09.02.2025 - 08:52 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ege'deki deprem fırtınası nedeniyle Santorini, Ios, Anafi ve Amorgos adalarında okulların en az 14 Şubat'kadar tatil. Kathimerini'nin haberine göre Yunanistan'daki Sismik Risk Değerlendirmesi Bilimsel Komitesi kararı Cumartesi öğleden sonra aldı. Okulların tatil olduğu açıklamasında diğer unsurların yanı sıra "Anydros'un Thira ile Amorgos arasındaki deniz alanındaki sismik dizilimin stabil kalmaya devam ediyor" vurgulandı.
AFAD'ın son dakika bildirimlerine göre sabah 07.47'de Ege Denizi'nde 4.3 büyüklüğünde bir deprem, 08.01'de ise 3.8 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.
Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi Genel Sekreteri Rémy Bossu, Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana yaşanan "bu sıra dışı sarsıntıları değerlendirmek için günler, belki de haftalar gerektiğini belirterek bu tür depremlerin genellikle daha büyük bir depremin habercisi olduğunu söyledi.Son günlerde sürekli devam eden sarsıntılar nedeniyle hafta içi Yunanistan'ın gözde turistik adası Santorini'de acil durum ilan edildi. Bu durum, adayı turistler ve sakinlerden neredeyse tamamen boşalttı. Şu ana kadarki en büyük sarsıntı Çarşamba akşamı meydana geldi ve 5.2 büyüklüğünde ölçüldü. Bu, geçtiğimiz hafta başlayan sarsıntılar arasında 5.0 büyüklüğünü aşan ilk deprem oldu.
OLAĞANDIŞI DEPREM SÜRÜSÜ
Santorini, büyük Afrika ve Avrasya tektonik plakalarının sınırında yer aldığı için genellikle sismik hareketlilik yaşasa da bu kadar uzun süre yoğun sarsıntılar nadiren görülüyor. Santorini'nin yanı sıra Amorgos ve İos adaları da sarsıldı. Sismolog Bossu, Santorini'yi etkileyen bu sismik hareketliliği 'çok olağandışı' olarak niteledi. Normalde büyük bir depremin ardından azalan büyüklükte ve sıklıkta artçı sarsıntılar yaşandığını, ancak bu deprem serisinde, depremlerin büyüklüğünün ve sıklığının arttığını ifade etti.
'ÖNCÜ ŞOK OLARAK KABUL EDİLİYOR'
Çarşamba günkü deprem, 5.0 büyüklüğünü aşarak 'orta şiddetli' kategorisine girerken, onu en az beş adet 4.0 büyüklüğünde ve üzerinde deprem izledi. Bossu, bu davranışın genellikle "öncü şok" faaliyeti olarak kabul edildiğini ve daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini belirtti. Sismolog "Bu yüzden Yunan yetkilileri önleyici tedbirler alıyor" dedi. Adadaki organize tahliyeler ve kurtarma ekiplerinin hazırlığına dikkat çekti.
TAHLİYELER VE ENDİŞELİ HALK
Şu anda yoğun turistik sezonda olmasa da Santorini her yıl 3,4 milyondan fazla turisti ağırlıyor ve yaklaşık 20 bin kalıcı sakine ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar yaklaşık 12 bin kişinin adadan kaçtığı düşünülüyor. Yunan yetkilileri, insanların anakaraya güvenli bir şekilde kaçmalarına yardımcı olmak için ek uçuşlar düzenledi. Ancak Çarşamba günü yüksek rüzgarlar nedeniyle feribot seferleri yapılamadı. Normal seferler Perşembe günü yeniden başladı. Deprem dizisinin Santorini adasının altında değil, Santorini ile Amorgos arasında gerçekleştiği belirtildi. Bu depremler, Santorini’nin yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda ve Amorgos’un 20-25 kilometre güneybatısında meydana geliyor. Bossu, "Elbette bu kadar çok sayıda deprem halk arasında endişe yaratıyor. Bölgedeki insanlar çok endişeli… Bu mantıklı çünkü kimse durumun nasıl gelişeceğini söyleyemez" diye ekledi.
1956'DAKİ DEPREM VE TSUNAMİ
Son olarak, bölgenin 1956 yılında 7.7 büyüklüğünde bir depreme maruz kaldığını ve bunu dakikalar sonra Santorini yakınlarında 7.2 büyüklüğünde bir depremin takip ettiğini hatırlattı. Bu depremler hem Santorini hem de Amorgos adalarında büyük hasara neden olmuş ve 25 metre yüksekliğinde bir tsunami oluşturmuştu. Toplamda 53 kişi hayatını kaybetmiş, 100 kişi de yaralanmıştı.
ADA NASIL HİLAL ŞEKLİNİ ALDI?
Bu olay ise 3 bin 600 yıl öncesine dayanıyor. Berkeley Üniversitesi'nin yayın organı Berkeley News'a göre insanlar tarafından gözlemlenen en büyük volkanik patlamalardan biri, günümüzden 3 bin 600 yıl önce, MÖ yaklaşık 1600 yılında, Santorini Adası açıklarında gerçekleşti. Bu patlama, Santorini'yi kül ve ponza taşı ile kaplayarak ada sakinlerini yok etti ve bazı tarihçilerin görüşüne göre yaklaşık 140 kilometre uzaklıktaki Girit Adası'nda merkezlenen Minos uygarlığının çöküşüne yol açtı ve adaya hilal şeklini verdi.