18.04.2021 - 10:25 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Aral Gölü'nün 36 yıl içinde geldiği hal hayrete uğratıyor. Bir dönem dünyanın en büyük dördüncü gölü olarak bilinen göl, yıllar içinde adeta kurumuş.
Google Earth yıllarca topladığı uydu görüntüleri sayesinde önemli bir kitleye seslenmeye başladı. Şimdi ise yeni kullanıma açtığı özellik ses getiriyor.
Ugulama yeni aldığı güncelleme ile artık dünyadaki tüm uydulardan çekilen fotoğrafların görüntüsünü yansıtıyor ve kullanıcıların zamanda yolculuk yapmasına olanak tanıyor.
Google Earth resmi hesabından duyuran yeni özellik, zaman vurgusu yapılarak NASA ve Avrupa Ajansı gibi kurumlar etiketlenerek 'Timelapse in Google' yani bakılan bölgenin yıllar içindeki değişimini gözler önüne seren videolar serisini başlatıyor.
1984 yılından 1992 yılına kadar bile değişim gözlenebiliyor. Yıllar içinde kuraklık gözler önüne seriliyor ve bu oldukça üzücü.
Google'ın 'timelapse' uydu fotoğrafları ile Aral Gölü'nün 1984'ten 2020 yılına kadar olan değişimi net bir şekilde görülüyor.
Bu özellikle beraber toplamda 24 milyon uydu fotoğrafı kullanılmış.
İklim değişikliğine de vurgu yapan bu özellik, 20 petabayt uydu görüntüsüne ev sahipliği yapıyor.
Aral Gölü'nün de yıllar içindeki değişimi net bir şekilde görülüyor.
Özellik sayesinde kullanıcılar Dünya'nın herhangi bir yerindeki 37 yıllık değişimi gözlemleyebiliyor.
İklim değişikliğine dikkat çekmesi beklenen bu özelliğin Google Labs tarafından geliştirildiği biliniyor.
Timelapse sayesinde dünyada uydu ile kaydedilen her yerde 37 yıllık coğrafi değişimler üç boyutlu olarak görülebilecek. Kameranın açısının değiştirilmesi mümkün olan özellikte 24 uyduyla 1985 yılından itibaren çekilen görüntüler yer alıyor.
2020 yılına gelindiğinde değişim çok net bir şekilde görülüyor ve Aral Gölü'nün yıllar içinde nasıl da kuruduğu gözler önüne seriliyor.