24.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:
Bünyamin Aygün/Alba-İTALYA
Türkiye’deki en büyük fındık ihracatçısı ve üreticisi Oltan Gıda’yı üç yıl önce satın alan İtalyan gıda devi Ferrero, Türk fındığını dünyaya yediriyor. Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, birinci kalite olarak ürettikleri Nutella ve Ferrero Rocher markalarında kalitesinden dolayı sadece Türk fındığı kullandıklarını söyledi. Gümüşlüoğlu, Nutella ve Rocher’in 170’ten fazla ülkede satıldığını, 112 milyon ailenin de her sabah Türk fındığıyla üretilen Nutella ile güne başladığını kadetti.
İtalya’nın Alba şehri 32 bin nüfusuyla Türkiye’deki ortalama bir kasaba büyüklüğünde. Bu şehri farklı kılan ise Fındık, üzüm ve trüf mantarı üretimi açısından zengin ve verimli topraklara sahip olması. Çikolata devi Ferrero da 1946 yılında bu şehirde kuruldu ve bugün yılda 10 milyon euro’luk ciroya ulaştı. Ana fabrikası ve merkezi Alba’da bulunan, 55 ülkede faaliyet gösteren Ferrero ürünlerinden özellikle Nutella ve Kinder markaları Türkiye’de hemen her satış noktasında bulunuyor.
Azmi Gümüşlüoğlu, dünyanın bir numaralı sürme çikolatası Nutella’yı Türkiye’nin ürünü olarak gördüklerini belirterek, “Türkiye’de 7 üretim tesisi var. Manisa’daki fabrikamızdan 100 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bir anlamda DNA’mızda bulunan Türk fındığını 100 ülkeye götürüyor ve gönüllü elçiliğini yapıyoruz” dedi.
15-20 yıl rakipsiz
Manisa fabrikası dışında 6 fındık işleme fabrikalarının daha olduğunu belirten Gümüşlüoğlu, fındığı işleyerek yarı mamul olarak katma değerli ürün ortaya çıkardıklarını ifade etti. Gümüşlüoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye’de iş hacmimiz 10 yılda 4.5 kat büyüdü. 10 yıl önce 24 olan çalışan sayımızı bugün 1650’ye yükselttik. Bu yıl Türkiye’de 750 bin ton civarında üretim gerçekleşti. Geçen yıla göre 100 bin ton fark var. Tabiat bazen sürpriz yapıyor don oluyor ve tahminlerimizde yanılıyoruz. Türkiye’ye alternatif çıkar mı diye soruyorsanız, 15-20 yıl için sadece Ferrero’nun değil, dünyada hiç kimsenin Türk fındığına direk olarak bir alternatif yaratabilmesi mümkün değil. Ağaçlarımız yaşlanıyor, çiftçilerimiz şehirlere geliyor, teknolojiyi halen bahçelere sokamadık ve en önemlisi ölçek yakalayamadık, bahçeler giderek küçülüyor. 750 bin hektarlık bir alandan bahsediyoruz. 450 bin çiftçi ve 150 bin mevsimsel işçiyi düşündüğümüz zaman bu 600 bin aile demek.”
Değerli Tarım Projesi
Gümüşlüoğlu, Türk fındığının yarınıyla ilgili daha iyisini yapmak için ciddi projeler yürüttüklerini de belirterek şu bilgileri verdi:
“Türk fındığının en büyük kullanıcısı olarak son 5 yıldır, ‘Ferrero Değerli Tarım Projesi’ başlattık. Tamamen yerli kaynaklarla ve 15 yıllık bir vizyonla yürüttüğümüz bir proje. Temel olarak çiftçilerimize iyi tarım ve makineleşme uygulamalarını birebir anlatarak ürettikleri fındığın kalite ve verimliliklerini artırmayı amaçlıyoruz. Beş yılda 35 milyon TL kaynak ayırarak, aralarında ziraat mühendisleri ve sosyal uzmanlarımızla, 110 çalışanımızla 35 bin çiftçiye ulaştık. Sosyal uzmanlarımız kadınlara ulaşarak mevsimlik işçilere yönelik iyi sosyal uygulamaları anlatırken ziraat mühendislerimiz fındık bahçelerine bizzat giderek çiftçilere ‘iyi tarım’ı anlatıyor. Karadeniz Bölgesi’nde 55 model bahçe oluşturduk ve bu konuda çiftçilerimizin yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Çünkü ‘Değerli Tarım’ uygulamalarını kullanan çiftçilerimiz verimliliklerinde yüzde 30, kârlılıklarında yüzde 66’ya kadar artış gördüler. En önemlisi, çok yüksek kalitede fındık mahsulü çıktı.”
Alba’daki ‘Tokat’lı
Alp dağlarının eteğinde, devasa üzüm bağları ve şatolarıyla ünlü Alba kenti, Giresun’un kardeş şehri. Alba’nın Altalanga kasabasında 1968’de açılan Ferrero Cillario Meslek Okulu’ndaki 80 öğrenci içinde bir Türk kızı da eğitim görüyor.
Ailesiyle 10 yıl önce Tokat’tan Altalanga’ya gelen Esmanur Aydın, Cortemilia ve çevresindeki geleneksel ürünlerin üretimi hakkında eğitim veren okulda öğrenim görüyor. Ferrero’nun okulunda neler öğrendiğini sorduğumuzda, Aydın, fındığın toplanmasından satışına değin her şeyi öğrendiklerini söyledi.