24.01.2025 - 17:22 | Son Güncellenme:
Dünyada plastik üretimi her geçen gün artıyor bu da plastik atıkları kontrol etmek ve bunların çevreye yayılmasını engellemek için gösterilen çabaların yetersiz kalmasına neden oluyor. Plastik atıklar son dönemde büyük bir endişe kaynağı hâline geldi.
Özellikle tek kullanımlık plastik ambalajlar, yemek paketlemede kullanılan malzemeler ve servis kapları, çevreye son derece zararlı. Kullanılan plastik malzemeler sadece doğayı kirletmekle de kalmıyor. Tüm bunların yanında insanların ve diğer canlıların sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle, plastik kapların yerine daha çevre dostu, insanların ve diğer canlıların sağlığına daha uygun olan kâğıt ürünlerin kullanılması teşvik ediliyor.
Bir ürünün ham madde temininden atık yönetimine, tüm aşamalardaki çevresel etkilerinin incelendiği yaşam döngüsü analizleri, kâğıt bardakların çevresel etkiler açısından daha sağlıklı alternatiflere kıyasla net bir üstünlük sağlamadığını gösteriyor.
Kâğıt bardaklar genellikle çevre dostu kabul ediliyor. Ancak birçoğu, aslında sıvının sızmasını önlemek için plastikten üretilen bir hidrofobik film tabakasıyla kaplanıyor. Bu katman, bardağın biyolojik olarak parçalanabilme özelliğini azaltıyor. Benzer şekilde köpük bardaklar genellikle polistiren adlı bir malzemeden üretiliyor. Polistiren, sıcaklığa ve basınca dayanıklı hafif bir malzemedir.
Polistiren ve polietilen hafif ve dayanıklı malzemeler olsa da çevre dostu değildir. Geri dönüşümleri de zor olan bu malzemelerin, günlük hayatta kâğıt veya köpük bardak kullanırken plastik film tabakası veya polistiren malzemelerin çevresel etkilerini göz önünde bulundurmak önemli. Çevre dostu alternatiflerin tercih edilmesi, plastik atıkların azaltılmasına ve doğal kaynakların korunmasını sağlar.
Kâğıt bardak, köpük bardak, aseton, kap bu deneyi yapmak için ihtiyacınız olanlar arasında.
Kâğıt bardağı bir kaba yerleştirin. Asetonu kâğıt bardağın içine dökün ve bu şekilde birkaç saat bekleyin. Başka bir kaba köpük bardak koyun. Asetonu da bu köpük bardağın içine dökün. Deneyin devamın olanlar sizi şaşırtacak.
Kâğıt bardağa döktüğünüz aseton, kâğıt bardağın iç yüzeyindeki polietileni çözer ve kâğıt bardağın kâğıt kısmı açığa çıkar. Bardağa bu hâliyle su eklediğinizde kâğıt ıslanarak yumuşar ve yırtılır. Polistirenden yapılan köpük bardak, asetonda çözündüğünde köpükteki hava açığa çıkar. Bu, büyük miktarda malzemeyi küçük hacimli bir sıvı içinde çözüyormuşsunuz gibi bir etkiye yapar.
Her iki polietilen türü de asitlere, kostik alkali sıvılara ve inorganik çözücülere karşı çok dirençlidir. Polietilen içerikli kaplar bu nedenle laboratuvarlarda asit ve bazların depolanması için de kullanışlıdır. Polietileni ancak benzen ve aseton gibi bazı organik malzemeler çözebilir.