EkonomiRisk Değerlendirmesi Nedir? Nasıl Yapılır Ve Aşamaları Nelerdir?

Risk Değerlendirmesi Nedir? Nasıl Yapılır Ve Aşamaları Nelerdir?

09.06.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:

Fabrikalarda, iş yerlerinde ve üretim tesislerinde çalışan kişilere zarar verebilecek unsurların belirlenmesi ve bu tehlikelere karşı önlem alınmasına risk değerlendirmesi denir. 6331 sayılı kanun gereğince risk değerlendirme raporunun hazırlanması her iş yeri için zorunludur. Kapıcı ve güvenlik görevlisi bulunan apartman ve siteler için de zorunlu olan risk değerlendirmesi nedir? Nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Risk Değerlendirmesi Nedir Nasıl Yapılır Ve Aşamaları Nelerdir

Ülkemizde risk değerlendirmesi ile ilgili yönetmelik 1 Ocak 2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Öncesinde, uygulama planlarında işçi sayısına bakılırken, 2013 yılından itibaren minimum 1 işçi çalıştıran her iş yeri için risk değerlendirmesi yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. 

Haberin Devamı

Risk Değerlendirmesi Nedir? 

Hem iş kazalarını en aza indirgemek hem de meslek hastalıklarını önlemek için hazırlanan uygulama planlarına risk değerlendirmesi adı verilir. Bu değerlendirmelerde iş yerindeki mevcut risk faktörleri kıstas olarak alınır. 

Örneğin bir ilaç fabrikasında biyolojik çalışma malzemeleri ve kimyasal maddeler, 1. dereceden risk oluşturur. Diğer risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilir: 

 1- Stres ve kaygı gibi meslek hastalıklarının oluşmasına doğrudan etkili olan psikolojik faktörler. 

 2- Radyasyon seviyesi yüksek maddeler. 

 3- Tüm elektrikli ve mekanik cihazlar 

 4* Klima ve aydınlatma cihazları 

Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılır ve Aşamaları Nelerdir? 

Risk değerlendirmesinin ilk aşamasında riskli ve tehlikeli olan durumlar tanımlanır. Örneğin bir fabrikada kullanılan elektrikli makineler. 

Haberin Devamı

Belirlenen riskler analiz edilir ve çalışanların tamamı analiz edilen risk faktörleri hakkında detaylı olarak bilgilendirilir. Daha sonra alınacak olan tedbirler belirlenir. Bu aşamada işçilerin talepleri ve şikayetleri de dikkate alınır. Hem risk faktörlerin hem de alınan tedbirlerin dokümanı çıkarılır. 

Son aşamada risk değerlendirmesi kapsamında hazırlanan tedbirler kontrol edilir ve ihtiyaç duyulması halinde güncellenir.