24.07.2024 - 12:05 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Asya ülkesi Nepal'in başkenti Katmandu'dan yerel saatle 11.00'de havalanmaya hazırlanan uçağın rotası, daha batıdaki Pokhara şehriydi. Uçak kalkışa doğru ilerlerken kayarak pistten çıktı ve kanak ucunun yere çarpmasıyla hızla takla attı. Uçaktan yükselen alev topu ve yoğun siyah duman bulutu Katmandu'nun birçok noktasından görüldü. Nepal ordusunun kaza alanından paylaştığı görüntülerde, uçağın gövdesinin paramparça olduğu göze çarptı.
Katmandu'daki Tribhuvan Uluslararası Havalimanı, küçük uçakta pilot dahil 19 kişinin bulunduğunu açıkladı. Kaza sonucu uçaktakilerden biri mürettebat 18 kişi hayatını kaybetti, yaralı pilot ise hastaneye kaldırıldı. Ölenlerden 17'isi Nepal, biri Yemen vatandaşı. AFP haber ajansı ise saatler sonra olayla ilgili yeni görüntüleri geçti, yayınlanan fotoğraflarda pilotun kurtarma ekipleri tarafından bulunduğu anlar kayıtlara geçti.
Uçaktaki 17 yolcunun tümünün Saurya Havayolu çalışanları olduğu bilgisi var. Khabarhub haber sitesi, Saurya Havayolu'nun yalnızca Bombardier CRJ 200 jetlerini uçurduğunu yazdı.
DÜNYANIN EN YÜKSEK 14 ZİRVESİNDEN 8'İ NEPAL'DE
Havalimanı yetkilileri, düşen uçağın teknik bakım için yola çıktığı söylüyor. CNN International, son kazayla birlikte gözlerin bir kez daha dünyada uçmanın en riskli olduğu ülkelerden biri olan Nepal'e çevrildiğini bildirdi.
Yeryüzünün en yüksek zirvesi Everest dahil 8 bin metreyi aşan sekiz dağa ev sahipliği yapan Nepal'de, yükseklik uçak kazalarındaki faktörlerden biri. Hava şartlarının sıklıkla aniden değiştiği Nepal'de, havalimanları da ulaşımı zor dağlık bölgelerde. Dünyada iniş yapmanın en zor olduğu bazı pistler Nepal'de. Asya ülkesindeki kazaların çoğunluğu ise, 19 kişiden az yolcuyu taşıyan küçük uçakların düşmesiyle gerçekleşiyor.
Nepal'de son 30 yılın en kötü uçak kazası geçen yıl kayıtlara geçti. Pokhara yakınlarında düşen Yeti Havayollarına ait uçaktaki 68 kişi yaşamını yitirdi. Mayıs 2022'de ise Pokhara'dan havalanan Tara Air uçağı dağa çarptı, 22 kişi öldü.