05.02.2025 - 17:44 | Son Güncellenme:
Bebekler dünyaya geldikten sonraki 24 saatte veya ilk 3 gün içerisinde topuk kanı testi yapılır. Yeni doğan bebeklerden kan alınması ebeveynlerinin duygusal yönlerinden kaynaklı kulağa hoş gelmese de birçok erken teşhis için oldukça önemli.
Topuk kanı testi, sağlık için yapılması gereken uygulamalardan biridir. Testin asıl amacı ise bebekte herhangi bir genetik hastalığın var olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmaktır. Fenilketonüri, doğuştan hipotroidi, biyotinidaz eksikliği ve kistik fibrozis gibi hastalıkların olup olmadığı ortaya çıkar.
Yeni doğanların tarama testi arasında yer alan topuk kanı testi, bebeklerde hastalık belirtisine rastlanmadan önce, yani doğumdan sonraki 3-5 gün içerisinde yapılır. Uzmanlar, bebeği eve taşımadan önce mutlaka yapılması gerektiğini söylüyor.
İlk defa uygulanan topuk kanının ardından doktorlar ikinci testi isteyebilir. Sonuçların kesin olarak doğrulanması için yeniden kan örneğine ihtiyaç duyulur. 2. topuk kanının nedenleri genellikle alınan kanın yeterli gelmemesi, ilk 24 saatten önce alınması, bebeğin antibiyotik kullanması ve prematüre doğum gibi durumlarda doğru sonuçlar içindir.
Yapılan testlerden doğru sonuçlar alabilmek için bebeğin yeterli beslenmesi gerektiği unutulmamalı. Topuk kanı testi değerleri yüksek çıkarsa, nedeni rahatsızlıktan veya testin doğru olmamasından kaynaklanabilir. Doktorlar en doğru sonuca yönlendirir.
Bebeklerde herhangi bir metabolik hastalık olmamasına rağmen test sonuçları pozitif çıkıyorsa, hastalığından emin olmak için daha detaylı testler yapılabilir. En yakın zamanda ise hastalık teşhisi konularak tedaviye başlanmalıdır.