19.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul / ANKARA - ABD merkezli bilişim devi META’ya Facebook, Instagram ve WhatsApp’tan topladığı verileri birleştirerek haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle Rekabet Kurulu tarafından günlük 4.7 milyon lira rekabet cezası verilirken, Threads ve Instagram uygulamalarını bağlayarak piyasaya hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesiyle de geçici tedbir kararı alındı.
Kurul kararında, “META’nın Threads hesabından çıkış yapmayı unutan ve ardından bir haber sitesini ziyaret eden bir kullanıcının, günün hangi saatinde hangi makaleleri okuduğu gibi bilgileri toplayabildiği de ifade edilmektedir” denildi.
Meta Platforms Inc., Meta Platforms Ireland Limited ve WhatsApp LLC (META) hakkında 2021 yılında başlatılan soruşturmada; Facebook, Instagram ve WhatsApp’tan toplanan verileri birleştirerek piyasada hakim durumunu kötüye kullandığı tespitiyle 346.7 milyon lira para cezası uygulanırken, şirkete rekabet ihlalinin giderilmesi için süre verilmişti. Şirkete yükümlülüklerini yerine getirilmesi için verilen süre geçtiğimiz aralık ayında dolarken, META tarafından sunulan öneriler yeterli bulunmadı.
Günlük 4.7 milyon TL verildi
Bunun üzerine kurul, META’ya 12 Aralık 2023’ten başlamak üzere, her gün için 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası verdi. Kararda, Facebook, Instagram ve WhatsApp arasında veri birleştirilmesine yönelik daha önce onay veren kullanıcılardan yeniden onay istendiği hatırlatılarak, “Onay ekranı kullanıcıları doğrudan onaylamaya yönlendirmemeli, kullanıcıların reddetmesi halinde de uygulamayı kullanabileceklerine yönelik bilgilendirmeleri içermeli ve onay vermek istemeyen kullanıcılara da aynı kolaylıkta bu imkanı sağlamalıydı” denildi.
‘Muazzam bir güç veriyor’
META şirketleri hakkında, Threads ve Instagram uygulamalarını bağlayarak piyasadaki hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesi üzerine başlatılan soruşturmada ise veri birleştirmesinin engellenmesine yönelik geçici tedbir kararı verildi. Verinin, görünürde bedava olmasına karşın reklam verenleri cezbetmekte kullanıldığına işaret edilen kararda, “Tüketicilerin bu uygulamalar üzerindeki hemen her hareketini takip edebilen büyük platformlar tarafından elde edilen veri, teşebbüse muazzam bir güç vermektedir” denildi.