16.12.2024 - 06:54 | Son Güncellenme:
Uğur YILDIRIM - Suriye’de Beşar Esad rejiminin Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif grupların harekatıyla düşmesinin ardından, yavaş da olsa hayat normale dönmeye başladı. Okullar bir haftalık aradan sonra dün yeniden eğitim ve öğretime başlarken, Hristiyan azınlık da pazar ayinini gerçekleştirdi. Hayatın yavaş yavaş normale döndüğü Suriye’de yasakların esnetilmeye başlamasının ardından okullar da açıldı. Ders başı yapan öğrencileri, okul kapılarında muhalif askerler karşılarken, çocuklara çikolata dağıtıp okul bahçesinde onlarla futbol oynadılar. Bununla birlikte okullarda devrik rejimin bayrak marşı yasaklandı.
Şam kırsalındaki Şehit Ahmed Nasır okulunda öğretmenlik yapan Meryem Saba, “Bir hafta aradan sonra okulumuzu açtık. Bizden okulları açmamız çocukların eğitime devam etmesi istendi. Bizim de isteğimiz böyleydi. Çocuklarımız yeterince savaş gördü. Artık eğitime ve gelecekleri ile ilgilenmeleri gerekiyor” diye konuştu.
İLK AYİN
Rejimin devrilmesinin ardından Şam’da yaşayan Hristiyanlar da, ilk ayinlerini yaptı. Başkent kırsalında, Hristiyan nüfusun yaşadığı antik Malule Kasabası’ndaki kiliselerde pazar ayini düzenlendi. Tarihi Hristiyanlığın ilk dönemlerine uzanan kasaba, kiliseleri, antik anıtları ve kayaların oyulmasıyla meydana gelen mağaralarıyla tanınıyor. Malule’deki Azize Takla ve Mar Sarkis kiliselerinde toplanan kadın, erkek, çocuklar, mum yaktı, ilahiler okudu. Suriye’nin özgürlüğü ve ülke barışı için dualar edildi.
Milliyet’e konuşan kilise görevlileri, “Korkuyoruz. İç savaş boyunca çok acılar çektik. Radikal grupların saldırılarına uğradık. İbadethanelerimiz zarar gördü. Cemaatimizden kaçırılan insanlara hala ulaşamadık. Bundan sonra ne olacağınız bekleyip görmemiz gerekecek. Yeni dönem umarım tüm Suriye halkları için çok daha güzel ve barış içinde olur” dedi.
YENİDEN İNŞA İÇİN 400 MİLYAR DOLAR!
Asena YATAĞAN / ANKARA - Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre, Suriye’nin savaş sonrası yeniden inşası için gereken bütçe 400 milyar doları aşacak. Rapora göre ülkenin yıllardır süren çatışmalar nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan alt yapısı, ekonomisi ve sosyal yapısının toparlanması için de ayrıca büyük yatırımlar gerekecek. İç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren ülkedeki konutların yüzde 17,5’i yıkıldığı (bu analize son günlerdeki yıkımlar dahil değil) belirtilirken, çatışmalardan kaynaklanan altyapı hasarının 117,7 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Yaşanan yıkım ve tahribat 2010 yılında ülkenin GSYİH’sinin 2 katına denk geliyor. Dünya Bankası’nın, Bahar 2024 tarihli “Suriye Ekonomik Monitörü” raporuna göreyse, 2010’da ülkenin ihracatı 8,8 milyar doları bulurken, 2023’te 1 milyar dolara düştü. Ticari faaliyetlerdeki en büyük düşüşün petrol ihracatından kaynaklandığı belirtiliyor.