17.11.2018 - 10:52 | Son Güncellenme:
Rotamızı biraz kuzeye çeviriyoruz. Polonya'nın başkenti Varşova, bir döneme damga vurmuş iki kutuplu dünyanın önemli bir parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı'nda yerle bir olan kent sonrasında pek çok noktası aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edildi. Günümüzde Varşova'da eski kent, sosyalist mimari ve sonrasında da yükselen gökdelenleri bir arada görebilirsiniz
Palermo, Akdeniz'in en büyük adası Sicilya'da bulunuyor. Tipik bir Akdeniz yaşamına sahip olan kentin mimarisi hayranlık uyandırıyor. Avrupa'nın genelinden daha düşük bir gelire sahip olan Güney İtalya'nın bu kenti bütçenizi bir Paris, Viyana ya da Londra gibi sarsmayacak.
İstanbul'dan trenle de ulaşabileceğiniz Sofya, yakınlığı ve uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Görülmesi gereken yerleri bir günlük bir sürede görebileceğiniz Sofya'da yeme-içme ve konaklama fiyatları Avrupa genelinden çok daha uygun seviyede.
Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna, Avrupa'da kendinizi Türkiye'deymiş gibi hissedeceğiniz yerlerden biri. Yüzyıllarca Osmanlı yönetiminde kalan kentte bu döneme ait çok sayıda mimari eser hala ayakta. Bunun yanı sıra kentin yerel mutfağı da bizimkine oldukça yakın. Üstelik Saraybosna'ya herhangi bir vize masrafı da olmadan ulaşabiliyorsunuz. Son olarak fiyatlar, Batı Avrupa ile karşılaştırlmayacak kadar uygun.
Avrupa'nın en genç ülkesi olan Kosova'da da kendinizi yabancı hissetmeyeceksiniz. Türkçenin resmi dil olduğu Prizren'nin sokaklarında gezerken tatlı bir şiveyle karşılacaksınız. Kalesi, taş köprüsü, eski Osmanlı evleriyle Prizren size aynı zamanda muhteşem bir doğa vaat ediyor. Kentin yakınlarındaki Brezovica kış aylarında önemli bir kayak merkezi. Prizren'e başkent Priştine'den günün her saati bir saatlik otobüs yolculuğuyla gelmek mümkün.Priştine'ye de İstanbul'dan günde en az iki uçuş gerçekleşmekte.
Ohri gölü Makedonya ile Arnavutluk arasında kalan, Güney Balkanların doğa harikalarından biri. Her yanı yemyeşil dağlarla çevrili Ohri, Roma, Bizans ve Osmanlı mimarisine ait örnekleri bir arada barındırıyor. Roma amfi tiyatrosu, Osmanlı sivil mimarisi ve Ortaçağ'dan kalma manastırlarıyla Ohri'ye İstanbul'dan yaz sezonunda doğrudan uçuşlarla ulaşmak mümkün.
Son dönemin revaçta tatil yöresi olan Kotor, kendiyle aynı adlı körfezin ucunda yer alır. Adriyatik Denizi'nin bir uzantısı olan Kotor Körfezi'nde Kotor dışında Hersek Novi, Tivat, Perast gibi turistik yerleşimler de bulunuyor.
Bükreş, Balkanların Paris'i olarak anılır. Kenti bu isimle ananlar pek de haksız sayılmaz. Zira Bükreş, planlı mimarisi ve Paris'teki yapılara çok benzeyen mimarsiyle ziyaretçilerini şaşırtıyor. Bükreş'e İstanbul'dan yaklaşık bir buçuk saatlik bir uçuşla ulaşmak mümkün. Diğer bir seçenek ise 918 kilometrelik yolu 10 saat süren karayoluyla katetmek.
Lviv, tıpkı Prizren, Saraybosna ve Ohri gibi vizesiz gidebileceğiniz bir rota. Ukrayna'nın Polonya yakınlarındaki bu kent, tarihte Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun önemli bir kentiydi. Dolayısıyla kentte bu devrin mimarisine ait çok sayıda yapı görebilirsiniz. Hatta kendinizi herhangi bir Batı Avrupa kentinde hissetmeniz de mümkün.
Slovenya'nın başkenti Ljubljana, Avrupa'nın en huzurlu kentlerinden biri. Muhteşem bir doğanın yanı başındaki bu tarihi kent, köprüleri, şirin yapılarıyla dikkat çekiyor.Hazırlayan: İhsan Dindar