Merkez Bankası, piyasalarda dalgalanmanın etkisinin azaldığı bir döneme denk gelen yılın son enflasyon raporunda, ‘temkinli duruş sürecek’ sinyali verdi.
Yılın son enflasyon raporu açıklandı. Bu rapor, Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme ilişkin enflasyon görünümündeki revize hedefleri ve atılacak adımlara ilişkin sinyalleri vermesi açısından önem taşıyordu. Rapor sunumunda, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürülmesinin risk primini düşürerek iktisadi faaliyeti destekleyeceğini, bunun 2018 yılında enflasyondaki düşüş sürecini güçlendireceğini vurguladı. Temmuz sonunda yayımlanan raporda sırasıyla yüzde 13,4 ve yüzde 9,3 olarak belirtilen 2018 ve 2019 enflasyon tahminleri yeni raporda yüzde 23,5 ve yüzde 15,2 seviyelerine yükseltiliyor. Temkinli ve sıkı duruş vurgusunun öne çıktığı toplantıda Merkez Bankası’nın olası bir faiz indirimi için erken hareket etmeyeceği anlaşılıyor. Bu raporda 2019 enflasyonuna ilişkin dalgalanma bandıysa yüzde 12,3 ila yüzde 18,1 olarak öngörülüyor.
Ek önlem gelebilir
Enflasyon raporunda hedef beklentilerdeki yükselişte etkili unsurlar olarak petrol, gıda fiyatlarında yükselişler ve TL cinsi ithalat fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Temmuz Enflasyon Raporunda yer alan ham petrol fiyatları varsayımı 2018 yılı için ortalama 73 dolardan 75 dolara, 2019 için ise 73 dolardan 80 dolara yükseltildi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamalarına bakıldığında enflasyonun hedefler doğrultusunda geri çekilmesi için kararlı duruşun korunacağı görülüyor. Önümüzdeki dönemde de enflasyonun en kısa zamanda hedeflere doğru yönelmesi için gerekli parasal duruş korunacak. Tüm araçlar, fiyat istikrarı doğrultusunda kararlılıkla kullanılmaya devam edecek.
Zirve 2019’un ilk çeyreğinde
Merkez Bankası’nın enflasyon raporuna bakıldığında enflasyonda zirvenin 2019 birinci çeyreğinde görüleceği anlaşılıyor. Öte yandan talep koşullarının enflasyon üzerindeki düşürücü etkisinin 2019 yılında belirginleşeceği tahmin ediliyor. 2019 yılında enflasyondaki düşüşte reel kurun ılımlı bir değerlenme eğilimi sergilemesine bağlı olarak maliyet baskılarının hafiflemesi ve iç talepte öngörülen yavaşlamanın belirleyici olacağı değerlendirilmekte. TCMB’nin enflasyon için 2020 tahmini beklentisi yüzde 9,3 seviyesinde. Yani enflasyonda tek haneli rakamları mevcut koşullar içerisinde ancak 2 yıl sonra görebileceğiz.
Enflasyon raporunda büyümeye bakıldığında, bankaların kredi koşullarında gözlenen sıkılaşma ve iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak kredi talebindeki düşüşün etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde kredi büyümesinin belirgin şekilde gerilediği belirtiliyor. İthalatın gerilemesi ve turizmdeki toparlanmanın güç kazanmasıyla birlikte net ihracatın, dönemlik büyümenin temel belirleyicisi olduğu vurgulanıyor.
Hedefler ne oldu?
TCMB’nin geçmiş dönem enflasyon hedeflemeleri ve gerçekleşmelerine baktığımızda hedeflerin tutmadığı görülüyor. 2011 yılından bu yana da gerçekleşmelerin hedeflerin üzerinde yer aldığı dikkat çekiyor. 2018 için yılbaşında yüzde 5’lik enflasyon hedefleyen TCMB son yayınladığı enflasyon raporunda enflasyon hedefini yüzde 23,5’e revize etti. Önümüzdeki hafta, 5 Kasım Pazartesi günü Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Ekim enflasyonunda “Enflasyonla Topyekün Mücadele” programının etkilerinin görülmesi bekleniyor. Bu rakam yılı hangi seviyelerde tamamlayabileceğimize ilişkin öngörü de oluşturacaktır.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024