11.12.2024 - 07:43 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte Türkiye’de bulunan Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı. Gümrük kapılarında oluşan yoğunluk dikkatlerden kaçmadı.
Özellikle sınıra yakın olan Hatay, Kilis, Gaziantep gibi illerde yoğun şekilde Suriyelilerin yaşadığı biliniyor. İstanbul’da ise Esenyurt, Fatih gibi ilçelerde Suriyeliler ikamet ediyor. Peki ilerleyen süreçte göçler yoğunlaşır mı? Bu kira fiyatlarını nasıl etkiler?
SURİYE’YE GÖÇLER YOĞUNLAŞIR MI?
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “911 kilometre sınırı ile en büyük sınır komşumuz Suriye’de rejimin yıkılması sonrasında şüphesiz yeniden bir yapılanma söz konusu olacaktır.
Yeniden yapılanma süreci içerisinde gerek rejim döneminde Türkiye’ye gelmeyenlerin de gelme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda Türkiye’den de geri dönüşler olabilir. Ben bunun ülkemizde sınırlı kalacağını düşünüyorum. Suriyeliler uzun zamandır ülkemizde. Hiç şüphesiz burada yerleşik hayata geçerek, okul ve iş dünyasında ilerleme durumları olmuştu.
‘İSTANBUL’DA 500 BİNİN ÜZERİNDE SURİYELİ VAR’
Geçici koruma altında ülkemizde Suriyelilerin sayısının 3 milyona yakın olduğu resmi kayıtlarda söz konusu. Bu İstanbul’da bu 500 binin üzerinde. Özellikle İstanbul başta olmak üzere her ilde böyle yoğun bir tersine göçün olmayacağını düşünüyorum.
Suriye’nin yeniden yapılanması sürecinde çeşitli ihtiyaçlar da söz konusu olacak. Orada inşaatların yapılması, yenilenen altyapı süreçleri, ihaleler... Hatta Suriyelilerden ziyade ülkemiz içerisinden de orada bu projeler nedeniyle geçişler de söz konusu olabilir.
‘SINIR İLLERİMİZDE GÖÇLER OLABİLİR’
Sınıra yakın ve komşu illerimizde gayrimenkul tarafında bunun hissedilebileceğini düşünüyorum. Kısmen bu orta vadede olacaktır. Burada da Gaziantep, Hatay gibi biraz daha Suriyelilerin yoğun olduğu illerimizde kısmi göçler söz konusu olacaktır. Burada yerleşik hayatına çok geçmemiş, çalışma imkanı bulmamış olanlar nispeten ülkelerine dönebilirler. Ben bunun sınırlı kalacağını düşünüyorum.
GÖÇ KİRA FİYATLARINI DÜŞÜRÜR MÜ?
İster istemez psikolojik olarak bu süreç gayrimenkul piyasalarında kira ve satış fiyatlarını bazı bölgelerde olumlu etkiler. En azından ‘Suriyeliler de dönüyor, fiyatı aşağı çekelim, kiraya verilsin’ düşüncesi mutlaka etkisini gösterir.
Bu bölgelerde kira fiyatlarının nispeten düşüş gösterebileceğini, düşüş olmasa bile yatay seyrin daha uzun süre devam edebileceğini ifade edebiliriz.
‘PİYASALARDA PSİKOLOJİK BİR ETKİ OLACAKTIR’
İnsanlar dönse bile döndükleri ülkede bir istikrar arıyor olacaklar. Orada bir iş yapma durumu söz konusu olması lazım. Suriye rejim sonrasında da ciddi sıkıntılarla karşılaşacak. Orada mevcutta çalışma hayatında olanların bile birçoğu çalışma hayatından yoksun kalacaklar. Çok hızlı bir etki beklemiyoruz. Tabi medyada yer alan dönüş haberleri nedeniyle piyasada psikolojik bir etki olacaktır. Biz önümüzdeki dönemde fiyatlarda ciddi düşüş olmasa da yatay seyrin uzun süre devam edebileceğini görebiliriz.
Ülkemizde en çok Suriyeli ilk önce İstanbul’da bulunmakta. Daha sonra Gaziantep ve Şanlıurfa geliyor. Nüfusa baktığımızda ise en yoğun Kilis. Kilis’in nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u Suriyelilerden oluşuyor. Bu illerde kira fiyatlarında bir etki söz konusu olur.
İSTANBUL’DA HANGİ İLÇELERDE KİRA FİYATLARI ETKİLENİR?
İstanbul’da fatih ve Esenyurt’ta Suriyeliler yoğun bir şekilde yaşıyor. Suriyeli gençlerin daha yoğun olduğunu görüyoruz. Suriyeli nüfusun yüzde 20’ye yakın kısmı genç nüfustan oluşuyor. O nedenle buralarda aile ziyaretleri vb. nedeniyle ülkelerine geçici gidişler olabilir. Suriye’de bir istikrar yakalanana kadar, istihdamla alakalı imkanlar artana kadar hızlı bir dönüşü beklemiyorum.
İstanbul’da Suriyelilerin göçünün etkisini Esenyurt ve Fatih’te görürüz. Belki yaşlı nüfusunda bir göç de yaşanabilir. Bu noktada çok hızlı bir düşüş piyasalarda beklenmemesi gerekir diye tahmin ediyorum.”