20.07.2020 - 05:28 | Son Güncellenme:
AA
Nijerya Ulusal Eczacılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NIPRD), yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı Madagaskar'da üretilen bitkisel ilacın etkisiz olduğunu iddia etti.
NIPRD Başkanı Dr. Obi Adigwe, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Madagaskar'dan gelen bitkisel ilacı denedik ancak Kovid-19'u azalttığına dair bir kanıta rastlamadık." dedi.
Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin, mayıs ayında Madagaskar'dan gönderilen ilacın test edilmesi için talimat verdiğini kaydeden Adigwe, tüm testlerin yapıldığını ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını sözlerine ekledi.
Adigwe, Madakaskar'ın, ürettiği bitkisel ilaç ile ilgili ürün analizini paylaşmadığına dikkati çekti.
Gelen son dakika haberine göre; Madagaskar'da bir milletvekili ile bir senatörün yeni tip corona virüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi. Daha önce ülkenin Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, kameralar önünde corona virüs aşısı diye bitkisel bir ilaç içmişti. O günden beri ülkede corona virüs salgını hızla yayılmaya devam ediyor.
Ulusal basındaki haberlere göre, Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, Ulusal Mecliste yapılan Kovid-19 testlerinde 11 milletvekilinin, Senato'da da 14 senatörün sonuçlarının pozitif çıktığını duyurdu.
Rajoelina, şu ana kadar bir milletvekili ile bir senatörün Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.
Vaka sayısındaki hızlı artış nedeniyle başkent Antananarivo'nun da yer aldığı Analamanga bölgesinde 20 Nisan'da kaldırılan karantina uygulaması 6-20 Temmuz için yeniden uygulamaya konulmuştu.
Madagaskar Uygulamalı Araştırma Enstitüsü bilim insanları, sıtma tedavisinde kullanılan artemisia bitkisi ve ülkedeki birçok şifalı otun karışımından oluşan "Covid Organics"i geliştirmiş, Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, bitkisel ilacı 20 Nisan'da canlı yayında içerek tanıtmıştı. Madagaskar, talep üzerine ilacı 20'ye yakın ülkeye göndermişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bazı bitkisel ilaçlar ve geleneksel tıbbın Kovid-19 semptomlarını hafiflettiğini kabul etmiş ancak bu maddelerin hastalığı önlediği ya da iyileştirdiğine dair kanıt bulunmadığını açıklamıştı.
Rajoelina da DSÖ'ye, ilaca Avrupa değil Afrika kaynaklı olduğu için bu kadar şüpheci yaklaştığı eleştirisinde bulunmuştu.