05.10.2024 - 16:22 | Son Güncellenme:
Çocuklar ve ebeveynleri arasında yaşanan bazı sözlü tartışmalar, can sıkıcı bir hâl alabilir. Özellikle çocuklar anne veya babasını dinlemediğinde aileler sinirlenebiliyor. Bu durumda çeşitli çatışmalar ortaya çıkabilir. Ancak çocuğunuzun sizi dinlemediğini düşünüyorsanız, bu tavsiyeleri deneyebilirsiniz.
Uzmanlara göre bazı uyarıları tekrar etmek, o kadar da faydalı bir yöntem değil. Çocuğunuzun bir şeyi yapmasını istemediğinizde aynı tembihin yapılması, dinlememe alışkanlığı kazandırabilir. Tekrara düştüğünüz zamanlarda dikkate alınmak güçleşecektir.
Uzmanların uyarıda bulunduğu bir diğer yanlış yönlendirme de, istenmeyen bir hareket için çocuğun hayatına set çekilmesidir. Örneğin "Odanı toplamazsan bir daha asla dışarı çıkamazsın" gibi tehditler ebeveyn ve çocuk ilişkisini büyük ölçüde zedeler. Aynı zamanda, bu tehditlerin işe yarama olasılığı da yoktur.
Çocuklar, ebeveynlerinin aşırı cezaları uygulayamayacağını kısa süre içerisinde fark edebilir. Sözlü bir laf dalaşına girmek ise, tartışmadan başka bir kapı açmayacaktır. Belirli bir güç mücadelesi yerine, çocuğunuz kendi istediği yönü seçerse, katlanması gereken bir sonuç olabileceğini görmesini bekleyin.
Çocukların farkına varması gereken olumsuz sonuçlar, gelecekte daha iyi seçimler yapmasını sağlayacaktır. Ancak sonuçları yönetmek ve yönlendirmek isterseniz, çocuklar bazı olayları deneyimlemeden büyümeye başlar. Bu durumda tecrübe edinemeyen çocuk, büyüdükçe aynı davranışları sergilemeye devam eder.
Çocuklar dinlemediğinde ise ebeveynler genel olarak sinirlenip sesini yükseltebilir. Ancak bu eylem, hiçbir zaman gelişen problemi çözmeyecektir. Araştırmalara göre ebeveynlerin bağırması yalnızca ilişkinizde hasar bırakacaktır. Bu durum, çocukların gelecekte ebeveynlerini dinleme olasılığını daha da azaltır.
Eğer çocuğunuz sizi dinlemiyorsa, öncelikle gözlem yaparak daha farklı bir yaklaşım deneyebilirsiniz. Konuşma biçimini değiştirmek, duygularınızdan bahsetmek, önemsediğiniz yönlerden konuşmak daha ılımlı bir ilişki doğurur. Aynı zamanda daha etkili yollara başvurarak gelecekteki gerçek hayata hazırlayabilirsiniz.