11.03.2021 - 01:01 | Son Güncellenme:
Geçmişten bu yana Hindistan’da kadınlar erkeklerden daha az değer görüyor. Fakat bir baba, kızını trajik bir şekilde kaybettikten sonra, bu durumu tersine çevirmek için bir şeyler yapmak gerektiğini düşünüyor ve harekete geçiyor.
Bu cinsiyetçilik algısını değiştirmek için de ülke çapında bir kampanyaya başlatıyor. 2007 yılında, 17 yaşındaki kızını kaybeden acılı baba Shyam Sunder Paliwal, ailesiyle birlikte kızı için kasabanın girişine bir ağaç dikmeye karar veriyor.
Paliwal bu tek seferlik etkinliği daha geniş kitlelere yaymak istiyor ve diğer köylüleri de yanına alarak büyük bir etkinlik düzenliyor.
Hindistan’ın Piplantri köyü, bu etkinlikle beraber her kız çocuğunun doğumuyla köye 111 ağaç dikmeye başlıyor. Ayrıca biri öldüğünde de 11 ağaç dikiliyor.
111, Hindular için kutsal kabul ediliyor. ‘Bunu bir kız için yapabiliyorsak, neden her kız için yapmayalım’ diyen Paliwal, bir zamanlar çorak olan bu toprakların, şimdilerde 35 binden fazla ağaca ev sahipliği yaptığını söylüyor.
Bu basit ağaç dikme fikri, ilerleyen zamanlarda bir eco – feminist harekete dönüştü. Ailelerin diktikleri bu ağaçlar sadece dikilme işlemiyle bitmiyor.
Ağaçları diken ailelere, Bir sözleşme imzalatılarak, bu ağaçlara ömür boyu bakmaları zorunlu kılınıyor. Sözleşmede zorunlu kılınan sadece bu değil, aynı zamanda kız çocuklarını küçük yaşta evlendirmeyeceklerine ve okula göndereceklerine dair bir madde de ailelere imzalatılıyor.
Eskiden aileler kız çocuk sahibi olmak istemezken şimdi bu fikirleri değişmiş. 5500 kişilik bu köyde her yıl 60 kız çocuğu dünyaya geliyor.
Her kız çocuğu babasından belli bir miktar Rupi para toplanıyor ve bu bir vadeli hesaba yatırılıyor. 20 yıl sonra ise o kız çocuğuna veriliyor.
Kendilerine ait bir marşları dahi olan bu ilginç köyde ağaç kesmek kesinlikle yasak. Yaklaşık son 7-8 senedir hukuki olarak bir sorun yaşamayan köyde bu süre zarfında hiç polis davası da olmadığı iddia ediliyor.
Dikilen ağaçların böcek istilalarından korunması için bolca aloe vera da diken köy halkı, sonrasında köyde yaşayan kadınlara çeşitli eğitimler verdirerek, bu bitkiden ürünler ürettiler ve hatta bunların pazarlamasını da yaparak, köy halkı için bir iş imkanı yarattılar. Köyde dikilen ağaçlar büyümeye başlayınca, yeraltı su kaynakları da artış gösterdi ve belirgin bir kültürel değişimle bu etkinlikten herkes faydalandı.