23.02.2024 - 17:56 | Son Güncellenme:
Öfke krizi geçiren çocuklar, sesini yükseltme, ağlama, tekmeleme, inat etme, vurma ve kendini yere atma gibi davranışlar sergileyebilir. Bu sırada çocuk, bağımsız olmayı istese de anne ve babasına ihtiyaç duyar.
Çocuklarda öfke krizleri genellikle 1 ve 2 yaşlarında daha sık görülebilir. Öfke herhangi bir durumdan dolayı meydana gelen bir duygu olsa da çocuklarda bir şeye engel olunduğunda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Karşınızca çığlıklar atarak ağlayan bir çocuğunuz olduğunda onunla beraber sinirlenmeye başlarsanız çocuk kendisini anlamayan kişilere karşı daha çok öfkelenecektir.
Öfke krizi sırasında kendisine öfkeyle yanıt veren kişiye öfkelenerek inat etmeye başlayabilir. Yapılması gereken şey ise aksine öfkesinin bitmesine izin vermektir.
Çocuğunuzun kendisini güvende hissettiği bir ortam yaratıp öfke krizini yaşamasına mümkün olduğunca izin vermelisiniz. Bu sırada çocuğunuzu gözlemleyerek öfkesinin altında yatan duyguları anlamaya çalışabilirsiniz.
Bazı çocuklar daha sakin bir şekilde öfkelenirken bazı çocuklar hırçın davranışlar sergileyebiliyor. Ancak çocukların hırçın olmasının asıl sebebi anne ve babasıyla ilişkilidir.
Kalabalık bir ailede yaşayan çocuklar evin diğer bireylerine göre şekillenebilir. Bu nedenle daha hırçın bir karakteristiği benimseyebilir. Ev içerisindeki yetişkinlerin öfkesine hakim olamadığında sergilediği hareketleri çocuk da kopyalar.