Borsada şirketlerin mali tabloları açıklanıyor. Son bilançolara göre sanayi şirketleri arasında 19’u ilk çeyrekte kârını yüzde 100, yatırımlarını ise yüzde 10 artırdı
Â
Piyasaların daraldığı ve kapanmaların yaşandığı bir ortamda borsadaki 19 şirket faaliyetlerini korumasını bildi. Yılın ilk üç ayında bu şirketler üretimlerini yükseltirken kârlılıklarını da yüzde 100 artırdı. Aynı süreçte yatırımları da devam etti ve yüzde 10 artış kaydettiler.
Listede öne çıkan sektörlerin başında bina malzemeleri, boya, dayanıklı tüketim, demir çelik, gıda, içecek, ilaç & sağlık, kağıt ürünleri, madencilik ve kıymetli maden, metal işleme, boru, vana, otomotiv, petrol, tekstil kimyasalları geliyor.
Sektörlerdeki performans, faaliyet yürüten firmaların hisselerini de olumlu yönde etkiledi.
Demir çelik yükselişi
Demir çelik salgın döneminde öne çıkan sektörler arasında yer aldı. 2021 yılı ilk iki ayında çelik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 5.9 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Tüketimde yaşanan toparlanmanın etkisiyle ülkemizdeki çelik üretimi geçtiğimiz yıla göre yüzde 9 artarak 6.4 milyon ton oldu. Ereğli Demir Çelik, 2021 yılında müşteri portföyüne uzun ürünlerde dört, yassı ürünlerde beş olmak üzere toplam 9 yeni müşteri kazandırmayı başardı.
Pandemi etkisi mi?
Dayanıklı tüketim, boya, içecek, ilaç otomotiv gibi sektörler kredi genişlemesine ilave olarak pandemide kısıtlanan hayatların yenilenme ve korunma ihtiyaçları nedeniyle öne çıktı.
Yatırım sürüyor
Yatırımlarını devam ettiren ve yenilenen şirketler, sadece var olan karlılıklarıyla değil bu karlılıkları gelecek dönemlere taşıyacak olmalarıyla da yatırımcının takibinde.
Gençler neden kripto parada?
Gençlerin ana gündem maddeleri içinde kripto paralar var. Ana nedenleri şöyle: 1) Küresel çapta bir teknoloji döngüsü, paranın geleceği olarak görülmesi. 2) 24 saat açık olması. 3) Çok volatil olması. 4) Kayıp ya da kazançtan çok sistemin içinde yer alma isteği. 5) Büyük kârlılık hikayelerinin cezbetmesi. 6) Belli bir ülkeye bağlı olmaması. 7) Kullanımının kolay olması. 8) Kurumsal talebin artması. 9) Popülaritesinin yüksek olması 10) Kullanım ücreti düşüklüğü.
Yabancının gelişi neden zorlaştı?
Yabancı yatırımcının borsadaki payı yüzde 42.59’a geriledi. MSCI endekslerinde yapılan değişiklik sonrası yabancıların bundan sonra gelişi de zorlaştı.
MSCI 12 Mayıs’ta yayınladığı yarı yıl endeks gözden geçirmesinde MSCI Global Standard Endeksleri ve Global Small Cap Endeksleri kapsamındaki Türkiye endekslerine toplam 7 şirket ekledi ve 7 şirketi endekslerden çıkardı.
MSCI endekslerinde yapılan değişiklikler 28 Mayıs seans kapanışından sonra yürürlüğe girecek. Yapılan değişiklikle bu endeksi baz alarak yatırım yapan fonların portföylerinde düzeltmeler meydana gelecektir. Bu da çıkarılan hisselerin bir süre satış baskısında kalmasına neden olabilir.
Kripto paralara güçlü ilgi sürdü
ABD’nin SPK’sı olarak bilinen regülatör kuruluş SEC tarafından yayınlanan raporda Bitcoin’in volatilitesi ve yatırımcılar için yarattığı riskler konusunda uyarıda bulunuldu.
Raporda, yatırımcıların para koyacakları fonların açıklamalarını çok dikkatli okumaları, tüm paralarını kaybetme ihtimaline hazır olmaları uyarısında bulunuldu. Açıklamada kripto para Bitcoin’in çok spekülatif bir varlık olduğunun altı çizildi. Ancak uyarılara rağmen kripto paralara güçlü ilgi sürüyor.
Ethereum’un seyri ne durumda?
Bu yıl Bitcoin’den daha iyi performans göstermesi ile ön plana çıkan Ethereum fiyatı yeni rekor seviyeleri gördü. Hafta sonu 4.000 dolar düzeyini ilk kez geçmesinin ardından 3.800 doların altına kadar inen Ethereum 4.357 doları aşarak yeni bir rekor kırdı.
Kurumların Bitcoin’e yönelik uzun vadede 146 bin 318 bin dolar hedefleri olsa da kripto yatırımcıları Bitcoin’den ziyade Ethereum ve diğer alt coinlere odaklanmış durumda. Ethereum’a bu kadar odaklanılmasının nedeni ise 2021 bitmeden 10.000 dolar beklentisinin olması.
Â