka artışlarının uyarı işaretlerini görmeye başlıyoruz" dedi.
"Eyalette henüz Omicron vakası (Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni mutasyon) tespit edilmemiş olsa da muhtemelen New York'a geleceğini biliyoruz" diyen Hochul, "Aşı, salgınla mücadelede en büyük silahlarımızdan biri olmaya devam ediyor, her New Yorkluyu aşı olmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika'da görülen ve B.1.1.529 olarak adlandırtılan korona virüsün (Covid-19) yeni mutasyonunu değerlendirmek üzere düzenlenen toplantının detaylarına değindi. DSÖ, B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni mutasyonunun adını değiştirerek, "Omicron" ismini verdiğini duyurdu.
Bu mutasyonun daha bulaşıcı olduğunu belirtilen DSÖ, açıklamasında "Bu mutasyon, bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyona sahiptir. On bulgular yeni mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde" ifadelerine yer verdi.
Omicron mutasyonunu taşıyan vaka sayısının Güney Afrika'daki giderek arttığını belirten DSÖ, yeni mutasyonunu "Endişe Mutasyonu (VOC)" olarak sınıflandırdığını kaydetti.
Avrupa Birliği (AB), Güney Afrika'da tespit edilen ve B.1.1.529 olarak adlandırılan yeni Covid-19 mutasyonu nedeniyle Güney Afrika, Botsvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’ye olan seyahatleri askıya aldı.
Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanı Slovenya tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, 27 AB ülkesinin "Acil kısıtlamayı etkinleştirme, Güney Afrika'dan AB'ye tüm seyahatlere geçici kısıtlama getirme, gelen tüm yolculara test yaptırma ve karantina uygulamaları konusunda anlaştığı" belirtilmişti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Eric Mamer sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, AB üyesi ülkelerin, Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve'ye seyahatlere kısıtlama getirilmesi kararı aldıklarını doğrulayarak, söz konusu ülkelerden AB ülkelerine gelen yolculara test, karantina ve temas takibi yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Fransa, Rusya, İtalya, Malta ve İngiltere Afrika ülkeleri olan seyahatleri askıya aldı Fransa Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Esvatini'den Fransa'ya yapılan uçuşların en az 48 saat süreyle askıya alındığı ifade edilerek, son 14 günde bu ülkelerden gelen yolculardan bildirimde bulunmaları ve Covid-19 testi yaptırmaları istendi.
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) tarafından yapılan açıklamada ise, 28 Kasım'dan itibaren, Güney Afrika, Botsvana, Lesoto, Namibya, Zimbabve, Mozambik, Madagaskar, Esvatini, Tanzanya ve Hong Kong’tan Rusya’ya olan seyahatlerin durdurulduğu aktarıldı.
İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza yaptığı yazılı açıklamada, son 14 gün içinde Güney Afrika, Lesotho, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibia ve Esvatini'de bulunanların İtalya'ya girişini yasaklayan bir kararname imzaladığını bildirdi.
Malta Sağlık Bakanı Chris Fearne ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Güney Afrika, Namibia, Lesotho, Botsvana, Esvatini ve Zimbabve’den Malta’ya ve Malta’dan söz konusu ülkelere seyahatlerin yarın gece yarısından itibaren geçici olarak durdurulacağını bildirdi.
İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid yaptığı bir açıklamada, 6 Afrika ülkesinin kırmızı seyahat listesine alındığını duyurmuş, Covid-19’un B.1.1.529 mutasyonu nedeniyle Güney Afrika, Botsvana, Namibya, Zimbabve, Lesotho ve Esvatini'nin 28 Kasım Pazar günü saat 04.00'den itibaren kırmızı liste kurallarına tabi tutulacağını ifade etmişti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen erken saatlerde yaptığı açıklamada, AB üyesi ülkelere Güney Afrika bölgesine yönelik seyahat kısıtlaması getirilmesini önermiş, "Bu yeni mutasyonun oluşturduğu tehlike hakkında daha net bir bilgiye sahip olana kadar, bu ülkelere tüm hava seyahatleri askıya alınmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Güney Afrika'da tespit edilen B.1.1.529 adlı mutasyonun Covid-19'un Delta varyantından daha bulaşıcı olduğu ve tedavilere karşı direnç gösterebileceği tahmin ediliyor. Mutasyonun Belçika'da bir kişide tespit edilmesiyle mutasyonun Avrupa'da yayılabileceği büyük bir endişeye sebep olurken, mutasyonun ayrıca şu ana kadar Hong Kong, İsrail, Güney Afrika ve Botsvana'da görüldüğü biliniyor.
ABD ve Kanada, Güney Afrika'da tespit edilen ve "Omicron" olarak adlandırılan yeni Covid-19 mutasyonu nedeniyle birçok Afrika ülkesine seyahat kısıtlaması uygulama kararı aldı.
Birçok ülke Güney Afrika'da tespit edilen ve "Omicron" olarak adlandırılan yeni Covid-19 mutasyonu nedeniyle birçok Afrika ülkesine seyahat kısıtlaması uygulamaya devam ediyor. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetiminin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) tavsiyesi üzerine pazartesi gününden itibaren Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesoto, Esvatini, Mozambik ve Malavi'den seyahatleri kısıtlamaya karar verdiği bildirildi.
Söz konusu kısıtlamadan ABD vatandaşları ile ABD’de oturma izni olanların muaf olduğu ve seyahatten önce negatif Covid-19 testi ibraz etmeleri gerektiği belirtildi.
Kanada Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos ise yaptığı açıklamada, Covid-19’un Omicron mutasyonunun yayılmasını önlemek amacıyla Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Eswatini, Zimbabve ve Mozambik’e olan seyahatleri askıya aldığını aktardı. Duclos, son 14 gün içinde söz konusu 7 ülkede bulunan yolcuların Kanada'ya girişlerinin yasak olduğunu ifade etti.
Söz konusu ülkelerden Kanada'ya dönecek olan Kanada vatandaşlarının ve Kanada’da oturma izni olanların seyahat yasağından muaf olduğunu aktaran Duclos, söz konusu kişilerin Kanada’ya girişte negatif sonuçlu Covid-19 testi ibraz etmeleri ve ülkeye girdikten sonra 14 gün karantina uygulamaları gerektiğini açıkladı.
Kanada’da şu ana kadar Omicron vakası tespit edilmediği belirtildi.