EkonomiTürkiye’den iklim sözü

Türkiye’den iklim sözü

29.09.2021 - 06:27 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, iklim değişikliği ile mücadelede Türkiye’nin ‘Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’den geçireceği açıklamasının ardından, ozon tabakası ve iklim değişikliğinin yavaşlaması için bir adım daha atıldı.

Türkiye’den iklim sözü

Önder Yılmaz - Türkiye’nin Ekim 2016’da imzaladığı ve Mart 2021’de TBMM’de onayladığı, ‘Montreal Protokolüne Yönelik Kigali Değişikliği’ne ilişkin kabul beyanını içeren anlaşma Resmi Gazete’de yayımlandı. Anlaşma ile Türkiye, karbon gibi florlu sera gazlarını; 2029’a kadar yüzde 10, 2035’e kadar yüzde 30, 2040’a kadar yüzde 50 ve 2045’e kadar yüzde 80 oranında azaltması gerekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yükümlülükleri yerine getirebilmesi için Montreal Protokolü finansal mekanizması olan Çok Taraflı Fon (MLF) tarafından finansal destek sağlanacağı dile getirildi.

Azaltım takvimi

Değişiklik anlaşması; florlu sera gazlarının salımlarının azaltımı için gelişmiş ülkeler (A2 ülkeleri) ile Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkeler (A5 ülkeleri) için iki ayrı azaltım takvimi belirliyor.

Kigali Değişikliği’ne taraf olunması ile Türkiye, diğer ülkelerle birlikte iklim değişikliği mücadelesine verdiği önemi göstererek, Kigali değişikliğine taraf olan diğer ülkeler gibi HFC’lerin üretim ve tüketimini önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 80’den fazla azaltmayı taahhüt etti. Bu aşamalı azaltım programı ile, ozon tabakasını korumaya devam ederken, 2050’ye kadar 80 milyar metrik tondan fazla karbondioksit eşdeğeri emisyonun önlemesi bekleniyor. Bu şekilde Türkiye, Montreal Protokolü ve Paris Anlaşması doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleye olan katkısını artırmaya devam ettirecek.

Haberin Devamı

Türkiye ile birlikte 115 ülkenin onayladığı Kigali Değişikliği uygulamalarının, Paris Anlaşması’nın hedeflediği küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlandırma hedefine, küresel ısınmayı 0.4 dereceye kadar azaltarak büyük katkı sağlayacağı öngörülüyor.

İklim dostu projeler

Bu süreçte Birleşmiş Milletler Sinai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; birlikte çalışarak Türkiye’nin Kigali Değişikliği’ne uyumunu kolaylaştırmak amacıyla sektörün HFC’lerden ozon ve iklim dostu alternatiflere geçişine ve Kigali Değişikliği ile ilgili faaliyetler ile sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik teknik destek projelerinin yanı sıra farkındalık artırma, kapasite geliştirme ve politikaların uyumlaştırılması ve uygulanması ile ilgili destek sağlamak üzere de projeler uygulamaya ve geliştirmeye devam edecek.