15.08.2024 - 15:50 | Son Güncellenme:
Biz insanlar bunu başaramıyoruz ama baykuşlar nasıl yapıyor? Bilim insanları, baykuşların kafatası ile boyunlarında çok farklı bir kemik ve damar sistemine sahip olduğunu keşfetti. Bu özellik sayesinde, damarlar zarar görmüyor ve baykuş kafasını 270 derece çevirdiğinde bile kafasına kan akışı kesilmiyor.
Baykuşlar gece avlandıkları için başlarını bu şekilde çevirmek zorunda kalıyor. Çünkü gözleri kafatasındaki göz çukurlarında sabit. Bu yüzden görüş alanlarını değiştirmek için başlarını hareket ettirmek zorundalar.
Baykuşların boynu insan boynundan daha esnek. Onlarda 14 boyun kemiği var. Ancak insanlarda 7 tane var. Araştırmacılar, baykuşlarda büyük damarın insandaki gibi boynun yan tarafında değil, tam ortadan geçtiğini ortaya koydu. Yani damar tam ortada olduğu için baykuşların kafası onun etrafında dönebiliyor. Böylece bu damarlar daha az dönme ve gerilmeye maruz kalıyor ve zarara uğrama ihtimali de azalıyor.
Bu sadece baykuşta değil, diğer kuşlarda da özgü bir durum. Ancak baykuşu diğerlerinden ayıran şey boyun kemikleri arasında ana atardamara daha geniş bir alan sağlanmış olması.
İnsanda boyun kemikleri arasındaki boşluğun sadece damarı saklayacak genişlikte. Baykuşta bu kanalın damardan 10 kat daha geniş ve hava torbacığıyla kaplı bir boyun yapısı var.
Baykuşlar ana atardamara ek olarak bağlantı sağlayan ve kan için alternatif dolaşım yolu olanağı sunan çok sayıda küçük damara sahip. Böylece başlarını çevirirken ana damar engellenirse de yedek damarlar devreye giriyor.