26.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’nin ilk ‘unicorn’larından (1 milyar dolar değerlemeye ulaşan şirket) olan teknoloji girişim firması Dream Games’in geliştirdiği ‘Royal Match’ oyunu, tüm dünyada en çok gelir elde eden mobil oyun oldu. Apple ve Google’ın online uygulama mağazalarında yapılan harcamaları raporlayan Data.ai araştırma şirketinin verileri, en çok ciro yapan firmanın Türk teknoloji girişimi Dream Games’in ‘Royal Match’ adlı oyunu olduğunu ortaya koydu.
İngiliz yayın kuruluşu Financial Times (FT) da şirketin başarısını, “İstanbul’da küçük bir ekip tarafından kurulan oyun firmasının Microsoft’un sahip olduğu Candy Crush gibi birçok oyunu gölgede bıraktı” ifadeleriyle satırlarına taşıdı.
FT, şirketin kısa vadeli para kazanmaya çalışan diğer şirketler gibi olmadığını, küçük ekibinin sürekli oyunu daha iyi hale getirmek için çabaladığı yorumunu yaptı.
2 MİLYAR $ GELİR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, FT’deki yazıyı sosyal medya hesabından paylaşarak, “Bir Türk teknoloji girişimi olan Dream Games’in Royal Match oyununun geçtiğimiz aylarda tüm dünyada en yüksek gelir elde eden mobil oyun olmayı başardığını, 2021 yılında 2.75 milyar dolar değerlemeyle ilk ‘unicorn’larımızdan yani Turcorn’larımızdan olan Dream Games’in 200 kişilik ekibiyle, bu yıl yıllık gelirini ikiye katlayarak 2 milyar dolara yükselttiğini, 75 milyar değerindeki Candy Crush gibi rakiplerini geride bırakmayı başardığını biliyor muydunuz?” dedi.
Milliyet’e ‘Biz gidersek, kim kalacak?’ demişti...
Dream Games’in 1989 doğumlu CEO’su Soner Aydemir geçen yıl Milliyet’e verdiği röportajda şu mesajları paylaşmıştı:
- “Biz Türkiye’de doğan, büyüyen ve mobil oyunda dünyanın en iyi şirketi olmayı hedefleyen bir şirketiz. Biliyoruz Türkiye gelişmekte olan bir ülke, problemler de olabilir; yetişmiş iş gücü yurt dışına gitmek istiyor, alım gücü düştü; uluslararası fonlar bizim gibi şirketlerin yurt dışı merkezli çalışmasını da isteyebilir ama bizim ülkemizden ayrılmak aklımıza bile gelmiyor. Türkiye’de küresel çapta üretken olan şirket sayısı zaten az. Biz de gidersek kim kalacak? Tüm operasyonlarımızı Türkiye’den yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.
- ‘Bir oyun yapalım köşeyi dönelim’ diye bir düşüncemiz asla olmadı. Türkiye’de bizi en çok endişelendiren nokta da bu. Gençler emek vermeden, özen göstermeden bir şeylerin başarılabileceğini sanabiliyor. Bu mümkün değil.”