Temettü verimi odaklı yatırım kazandırıyor. Yüksek temettü verimine dayalı yatırımlar uzun vadelerde endeks üzerinde getiriler sağlıyor. Piyasalarda önümüzdeki dönemde fiyatlarda yeni dengeler oluşacak
Piyasaların zorlu dönemlerinde hisse senetlerinde sürekli al-sat yaparak getiri sağlamaya çalışmak özellikle bireysel yatırımcılar için kazançtan çok kayıplara yol açıyor. Böylesi dönemlerde hisselerde net trendler oluşmadığı için hatalı karar verme olasılığı yükselirken sürekli yapılan işlemlerden ötürü ödenen komisyonlar da artmakta. Bu nedenle borsanın güvenli limanı olarak tabir edebileceğimiz güçlü kâr payı veren şirketlerde olmak, bu hisse senetlerini biriktirmek, dalgalanmalara karşı yatırımcıyı koruyan en önemli kalkan olabilmekte. Söz konusu yaklaşım tarzı yatırımcının üzerindeki stresi azaltırken beklentileri de desteklemekte.
Alım modeli
Geçmiş veriler incelendiğinde temettü verimine dayalı yatırımda bulunanların tarihsel seyir itibariyle ciddi getiri potansiyeli yakaladığı görülüyor. Üç ayda bir yapılan basit taramayla bu sade yaklaşım tarzıyla her yatırımcı temettü verimine dayalı model oluşturması mümkün.
Kuralları basit: 1) BIST Tüm Endeksi’ne dahil şirketleri ele al. 2) Her üç ayın birinci günü şirketleri temettü verimine göre sırala. 3) En yüksek temettü verimi ödeyen beş şirketi al. 4) Bunu üç ayda bir yinele. Yeni giren şirket olursa değiştir. Hisselerden aynı olanlar kalsın. 5) Başka hiçbir kritere bakma.
Temettü verimine göre şirketleri 2019 başından itibaren test ettiğimizde Ocak 2019’da 100 TL tutarındaki bir yatırımın Eylül 2021 itibariyle 459 TL’ye çıktığı gözleniyor. Değer artışı ise yüzde 359’a denk geliyor. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi ise yüzde 53 arttı.
Bu yaklaşım tarzına göre değerlendirme yapıldığında 1 Ekim itibari ile temettü verimi en yüksek ilk beş borsa şirketi arasında Vestel, Aksigorta, İskenderun Demir Çelik, Ereğli Demir Çelik ve Türk Traktör yer alıyor. Vestel temettü verimliliği yüzde 22.4 ile ilk sırada yer alırken hemen ardından gelen Aksigorta’nın temettü verimliliği yüzde 12.9. Bu iki firmayı takip eden İskenderun Demir Çelik yüzde 9.5, Ereğli yüzde 9.47 ve Türk Traktör yüzde 9.27 temettü verimliliğine sahip bulunuyor.
Borsada güçlü direnç 1.425
Borsada endeks kritik bir eşikte. 1.400 önemli bir psikolojik seviye.
Bunun altındaki kapanışlarda 1.350 ve 1.250 hareket alanına girecek. Yukarı hareketlerde 1.425’in üzerine çıkması aranacak.
Hisse toplama dönemleri
Borsada hisse toplama süreci devam ediyor. Hisse senetlerinin dolar bazında gelmiş olduğu seviyeler dip bölgeler. Ancak yukarı dönüş için gerekli katılım yok. Hafta içerisindeki hacimli alımların bir sonraki gün zayıflaması, nakitte kalmak isteyenlerin yüksek olması, hisse senedi elde tutma sürelerinin kısalması endeksin 50 günlük ortalamaların üzerine çıkmasına engel oluyor. Endeksi etkileyecek iki hissedeki hareketin bile borsayı ortalamaların üzerine atabileceği unutulmamalı.
Faiz indirimi sonrası enflasyon beklentileri
Faiz indirimi sonrasında kurumlar beklentilerinde güncellemeler yaptı. Ağırlıklı olarak yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16.7 seviyesinde bulunuyor.
Morgan Stanley: Faiz gevşeme döngüsünün erken başladığını, bir sonraki toplantıda 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını beklediklerini, söyledi. 2021 sonunda politika faizinin yüzde 16.50’ye 2022’nin sonunda ise yüzde 12.50’ye ineceği beklentisini paylaştı. Enflasyon tahminini sene sonu için yüzde 15.8’den 16.2’ye çıkardı.
Citigroup: Ocak ayında enflasyon beklentisi yüzde 11.15 seviyesinde bulunurken şimdi yüzde 16.74 olarak revize etti.
JP Morgan: 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 15.5’ten 16.7’ye yükseltti. Faiz indirim döngüsünün ne kadar hızlı olacağına bağlı olarak enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellenme riski bulunduğunu ifade etti.
Kurdaki geri çekilmeler sınırlı
Dolar/TL kuru 8.90’a yaptığı sert atak sonrasında 8,85 seviyesinde. Kurda geri çekilmelerin sınırlı olduğu görülüyor. 8.70 ilk destek seviyesi. Buradan tekrar tepki vermeyi deneyebilir. Asıl önemli seviye ise 8.50. Bunun üzerinde kaldığı sürece güçlü seyrini koruyacaktır. Yukarı yönelimde yeni bir atak halinde hedef direnç 9.50 olacaktır.
68 hisse için pazar değişikliği
Borsa İstanbul’da 68 şirkette pazar değişikliğine gidildi. Üç ayda bir yapılan gözden geçirme neticesinde endekslerde yer alan hisselerde de değişimler olabilmekte. Pazar değişiklikleri yatırımcılar için önemli. Neticede ilgili pazarda bulunma koşullarını yitirenler olabildiği gibi daha likit olma imkanı bulacak pazarlara geçişler de söz konusu olabilmekte. Bu durum endekslerin kapsamlarındaki değişiklikleri yatırımcıların yakından izlemesine neden oluyor. Aynı şekilde pazarlara ve endekslere dayalı işlem yapan fonlar da yaşanan değişikliğe bağlı olarak alım ya da satım yaparak hareketlenmeye sebep olabilmekte.
Kritik veri 4 Ekim’de açıklanacak
Eylül ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 4 Ekim Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacak. Enflasyonun seyri önemli.
Son enflasyon verisi TÜFE:19,25 ve çekirdek enflasyon 16.76 seviyesinde. Çekirdek enflasyon haziran ve temmuz aylarında geriledi.
Gerilemeye devam ederse TCMB’nin faiz indirme marjı genişleyecek. Bu da piyasalar açısından oldukça önemli bir faktör.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024