28.10.2019 - 15:03 | Son Güncellenme:
Cadılar Bayramı ilk olarak bundan yüzlerce yıl önce İngiltere'de ortaya çıktı. Keltlerin adaya hakim olduğu döneme uzanan Cadılar Bayramı'nın ilk ortaya çıkışı aslında oldukça farklıydı.
1 Kasım tarihinde yazın bitişini ve yaylalardan toplu yerleşim yerlerine dönüşlerini bir bayram olarak kutlamaya başlayan Keltler o gece ölen yakınların kendilerini ziyarete geleceğine inanırdı.
Ölülerin gelmemesi için pek çok yere ateş yakan Keltler aynı zamanda garip maskeler takıp ya da tuhaf boyalarla yüzlerini boyuyorlardı.
Kelt mitolojisinde evliliklerin yapıldığı ve ölülerin kutsandığı gün olan 1 Kasım, zamanla bölgeye farklı kültürlerin gelişiyle birlikte değişim göstermeye başladı. Erken Orta Çağ'da adaya gelip hakimiyet kurmaya başlayan Anglo-saksonlar da bu geleneği sahiplendi.
608-615 yılları arasında Papa olan 4. Boniface, "Azizler Günü"nü 13 Mayıs tarihinden 1 Kasım'a alır. 31 Ekim tarihi de Azizler Günü'nün arefesi haline gelir. Erken dönem İngilizcede "holy evening" yani kutsal akşam manasına gelenhalloween de böylece doğar.
Antik kültürün etkisiyle başlayan bu festival sonrasında dini bir nitelik kazansa sonrasında yeniden eski kimliğini kazanmaya başladı. Cadılar Bayramı günümüz Amerikan toplumunda çocuklar için gerçekleştirilen en önemli bayram olma özelliği taşır.
Oysaki 19. yüzyılın başlarına kadar ABD sınırları içindeki pek çok eyalette güvenlik ve benzeri nedenlerden ötürü Cadılar Bayramı kutlaması yapmak yasaktı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin pek çok yerinde kostüm giyen küçük çocuklara şeker veya harçlık verme adeti günümüzde de devam eder.
Cadılar Bayramı günümüzde ülke ve kültür fark etmeksizin pek çok yerde özellikle gençler arasında oldukça popüler bir kutlamadır.
Farklı ve belki biraz da korkunç kıyafet ve makyaj seçimleriyle binlerce insan 31 Ekim gecesi başta olmak üzere hafta boyunca bu kutlamalara katılmakta.