Türkiye MSCI Endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 19,63 geriledi. Aynı dönemde Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi yüzde 2,2 ve Dünya Endeksi yüzde 9,22 yükseldi. Peki seçim sonrası borsada nasıl bir seyir beklenmeli?
Yılın ilk dört ayında piyasalar yatırımcıların arzu ettiği gibi olmadı. Küresel bazda etkisini hissettiren ekonomik gelişmeler yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Enflasyonla mücadelede artan faiz oranları ve bankacılık sektöründe yaşanan krizler, piyasalarda dalgalanmalara yol açtı.
Bu dönemde, yatırımcılar zorlu bir denge içerisinde kaldı. Yatırımcıların risk toleransı sınandı. Piyasaların iniş çıkışlarıyla başa çıkmak, adeta bir sınav niteliği taşıdı.
Yılın başında umut vadeden bir tablo çizen gelişmekte olan ülke endeksleri, beklenen getirilerden oldukça uzak kaldı. 2023 yılı için ortalama yüzde 20’lik bir getiri öngörülürken, 20 Mayıs itibariyle bu getiriler oldukça sınırlı oldu. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi yılbaşından bu yana yalnızca yüzde 2 yükseldi. Beklentilerin gerisinde kaldı.
Türkiye endeksinde de bu süreçte büyük bir gerileme yaşadı. MSCI Türkiye Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 19,63 geriledi. Bu düşüşte seçim ekonomisinin getirdiği belirsizlik etkili oldu. Yatırımcılar, bu durum karşısında tedirginlik ve endişe yaşadı.
Para güvenli limanda
Mart ortasından bu yana hem dünyada hem de Türkiye’de nakit güvenli limanlara park etti. ABD bölgesel banka krizi endişe yarattı. Peki, bu bölgesel banka krizi gerçekten sadece geçici dalgalanma mı yoksa daha derin ve uzun vadeli bir sorunun habercisi mi? Yatırımcılar bu krizin etkileriyle yüzleşirken geleceğe dair daha güvenli seçenek arayışlarını da ister istemez sorguladı. Sorun ise daha güvenli liman olarak nitelendirilen enstrümanların aynı zamanda getiri potansiyellerinin yeterli görülüp görülmediğinde. Bu zorlu dönemde, yatırımcılar ne kadar cesur olabilir ve belirsizlikle nasıl başa çıkabilirler? Bu sorular, ister istemez piyasadaki oyuncuların kritik kararlarını etkilemekte.
Gelişmekte olan piyasaların hisseleri, son beş yılın dördünde MSCI Dünya Endeksi’nin performansının gerisinde kaldı. Fed faiz döngüsünün artık sona ermesi ABD dolarını aşağı çekme ve gelişmekte olan ülkelere akışları artırma eğiliminde olacaktır.
Ekonomi öne çıkacak
Türkiye’de uygulanan seçim ekonomisi ve sonrasında 2024 yılı yerel seçimleri sıkı para politikasının uygulanmasının zor olacağını gösteriyor. Bu nedenle enflasyonun yüksek seyrinin bir süre daha devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Aynı dönemde kredi kuruluşlarının ve yatırım bankalarının raporları TL varlıklara yönelim üzerinde etkili olacak.
Seçim sonrasında ekonomik görünümdeki gelişmeler çok daha fazla ön plana çıkacak. Bu konuda atılacak adımlar ve ekonomi yönetiminin piyasalara vereceği mesajlar önemli olacak. Genel ekonomide trend değişikliğine gidileceğine dair henüz güçlü bir işaret gözlenmiyor. Bu da sanayi şirketlerine yönelik ilginin devam etmesine imkân verecektir.
Yabancı payı oynak
Seçim öncesinde yüzde 30,21’e kadar çıkan yabancı payı yeniden yüzde 20,80’e geriledi. Seçim öncesinde pozisyon alan kısa vadeli fonlar seçimin ikinci tura kalması ile satışa geçti.
Yabancıların satışları ile birlikte gözler yeniden borsa 30 hisselerinden endeks dışı hisselere döndü. Kurumlar model portföylerinde değişikliğe gitti. Banka ağırlık oranlarını azalttı.
Borsada sanayi şirketlerinin özellikle de ihracat ağırlıklı şirketlerin performansları sürebilir. Gerçekleşen satışlara rağmen yabancılar da bu hisse senetlerindeki paylarını korudukları gözleniyor. Seçim sonrasında yabancıların seyrinde de yeni bir dönem görülecek. Bu dönemde çok daha seçici hareketler öne çıkacak.
Sabırlı birikim dönemi
Borsada çıkışlar kadar dinlenme ve düşüş dönemleri de olur. Düşen piyasalarda uzun vadeli yatırımcılar için uygun fiyata hisse toplama fırsatı verir.
Yatırımcılar için birikim ve sabırlı olma dönemindeyiz. Finansal piyasalardaki büyük düşüşler ve dalgalanmalar yatırım iklimi için önemlidir. İşte bu dönemlerde yapılan cüzi yatırımlar bile bileşik getiri ile uzun vadede güçlü büyümelere olanak verir.
İstekler ve ihtiyaçlar noktasında yatırımcıların çok daha fazla titiz davranması gereken bir dönemdeyiz.
Yatırımcılar, bu dönemde güçlü mali yapısına rağmen aşırı tepki veren şirketleri takip edebilir. Gereksiz sert düşüş yaşayan hisseler bu dönemlerde uzun vadede iyi alım fırsatı olarak görülmeli. Bunun için veriler takip edilmeli, şirketlerin gelir ve kârlılıkları ile hissenin fiyatı karşılaştırılmalı. Güçlü şirketlerdeki düşük fiyat, uzun vadede iyi bir yatırım olanağı sunacaktır.
İhracatçı, getirisi yüksek şirketler
İhracat oranı yüksek ve yatırımcılara yüksek getiri sağlayan şirketler 2023 yılında da öne çıkmaya devam edecek. Ford Otosan, Coca Cola İçecek, Borusan Mannesmann, Tofaş Oto. Fab., Akçansa, QUA Granite Hayal Yapı, Yünsa, Ege Profil, BMS Birleşik Metal, Gersan Elektrik yüksek ihracat oranları ve yılbaşından bu yana pozitif getirileri ile dikkat çeken borsa şirketleri.
Türk Hava Yolları, Ford Otosan, Arçelik, Şişe Cam, Coca Cola İçecek, Vestel, Enka İnşaat, Borusan Mannesmann, Vestel Beyaz Eşya, Sarkuysan 2023’ün ilk çeyreğinde en yüksek yurtdışı satışı yapan borsa şirketleri oldu. Bu şirketlerin ivmelerini korumaları halinde performansları farklılıklar göstermekle birlikte orta ve uzun vadede ihracat pazarlarındaki iyileşme ile birlikte finansallarında da olumlu seyir gözlenecektir.