Fed, politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan artışla yüzde 0.75-1 aralığına yükseltti. ABD’de enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte Fed, 2000’lerden bu yana ilk defa tek toplantıda faizi 50 baz puan yükseltti.
ABD’de 30 yıllık tahvil faizi 4 baz puan artarak yüzde 3.196’ya, iki yıllık tahvil faizi 2 baz puan artarak yüzde 2.741’e çıktı. Bu yükseliş 2018’den bu yana en yüksek seviyeye denk geliyor. Almanya’nın 10 yıl vadeli tahvilinde getiri yüzde 1.1 ile Aralık 2018’den bu yana görülen en yüksek seviye.
Nasdaq’ta sert düşüş
ABD’de yıllık enflasyonun yüzde 8.5 ile yeni bir rekor kırması ve Fed’in faiz artışı beraberinde Nasdaq Endeksi’nin tüm zamanların zirvesinden yüzde 22 gerilemesine neden oldu. Piyasalar merkez bankalarının enflasyon ile mücadelede başarısız olma ihtimalini fiyatlamaya başladı.
Küresel piyasalarda artan enflasyon endişeleri tahvil getirilerinin yükselmesine yol açarken, altında baskı yaratmaya devam ediyor. Artan enflasyon endişeleri dolar ve tahvilde yukarı yönlü bir ivmeye yol açıyor. Altında ise baskılanma devam ediyor. Gelişmeler altının üçüncü haftayı da kayıpla tamamlamasına neden oldu. Haftanın son işlem gününde spot altının ons fiyatında 1.909 dolar seviyesi test edildi.
Seyir nasıl olacak?
Türkiye’deki fiyatlamalarda en önemli gösterge dolar kuru. Dolar/TL kuru için kritik psikolojik seviye ise 15 TL. 15 TL’nin aşılması dolar/TL kurunun 12.5-15 TL bandından çıkarak 15 TL’nin üzerinde yeni bir bant oluşturmasına neden olacaktır. Küresel bazda artan riskler kurdaki yönelimi yukarı doğru itiyor.
BIST 100 Endeksi haftayı 2.458 seviyesinden tamamladı. Borsada hacim 47.3 milyar TL. Endeks 8, 20 ve 50 günlük ortalamasının üzerinde. Ortalamaların üzerindeki hareket korunduğu sürece endeks yükseliş yönünde hareket edecektir. Bununla birlikte borsayı yukarı taşıyacak bir hacim yok. Daha çok açıklanan bilançolarla hisse bazında hareketliliğin devam edeceği anlaşılıyor.
Â
Temettü öncesi al temettü sonrası sat kazançlı mı?
Şirketler yıllık olağan toplantılarını yapıyor ve temettü kararlarını yönetim kurulu onayına sunuyor. Peki, hisseyi temettü dağıtımından bir gün önce almak ve temettü hakkını elde ederek ertesi gün satmak kârlı mı? Böylece bir gün bekleyerek dağıtılan temettüyü hesabınıza alıp başkaları bir yıl beklerken sizin aynı temettüyü bir günde elde etmeniz size kazanç sağlar mı?
Zaman zaman bu düşünceyle hareket eden bireysel yatırımcıların olduğunu gözlemek mümkün. Fakat bu noktada ufak fakat bir o kadar da önemli bir ayrıntıyı hatırlatmak gerekiyor. Temettü hakkı elde edilmesinden bir gün önce alınan hissenin üzerinde temettü bedeli vardır. Eresi gün yani temettü hakkının kazanıldığı gün seans açılmadan önce temettü bedeli hisseden ayrılır. Çünkü temettü bedeli hissedarın hesabına nakit olarak aktarılacaktır. Bu nedenledir ki ertesi gün artık hesaptaki hissede temettü bedeli yoktur
Temettü hakkı elde edildiği gün hissenin fiyatından temettü bedeli çıkarılmış olduğundan seans başlamadan önce fiyat temettü bedeli kadar aşağıya düzeltilecektir. Yani hissedar bir gün önce aldığı hisseyi ertesi gün piyasalar açılırken sattığında ne kâr ne de zarar etmiş olur. Ama gün içinde hissenin fiyatındaki dalgalanmalardan ötürü kâr ya da zarar oluşabilir. Eğer hisse çıkmışsa kazanç sağlar, düşmüşse zarar etmiş olur. Fakat bu kâr ya da zarar artık dağıtılan temettüyle alakalı olmayıp piyasadaki fiyat değişimi ile ilgilidir.
Son üç ayda dolar bazında kazandıranlar
Son üç ayda dolar bazında güçlü firmalara ait hisselerde yüksek primler oluştu. BIST 30 Endeksi’ne dahil hisseler arasında dolar bazında en yüksek çıkışı sağlayan hisselerdeki kazançlar yüzde 25’in üzerinde oluştu. En yüksek prim yüzde 48.70 ile Hektaş hissesinde gerçekleşti. Uzun vadede sürekli yükselen bir ivmeye sahip olan Hektaş, yüksek performansını koruyor. Hektaş’ın hemen ardından en yüksek primi yüzde 43.61 ile THY gerçekleştirdi. Pandemi nedeniyle turizm ve hava yolu sektörü ciddi bir daralma yaşamıştı. THY ise bu süreçte ağırlığını kargo hizmetlerine verirken güçlü bir ivme yakaladı. Bu yıl her ne kadar Ukrayna’da yaşanan savaş turizmde arzu edilen artışı şüpheye düşürse de sektördeki aktörlerin henüz beklentileri kırılmış değil. Pandemiye ilişkin tedbirler geride kaldığı ölçüde hava yolu taşımacılığının en önemli aktörü olarak THY’ye de ilginin sürmesine olanak veriyor. Söz konusu durum hissedeki çıkışı motive eden ilave bir unsur olmakta.
Â
Melih Aşık
Dayanışma..!
26 Kasım 2024
Zafer Åžahin
MÄ°T’ten belediyeler için de istihbarat alın Özgür Bey
26 Kasım 2024
Ali EyüboÄŸlu
Ali Atay, depremde Maraş’ta ne yaptı?
26 Kasım 2024
ÇaÄŸdaÅŸ Ertuna
Genç sanatçılar için çaÄŸdaÅŸ sanat piyasasına giriÅŸ
26 Kasım 2024
Haslet Soyöz
Küçümen
26 Kasım 2024