30.03.2025 - 06:49 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - ABD’de yeni hükümetin ifade özgürlüğüne karşı tepki çeken adımları devam ediyor. Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’ün “Hamas’ı desteklediği” iddiasıyla vizesinin iptal edilmesi kararı sonrası konu tartışma yaratıyor. Daha önce Filistinli öğrencilerin durumuna benzer şekilde federal yargıç, ‘Kişinin hukuka aykırı olarak özgürlüğünden yoksun bırakıldığı iddiasıyla mahkemeye yapılan başvuru’ sonuçlanana kadar sınır dışı kararını iptal etti.
Savunma istendi
Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Casper, iki sayfalık kararında, Öztürk’ün sınır dışı edilmesinin “Kişinin hukuka aykırı olarak özgürlüğünden yoksun bırakıldığı iddiasıyla mahkemeye yapılan başvuru” sonuçlanana kadar durdurulmasına hükmetti. Kararda, hükümet tarafının 1 Nisan gün sonuna kadar mahkemeye gerekli savunmayı yapması istendi. Ülkedeki federal yargıçlar bu konuda son dönemde Amerikan yönetimine karşı koymalarıyla dikkat çekiyor. Öztürk’ün gözaltına alınmasına 30 civarında Kongre üyesi de tepki göstererek, şeffaflık çağrısı yaptı. Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli 6 ICE görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı. Rubio, “Hamas destekçisi” ve (İsrail karşıtı) “deliler” olarak tanımladığı 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.
Harvard tüy dikti!
Rümeysa Öztürk’ün vizesinin iptal edilmesi kararına ilişkin tartışmalar sürerken, bir başka adım da Harvard Üniversitesi yönetiminden geldi. Harvard Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezi (Center for Middle Eastern Studies-CMES) Müdürü dünyaca ünlü Türk tarihçi Prof. Dr. Cemal Kafadar ve yardımcısı Rosie Bsheer’i anti-semitizm suçlamasıyla görevlerinden aldı. Son dönemde özellikle İsrail ve Filistin üzerine düzenlediği programlarla kamuoyunun eleştirilerine hedef olan CMES’le ilgili Harvard’daki bazı çalışanlar, bu programların anti-semitik olduğunu iddia etmişti.
Benzer uygulama
İsrail Hava Kuvvetleri, İsrail ordusuna “bebek katili” diyen Ben-Gurion Üniversitesi öğretim görevlisi Sebastian Ben-Daniel’in pilotluk derslerine son verdi. Üniversitedeki 26 profesörün okul yönetimine “üniversitenin ve öğrencilerin itibarına zarar verdiği gerekçesiyle” Ben-Daniel’in görevden alınmasını talep eden bir mektup yazdığı bildirildi.
‘Bilimsel düşünceye saldırı’
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, X’teki hesabından yaptığı açıklamada, “Harvard Üniversitesi yönetiminin, Orta Doğu Çalışmaları Merkezi’nde (Center for Middle Eastern Studies - CMES) yapılan çalışmaları anti-semitizm olarak adlandırması, bilimsel düşünceye açık bir saldırıdır” diyerek, şunları kaydetti: “Üniversiteler ve akademik düşünce küresel düzeyde siyonist saldırganlığın hedefindedir. Netanyahu ve şebekesinin saldırganlığının ve soykırım suçlarının eleştirilmesi anti-semitizm olarak yaftalanıyor. Bu, siyonizmin tüm dünyada ifade hürriyetini ‘köleleştirme’ çabasından başka bir şey değildir. Bu siyonist saldırganlığın yeni hedefi olan Harvard Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Merkezi yöneticisi, düşünce dünyasının seçkin entelektüellerinden Prof Cemal Kafadar ve yardımcısı Rosie Bsheer görevlerinden anti-semitizm suçlamasıyla alındı. Bu karar, tüm dünyada ‘akademik düşünceyi siyonistleştirmek’ isteyenlerin yeni bir saldırganlığıdır. Siyonizm insanlık düşmanı bir nefret siyaseti ve gerçek anti-semitizmdir. Üniversitelerin siyonizme teslim olması, medeniyetin tüm kazanımlarını yok edecektir.”
Dışişleri’nden tam destek
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Rümeysa Öztürk’ün serbest bırakılması için girişimlerin sürdüğünü belirtti. Keçeli, Öztürk’ün son durumuyla ilgili X’teki sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ABD’de gözaltına alınan vatandaşımız Rümeysa Öztürk’ün serbest bırakılması için girişimlerimiz sürmekte, Washington Büyükelçiliğimiz ve ilgili Başkonsolosluklarımız tarafından her türlü konsolosluk hizmeti ve hukuki destek sunulmaktadır” bilgisini verdi. Türkiye’nin Houston Başkonsolosunun önceki gün Öztürk’ü Louisiana’da tutulduğu merkezde ziyaret ettiğini aktaran Keçeli, Öztürk’ün istek ve taleplerinin yerel makamlara ve avukatına iletildiğini bildirdi.
‘Sistematik baskı’ya tepki
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi: “Harvard Üniversitesinin Orta Doğu Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cemal Kafadar ve yardımcısı Rosie Bsheer’i, ‘antisemitizm’ suçlamasıyla görevden almasını kınıyorum. Gazze’de yaşanan zulme karşı çıkanlara yapılan sistematik baskı ve üniversitelere, akademisyenlere, öğrencilere yönelik hukuksuz uygulamalar kabul edilemez.”
Kafadar ve Bsheer’in üniversite içindeki pozisyonlarına son verilmiş olsa da, her ikisinin de Harvard’daki öğretim üyeliklerine devam edeceği belirtildi.
Bir öğrenci daha gözaltında!
ABD’de Minnesota Üniversitesinden ismi açıklanmayan bir öğrencinin daha, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından gözaltına alındığı belirtildi. The New York Times’ın haberine göre, Üniversite Rektörü Rebecca Cunningham, konuya ilişin yaptığı açıklamada, öğrencinin kampüs dışındaki bir evde gözaltına alındığını bildirdi. Minnesota Üniversitesi, 2024’te Filistin’e destek protestolarına ev sahipliği yapan büyük üniversiteler arasında yer almıştı.
'Uzak Şehir' dizisinin başarılı oyuncusu Atakan Özkaya verdiği röportajda samimi açıklamalarda bulundu.