27.04.2025 - 17:19 | Son Güncellenme:
DHA
21 Nisan’da 88 yaşında hayatını kaybeden Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus için dün Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda cenaze töreni düzenlendi.
Törenin ardından, Papa'nın vasiyetinde belirttiği isteğe uygun olarak, sık sık ziyaret ettiği Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası'na defnedildi.
Papa Franciscus'un mezarının ilk görüntüleri bugün mezarın halka açılmasının ardından Vatikan tarafından yayınlandı.
PAPA FRANCIS'İN HAYATI
Katolik aleminin 266'ncı Papası olarak Mart 2013'te selefi Papa 16. Benediktus'un tarihi istifası sonrasında seçilen Papa Franciscus, 12 yıldan fazla görev yaptı.
LATİN AMERİKALI İLK PAPA
Latin Amerika kökenli ilk Papa olan Papa Francis, 17 Aralık 1936'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te doğdu. Asıl adı Jorge Mario Bergoglio'dur. Ailesi İtalyan göçmenleriydi. Genç yaşta Katolik rahipliğine adım atarak, 1969'da papazlık görevi yapmaya başladı. 1973'te de Cizvit Tarikatı'na katıldı. Bergoglio, Katolik Kilisesi'nde hızla yükseldi ve 1998 yılında Buenos Aires Başpiskoposu oldu. 2001'de Kardinal unvanını kazandı.
2013 yılında, 266'ncı Papa olarak seçilen Bergoglio, Papa Francis adını aldı. Papa Francis, kilisenin dünya çapındaki sorunlarına dair açık fikirli yaklaşımı, yoksullukla mücadeleye verdiği önem ve çevre sorunlarına duyduğu hassasiyetle tanınır. Ayrıca, Katolik Kilisesi'nin modernleştirilmesi için çeşitli reformlar yapmaya çalışmış ve toplumsal adalet konularında sıklıkla açıklamalar yaptı.
Papa Francis, aynı zamanda en düşük gelirli gruplara yönelik politikaları savunmuş, ekolojik krizle mücadele için dikkat çekici açıklamalar yapmış ve diyalog, barış ve hoşgörüye verdiği önemi vurgulamıştır. Özellikle, Katolik Kilisesi'nin homofobi ve kadın hakları gibi meselelerde daha kapsayıcı bir yaklaşım benimsemesi gerektiği üzerine durmuştu.
GAZZE HAKKINDA SÖZLERİ
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, sık sık Gazze'deki katliamla ilgili açıklamalar da yaptı. Papa, Aralık ayında İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde bulunan kiliselere ve Hristiyanlara yönelik saldırılarına değinerek, “Bazıları ‘Bu bir terör, bu bir savaş’ diyor. Evet, bu bir savaş, bu bir terördür" dedi.
'SİLAHLAR SUSSUN, DİYALOG BAŞLASIN'
Papa hastaneden çıktıktan sonra ilk konuşmasında "Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırıların yaşandığı Ukrayna'da barış için dua etmeye devam edelim. Aynı şey Gazze'de de yaşanıyor. İnsanlar barınaksız, yiyeceksiz, temiz susuz, akıl almaz koşullarda yaşamaya zorlanıyor. Silahlar sussun, diyalog başlasın. Tüm rehineler serbest bırakılmalı ve halka yardım edilmelidir" demişti.
MÜLTECİLERİN AYAKLARINI YIKAYIP ÖPMÜŞTÜ
Papa Francis, 2016 yılında Paskalya Yortusu öncesi ayak yıkama ritüeli için İtalya'nın başkenti Roma yakınlarındaki Castelnuovo di Porto'da 900 kadar sığınmacının bulunduğu kampa gitmiş, Kutsal Perşembe kapsamında ayak yıkama ritüelini gerçekleştirmişti.
Giderek ağırlaşan mülteci krizine dikkat çekmek için burayı seçtiği belirtilen Papa, 3'ü Müslüman, 1'i Hindu, 3'ü Kıpti ve 5'i Katolik Hristiyan olmak üzere 12 göçmen ve 1 İtalyanın ayaklarını yıkadı. Ayini mültecilerin önünde diz çökerek gerçekleştiren Papa, daha sonra havluyla kuruladığı ayakları tek tek öptü.