18.10.2024 - 03:23 | Son Güncellenme:
Roma Dönemi’ne ve Orta Çağ’a ait buluntular ise Karain Mağarası’nın bu çağlarda bir iskân yerinden ziyade insanlar tarafından çeşitli amaçlarla ve kısa sürelerle ziyaret edilen bir mağara olduğunu düşündürmektedir. Muhtemelen saklanmak için sığınak olarak da kullanılmıştır.
Roma İmparatorluk Dönemi’nde Dağ Tanrıçası’na (Meter Oreia) tapınma amacıyla kült alanı olarak kullanılmıştır. Bu durum mağara duvarlarının çeşitli noktalarına ve traverten oluşumun üzerine yazılmış altı adak yazıtından anlaşılmaktadır.
Karain Mağarası, hem konar-göçer, hem de yerleşik yaşam dönemlerine ait kalıntıları neredeyse kesintisiz sunan ender mağaralardan biridir.
Geç Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç tabakalarının içerdiği buluntuların niteliği ve niceliği, bu çağlarda da mağara yerleşiminin devam ettiğini açıkça ortaya koymaktadır.
Karain Mağarası yakınlarında bulunan Suluin Mağarası ve çevresinde yapılan yüzey araştırmaları tüm bu sözü edilen çağların buluntularını içeren yeni bazı mağaraların varlığını gün ışığına çıkartmıştır.