13.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin Batı Şeria’da öldürülmesiyle ilgili tartışma devam ederken, Türkiye’den konuyla ilgili adım geldi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilere verdiği demeçte, Eygi’nin Batı Şeria’da İsrail ordusu tarafından öldürülmesine ilişkin bir soruşturma başlatıldığını ve uluslararası yakalama emri de talep edileceğini duyurdu.
Birleşmiş Milletler nezdinde de olayla ilgili rapor hazırlanması için girişimlerde bulunulacağını söyleyen ve cinayetle ilgili kanıtları olduğunu belirten Bakan Tunç, sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Tunç, “Soruşturma kapsamında ilgili kırmızı bülten ve yakalama taleplerimizi de uluslararası anlamda çıkarmış olacağız” dedi. Bakan ayrıca Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı ‘soykırım’ suçlamasıyla açtığı ve Türkiye’nin de müdahil olma başvurusunda bulunduğu davaya da raporun delil olarak sunulacağını kaydetti.
Görüntüler ters düştü
Bu arada ABD basınına yansıyan haberlerde, İsrail ordusunun olayla ilgili açıklamalarına ters düşen bazı karelere yer verildi. Washington Post’un (WP) haberinde, İsrail ordusunun “Eygi’nin şiddetli bir çatışma sırasında kasıt olmadan öldürülmüş olabileceğini” belirtilen açıklamasını çürütebilecek detaylar yer aldı.
50’den fazla video ve fotoğrafın analiziyle oluşturulan görüntüler, Eygi’nin, arbedenin yatıştığı ve protestocuların geri çekildiği bir esnada vurulduğunu ortaya koyuyor. İsrail ordusu, WP’nin askerlerin göstericilere neden geri çekilmelerinden bu kadar uzun süre sonra ve görünürde tehdit oluşturmadıkları bir mesafeden ateş açtığı konusundaki soruları yanıtlamayı reddetti.
Bugün Türkiye’de
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Eygi’nin naaşının bugün Türkiye’de olacağını bildirdi. Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Eygi’nin naaşının önce Tel Aviv’den Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye, cuma sabahı ise İstanbul’a ulaşmasının beklendiğini belirtti. Eygi’nin yarın Didim’de defnedileceği öngörülüyor.
Eygi, 6 Eylül Cuma günü Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında başından vurularak öldürülmüştü. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Eygi’nin “kendisine yönelik olmayan dolaylı ve kasıtsız atış ile” öldürülmüş ihtimalinin yüksek olduğu kaydedilmişti.
O okul yine vuruldu
İsrail ordusunun Nuseyrat Mülteci Kampı’nda Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ait El Jaouni Okulu’na gerçekleştirdiği saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti. UNRWA’dan yapılan açıklamada, saldırıda 6 personelin öldürüldüğü duyuruldu. Açıklamada, “Bu okul savaş başladığından beri 5 kez vuruldu. Burada çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 12 bin yerinden edilmiş kişi yaşıyor. Gazze’de kimse güvende değil” ifadeleri kullanıldı. İsrail ordusundan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada “Hamas’a ait bir komuta kontrol merkezini hedef alındığı” iddia edilmişti.
İsrail askerlerince öldürülen Amerikalı Türk Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü nedeniyle yüzlerce kişi, Washington eyaletinin Seattle kentinde bir kumsalda toplandı. Ellerinde Eygi’nin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, kumsala çok sayıda gül, karanfil ve ayçiçekleri bıraktı, mumlarla adını yazdı. Kefiye takan katılımcılar, Eygi’nin hatırası için burada nöbet tutarak, konuşmalar yaptı.
İsrail özel güçlerinden Suriye’de baskın
İsrail güçleri, Suriye’nin Masyaf bölgesinde İran’a ait olduğu ifade edilen bir silah tesisine baskın düzenledi. Bir dizi hava saldırısının ardından sınırın 200 kilometre içindeki bölgeye helikopterle giden özel kuvvetler bir operasyon düzenledi. Helikopterlerin iniş yapmadan askerleri bıraktığı öğrenildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in saldırısını kınarken “İsrail’in tüm uluslararası yasa ve sözleşmeleri hiçe saymasına ve uluslararası hukuku ihlal etmesine ilişkin uluslararası sessizliğin devam etmesine karşı uyarıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.