Seçime bir ay kaldı ve piyasalarda hacimsiz, sığ bir hareket var. Yatırımcılar daha ziyade seçim sonrası nasıl bir düzlemin oluşacağını merak ediyor. Belirsizliğin tam olarak giderilememiş olması işlem hacminin zayıf bir seyirle oluşmasına yol açıyor. Borsa Endeksi 5.092, dolar kuru 19,36 TL, euro 21,30 TL ve altının onsu 2.004 dolar seviyesinde. Uzun vadeli yatırımcılar mevcut portföylerini korurken kısa vadede stres ve risk almak istemeyenler seçim sonrasını bekliyor. Borsa yatırımcıları daha çok halka arzlara yönelmiş durumda. Her yeni halka arz yatırımcı sayısında yeni bir hareketlenmeye neden oluyor. 12 Nisan 2023 itibariyle pay senedi yatırımcı sayısı 4 milyon 525 bin 99 seviyesine yükseldi. Aylık bazda sayısı 450 bin artış gösterirken yıllıkta yatırımcı sayısında 2 milyon 107 bin artış gözlendi.
Küresel bazdaysa pandemi ve savaşla birlikte gelen ikiz felaketin oluşturduğu türbülans sürüyor. Yüksek enflasyon, bankacılık krizi, OPEC+ kararı yeni dengelerin oluşmasına neden oluyor. ABD ekonomisine ilişkin zayıf verilerin ise FED faiz kararlarını etkileyeceği beklentisi dolar kurunun diğer para birimleri karşısında zayıflamasına altına yönelik talebinse artmasına yol açıyor.
Dalgalanma sürecek
Yurt içerisinde biriken bir enerji söz konusuyken yurt dışında veri odaklı sürekli gelişmelerin yaşandığı piyasalarda türbülans riskini göz ardı etmemeli. Zira pandemi sonrası tedarik zincirinde, iş akışlarında yaşanan sarsıntının tam olarak geride kaldığı düşünülmemeli. Buna bağlı olarak gündeme gelen para politikaları ise henüz normal bir piyasaya dönülmediğinin güçlü sinyallerini üretiyor. Yaşananlar beklenenin de üzerinde kırılıma yol açarken zincirleme etkileri kaçınılmaz oldu. Bundan finansal piyasalar da ister istemez etkileniyor.
Bu süreçte yaşanan tüketim çılgınlığı sona ererek yeniden tasarruf eğilimleri hareketlenirse ve beklentilerdeki olumsuzluk yönetilebilirse asıl o zaman bir durulma beklenebilir. Neticede bireylerin tasarruf eğilimlerini belirleyen beklentilerdir. Beklentiler bozulduğunda bireysel yatırımcı davranışları da beraberinde değişmekte.
5 soruda piyasalar
1 Borsaya yönelim sürer mi?
Her yeni halka arzla birlikte yeni yatırımcı geliyor. Uzun vadede birikimlerini artırmak isteyen ve finansal özgürlüğü hedefleyenlerin de yatırım tercihleri etkili olacaktır. Asıl belirleyici olansa seçim sonrası faiz ve kurun hareket seyri olacak. Ancak yüksek enflasyon ortamında hisse senetlerinde enflasyon bazında kazandırması beklenmeli. Söz konusu beklenti yatırımcıyı çekmeye devam edecektir.
2 Faiz mi, alternatif liralaşma seçenekleri mi?
Kur riskini almak istemeyenler KKM ve alternatif liralaşma seçeneklerini değerlendirebilir. TL faizlerin bir alternatif oluşturmaması yeni liralaşma seçeneklerinin avantajlı olabileceğini gösteriyor.
3 Tematik fonlar bir seçenek midir?
İçerisinde bulunduğumuz trendlere yönelik alternatif fon sepetleri oluşturulabilir. Burada unutulmaması gereken fonların portföylerini oluştururken daha başında belirledikleri hedef ve amaçlarına göre hareket etmeleridir. Fonların iç tüzüklerinde yer alan çerçeve, hangi hisse grubuna yöneleceğini belirlerken hareket çeperini de çizer. Fon almak isteyenler bu fonların içerisindeki enstrümanlara göre değerlendirmeli.
4 Dolar kurunun seyri ne olur?
Dolar kurunda kapalı çarşı ve bankalar arasındaki makas açılıyor. Seçim öncesi güvenli liman arayışı hâkim. Kurdaki fiyatlamalar ticari tarafta ağırlıklı olarak 24-25 hedefi göz önünde bulundurularak yapılmaya başladı. Bu da kurun üzerinde en az yüzde 25’lik bir artıya işaret ediyor.
5 Gram altında beklenti ne olur?
Gram altın fiyatında altının ons fiyatındaki artışla birlikte yeni rekor seviyeler gördü. Fiyatlar sürekli yükselmez ya da düşmez. Ancak altın fiyatlarında ve kıymetli madenlerin fiyat hareketlerinde oluşan yuvarlak tabanlar yukarı yönlü beklentileri güçlendirmekte. Altının onsunda 2.400’lü seviyeler hedef dirençler ancak öncesinde dalgalanmalar olacaktır. Belirleyici faktör ABD’de FED’in atacağı adımlar olacak.