26.09.2024 - 11:54 | Son Güncellenme:
Sonbahar mevsimine geçtiğimiz bu günlerde sıcak ve güneşli hava dengesizleşebiliyor. Etkisini kaybeden sıcağın yerini soğuk ve serin havalar aldı. Dönemsel olarak yaşanan değişiklikler pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyor. Bu süreç özellikle bebek ve çocuklar üzerinde etkili olabilir. Peki, çocuklar mevsim geçişinden nasıl korunur?
Mevsim geçişleri çocuklarda hem fizyolojik hem de psikolojik etkiler bırakabilir. Özellikle kaygılı dönemler, anlam verilemeyen iç sıkıntısı, inatlaşma ve yeme bozuklukları olarak karşınıza çıkabilir. Rahatsız edici bir diğer özelliği de, soğuk algınlığı gibi şekillerde ortaya çıkabilmesidir.
Havadaki ani ısı değişimleri ruh sağlığını etkileyerek çocukların düzenini bozabilir. Uyum sağladıkları bir alandan farklı bir düzene yer değiştirmek, çocuklar için sancılı bir döneme işaret edebilir. Ancak her çocuk aynı tepkileri göstermeyebilir. Bu dönemde yapılan kıyafet değişiklikleri bile huzursuzluk verebilir.
Bahar mevsimi nedeniyle ortaya çıkan polenler çocukların alerjisini tetikleyebilir. Özellikle alerjik bünyeye belirli bir yatkınlığı varsa mevsim geçişlerinden etkilenmesi çok muhtemeldir. Burun tıkanıklığı, nezle belirtileri ve kalitesiz uyku gibi etkilerle kendini belli edebilir.
Sonbahar mevsiminden itibaren artmaya başlayan rüzgar, alerjik bünyeli çocuklarda astım, saman nezlesi, cilt lezyonları gibi durumları tetikleyebilir. Bu dönemde alerjinin önlenmesine yönelik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Önlemlerin yanı sıra rüzgarlı ve yeşil tozlu alanlarda bulunmamaya özen göstermelisiniz.
Mevsim geçişlerinden daha az etkilenmeleri için vücut direncinin düşmemesi gerekir. Grip vakalarının önüne geçilmesi adına grip aşısı yaptırmayı düşünebilirsiniz. Grip aşısı 6 aylıktan büyük tüm çocuklar için önerilmektedir.