08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin - Türkiye’de kahve pazarı büyümesini sürdürürken kahve tüketiminde çeşitlilik her geçen gün artıyor. Y ve Z kuşağının kahve sektörünü çeşitlendiren en önemli tüketim grubu olduğu belirtiliyor.
Filtre bazlı kahveler ile espresso bazlı sütlü ve aromalı kahvelerin tüketiminde artış görülse de Türk kahvesinin tüketimde açık ara önde olduğu gözlemleniyor. Son dönemde kahve fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin açıklamada bulunan sektör temsilcileri ise, Brezilya’da yaşanan don olayı, iklim değişikliği nedeniyle geçen yıla göre yüzde 70’e yakın bir artış söz konusu olduğunu belirtiyor.
3 milyar fincan
Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD) Başkan Yardımcısı Osman Serim, kahve tüketiminin dünyada çok popüler hale geldiğini ve tüketimin günde 3 milyar fincanı bulduğunu ifade etti. Kahve üretiminin de değerlendiğini beliren Serim, kahve fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Dünyada kuraklık yaşanıyor, kahve de su gerektiren bir bitki. Oradan da bir kayıp söz konusu. En önemlisi de arz ve talep.” Kahve tüketiminin kişi başı 1 kilograma yaklaştığını kaydeden Serim, “Bunun yüzde 70-75’i Türk kahvesi geri kalanı ise yabancı yöntemlerle yapılan kahveler şeklinde değerlendiriliyor” dedi.
İklim ve parite etkisi...
Kurukahveci Mehmet Efendi Genel Müdür Yardımcısı Alp Pıdik, çiğ kahve fiyatlarının dünya genelinde bir önceki yıla göre yüzde 70’e yakın artışının söz konusu olduğunu açıkladı.
İklim değişikliği, Brezilya’da yaşanan don olayının da kahve fiyatlarına yansıdığını ifade eden Pıdik, “Bunların birikimi çiğ kahve fiyatlarının çok hızlı yükselmesine neden oldu. Hem çiğ kahvenin maliyetinin artması hem de TL/dolar paritesinin yükselmesi sonucu bu rakamlar oluyor” dedi.
Mekanlar değişti
Salgınla birlikte tüketim kanallarının yer değiştirdiğine de değinen Pıdik, “Eskiden bir yere gidip oturup tükettiğimiz kahveyi herkes evinde tüketti. Pazarın rakamında anormallik söz konusu değil, sadece tüketilen mekan değişikliği söz konusu” diye konuştu. Türk kahvesinin tüketim alışkanlığının çok yaygın olduğunu açıklayan Pıdik, şöyle devam etti:
“Son yıllarda filtre, espresso gibi kahvelerin tüketimlerinde artış görüyoruz. Toplam tüketime baktığımızda bu türlerin Türk kahvesine göre tüketimi göreceli olarak düşüş. Genç nüfus bile instant, filtre kahveye başlıyor ama onların da Türk kahvesi tüketicisi olduğunu görüyoruz.”
Kim, nasıl içiyor?
Kaave Roastery Türkiye Satış Müdürü Ahmet Kireçcibaşı, Y ve Z kuşağının kahve sektörünü çeşitlendiren en önemli tüketim grubu olduğunu kaydetti. Bu tüketim grubunu gelenekselcilerin takip ettiğini ve onların da ağırlıklı olarak Türk kahvesi tükettiğini açıklayan Kireçcibaşı, “Türk kahvesi her ne kadar Y ve Z kuşağı tarafından da sevilerek tüketilse de gelenekselciler tarafından hala en gözde ürün. Türkiye’nin en ücra köşelerine kadar tüketilen Türk kahvesi ve hemen onu izleyen filtre kahve ve espresso bazlı çekirdek kahveler, gerçek kahve çekirdeklerinden yapılan ve bizim de ilgilendiğimiz segmentasyon olan grup. Bu da Türkiye pazarının yüzde 85’ine tekabül ediyor. Geri kalan yüzde 15’i instant kahveden mamul ürünler oluşturuyor” diye konuştu.
Fiyatlar giderek artıyor
Ocak 2021’de yaptığımız kahve haberine göre, 100 gramlık paketlerde satılan Türk kahvesi markalarına göre, 7.25 - 8.40 lira ve 250 gram şeklinde kutularda ise fiyatlar 22.95- 23.90 lira arasında değişiyordu. Şimdi bu fiyatlar paketlerde 7.95 - 8.90 lira, kutularda 22.95 - 29.45 lira arasında satılıyor.
Çözünebilir kahvelerin 100 gramlık fiyatları 29.95 - 42.95 lira arasında değişiyor. Filtre kahvelerin 250 gramlık fiyatları ise 28.95 liradan başlayıp 90 liraya kadar çıkıyor.
TÜİK’in ‘Tüketici Fiyat Endeksi Madde Sepeti ve Ortalama Fiyatlar’ listesinde de sepette artan kahve fiyatı görülüyordu. Buna göre Ocak 2021’de Türk kahvesi fiyatı sepete 59.87 lira olarak eklenirken, Ekim 2021’de ise 71.20 lira olarak eklendi. Hazır kahve ise aynı dönemde 46.39 liradan 55.50 liraya çıkarıldı.
Kolombiya istedik, vanilya ekledik
Kahve Dünyası, 1 Ekim Dünya Kahve Günü için bir anket gerçekleştirdi. Çalışmaya göre, yöresel filtre kahvelerde en çok Kolombiya ve Etiyopya kökenliler tercih ediliyor. Anketten çıkan sonuçlar şöyle sıralanıyor:
Kahve severlerin yüzde 59’u kahvede aromaya, yüzde 41’i ise sertlik derecesine önem veriyor. Sertlik derecesi yüksek olan kahveler arasında ankete katılanların yüzde 78’i double Türk Kahvesi’ni, yüzde 22’si ise double espresso’yu tercih ediyor.
Filtre kahvede yüzde 51’lik kesim vanilya, yüzde 49 ise fındık aromasından hoşlanıyor.
Bu yazın vazgeçilmez kahvesi yüzde 75 ile cold brew olurken, katılımcıların yüzde 25’i affogato’yu tercih etti.
Pandemi döneminde evde yüzde 71 ile en çok Türk Kahvesi tüketildi. Türk Kahvesini yüzde 29 ile filtre kahve takip etti.