27.12.2024 - 17:22 | Son Güncellenme:
Çocukların zekasını etkileyen problemlerin başında demir eksikliği olabilir. Bu durumu geç fark etmek ise zeka geriliğine kadar kalıcı etkiler verebilir. Peki, çocuklarda demir eksikliği belirtileri neler?
Çocuğunuz eskisine göre daha çabuk yoruluyor, oyun oynarken hemen pes ediyorsa demir eksikliğinin sık görülen belirtilerinden birini yaşıyor olabilir. Demir, vücudumuzun oksijen taşımasını sağlayan hemoglobinin yapımında kullanılır. Eksikliği olduğunda ise yorgunluğa yol açabilir.
"Çocuğumun yüzü sanki solgun gibi görünüyor," diyorsanız bu durum da işaretlerinden biridir. Özellikle cilt, dudaklar ve göz kapaklarının iç kısmı solgun görünüyorsa, demir eksikliğinden şüphelenilebilir. Bu sorun da kanın yeterince kan hücresi üretmemesi ile ilişkilendirilir.
Demir eksikliği olan çocuklarda iştahsızlık sıkça görülür. Eskiden sevdiği yemekleri yemekten kaçınıyor ve iştah kaybı yaşıyorsa demir eksikliği belirtisi olabilir. Okul çağındaki çocuklarda demir eksikliği, derslere konsantre olmayı zorlaştırabilir. Çeşitli önlemler alınmadığında ise kalıcı bir zeka problemine yol açma olasılığı var.
Çocuğunuzun beslenmesinde demir açısından zengin gıdalara yer vermeye özen gösterin. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta sarısı, kuru baklagiller, ıspanak, brokoli ve tam tahıllar faydalı bir demir kaynağıdır. Doktor gerekli görürse, çocuğunuza demir takviyesi verebilir. Bu tür ilaçların düzenli kullanılması gerekir.
Aşırı miktarda süt tüketimi, demir emilimini azaltabilir. Ebeveynler çocuklarına süt vererek gelişimlerine katkıda bulunmak ister. Ancak demir eksikliği problemi varsa, süt tüketimine dikkat etmek daha doğru olacaktır. Doktorların önerdiği miktarın fazlasını tüketmemeli.