20.09.2018 - 08:11 | Son Güncellenme:
Arnavutluk, kuzeyinde Kosova ve Karadağ, doğusunda Makedonya, güneyinde de Yunanistan ile sınırı olan bir Adriyatik ülkesidir.
İtalya ile karşı karşıya olan Arnavutluk'un Adriyatik sahili turkuaz rengiyle insanları cezbediyor. Yaklaşık 3 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkenin önemli gelir kaynaklarından biri de turizm.
Beş yüzyıla aşkın bir süre Osmanlı yönetiminde olan Arnavutluk, imparatorluğa çok sayıda Sadrazam ve benzeri üst düzey yönetici vermiştir. Nüfusunun önemli bir bölümünün müslüman olduğu ülkenin folkloru ve mutfağı da yakınlık hissedebileceğiniz bir seviyede.
Arnavutluk'un başkenti Tiran ülkenin tam kalbinde yer almakta. Her anlamda ülkenin en önemli şehri olan Tiran, ulaşım ağlarının da merkezinde yer alır. Başkent Tiran'ın dışında Osmanlı mimarisini yansıtan evleriyle Berat, İşkodra, Saranda gibi yerler de mutlaka görülmesi gereken kentler arasındadır. Yunanistan sınırında bulunan Saranda ve yanındaki Ksamil, ülkenin son dönemdeki en popüler tatil beldeleri arasında.
Zengin bir tarihi birikime sahip olan Arnavutluk'a 90 günü aşmayan ziyaretlerinizde vizesiz gitmek mümkün. İstanbul-Tiran arası her gün gerçekleştirilen uçak seferleri yaklaşık bir buçuk saat sürmekte.
Sahilleri kadar, dağları da Arnavutluk'un mutlaka keşfedilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dağlık bir ülke olan ve Alpleriin uzantısına ev sahipliği yapan Arnavutluk, bu minvaldeki doğa sporları için de elverişli bir yer.
İkinci Dünya Savaşı sonrası Enver Hoca'nın yönetiminde dışa kapalı bir yönetime sahio olan Arnavutluk bu dönemde bilinmezliklerle dolu bir ülkeydi. Baskıcı bir rejimin hüküm sürdüğü ülke, 90'lı yıllardan itibaren sancılı süreçler sonucu dünyaya açık hale geldi. Arnavutluk günümüzde Avrupa Birliği'ne tam üye olmak için çaba sarfeden bir ülke konumunda.Hazırlayan: İhsan Dindarihsan.dindar@milliyet.com.tr