10.06.2021 - 17:45 | Son Güncellenme:
DHA/AA
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kuzey yarımkürede halkalı(Ateş Çemberi) ve kısmi Güneş tutulmasının başladığını duyurdu. Kuzey yarımkürede yer alan birçok bölgenin, Güneş tutulmasına gündoğumu sırasında tanıklık edeceği ifade edildi.
Kuzey Yarım Küre'de, gök bilimcilerin "ateş çemberi" olarak adlandırdığı, 2021’in güneş tutulması gerçekleşti. Kanada'dan Sibirya'ya kadar yaklaşık 500 kilometre genişliğindeki şerit üzerinde meydana gelen güneş tutulması, ABD'nin New York şehrinden de kısmen görüldü.
Sabah vakti meydana gelen doğa olayında ayın yaklaşık yüzde 60'ını kapattığı güneş, gökyüzünde kızıl hilal şeklinde ilginç görüntü oluşturdu.
Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusu ve kuzey Alaska'nın bazı bölgelerindeki izleyiciler, 10 Haziran'da Kanada'nın çoğu ve Karayipler, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'nın bazı bölümleriyle birlikte kısmi bir güneş tutulması görecekler.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, parçalı tutulma Güneydoğu, Kuzeydoğu, Ortabatı ve Kuzey Alaska'nın bazı kısımlarında görülebilecek. Muhteşem görünen bu tutulma yalnızca bazı bölgelerden görülüyor.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinden (NASA) verilen bilgiye göre, benzer güneş tutulmasının en son 2017’de yaşandığı, bir sonrakinin ise 2024’te meydana geleceği bildirildi. Bugün tanık olunan doğa olayının, 21'inci yüzyılın 16'ıncı güneş tutulması olduğu belirtildi.
Kuzey yarımküre bu yılın ilk Güneş tutulmasına tanık oluyor. Tutulma sırasında Güneş üzerinde ortaya çıkan görüntü nedeniyle, gök bilimciler tutulmayı "Ateş Çemberi" olarak adlandırıyor.
Bu konumların çoğunda tutulma, gün doğumundan önce, sırasında ve güneş doğduktan kısa bir süre sonra gerçekleşecek. Bu, izleyicilerin tutulmayı görebilmeleri için gün doğumu sırasında ufku net bir şekilde görmeleri gerektiği anlamına gelir” denildi.
Ay, Dünya'nın hem ışık ve ısı kaynağı Güneş'in önüne geçerek tüm kenarları kapatıyor. Böylece Dünya üzerinde çok sınırlı bir alanda Ateş Çemberi adı verilen görüntüler oluşuyor.
Bu tutulmanın ne kadar süreceğini ise EarthSky söylüyor. Burada yer alan bilgilere göre tutulmanın bir noktada en fazla 3 dakika 51 saniye süreceği ön görülüyor.
Farklı ülkelerden farklı şekillerde görünen güneş tutulması, 2021 yılının ilk, 21'inci yüzyılın ise 16'ncı Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor.
Kanada'dan Sibirya'ya kadar, yaklaşık 500 kilometre genişliğindeki şerit üzerinde meydana gelen tutulma en çok Kanada'nın kuzeybatısından, Rusya'nın kuzeyinden, Grönland'ın kuzeybatısından ve Kuzey Kutbu'ndan izlenebiliyor.
Sınırlı bir alanda gözlemlenebilen tutulma, Avrupa'da sadece Fransa'nın kuzey kentlerinden ve İngiltere'den görülebilecek.
Tutulma sırasında Ay, Güneş'in yüzde 90'ını kapatıyor. Kalan kısmında ise ateş çemberini andıran ince ve parlak bir halka oluşuyor.
Bu nedenle tutulma "Ateş Çemberi" olarak adlandırılıyor. Gök bilimcilere göre tutulma sırasında Güneş, Yıldız Savaşları filmindeki gibi görünüyor.
Haziran ayıyla birlikte Ateş Çemberi Güneş Tutulması’nın tarihine yönelik araştırmalar hız kazandı. Tutulma Ontario eyaletinde (Kanada) küçük bir noktada başlayacak. Tutulma sırasında gezegenimizin tek uydusu konumundaki Ay, Güneş'in önüne geçerek tüm kenarları kapatacak.
Kuzey Yarımküre'de etkili olacak tutulma Kanada'da başlayacak ve Sibirya'da sona erecek. Karadeniz'in kuzeyi tutulmanın izlenebileceği son nokta olacak. Başka bir deyişle Ateş Çemberi Güneş Tutulması, Türkiye'den izlenemeyecek.
Kısmi Güneş Tutulması, ABD, Kanada, Balkanlar hariç Avrupa'nın büyük bir çoğunluğu ve Rusya'da görülecek.
Almanya'da görülebilen kısmi tutulmada Güneş kızıla boyanırken, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Söz konusu ülkelerde gün doğumu öncesinde, sırasında ve Güneş doğduktan kısa bir süre sonra görülebilen tutulma izleyenleri kendine hayran bıraktı.