Piyasalar 15 Nisan PPK toplantısına odaklandı. Yeni TCMB Başkanı Kavcıoğlu hemen faiz indirileceği yönündeki önyargının doğru olmadığını belirtti. Enflasyon çıkarken faizin inişi zor.
Geçtiğimiz hafta piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalardan sonra yılın ilk çeyreğinin son haftasına dolar hareketli başladı. Dolar kuru 8.18 seviyesini test etti. BIST 100 Endeksi 1.397, faiz ise yüzde 19.28 seviyesinde bulunuyor.
Piyasaların odağı olası bir kabine revizyonuna çevrilmiş durumda. Ekonomi yönetimine ilişkin gelişmeler izleniyor. Öte yandan TCMB Başkanı’nın değişmesi sonrası faizlerin seyri konusundaki tartışmalar devam ediyor. Yeni TCMB Başkanı Kavcıoğlu piyasalara verdiği mesajda, “Hemen faiz indirilecek önyargısı doğru değil” dedi.
Yıllık enflasyon yüzde 15.61 seviyesinde ve nisan ayında açıklanacak enflasyonun da yüzde 17 sınırına dayanması bekleniyor. Böylesi bir ortamda faizin inişi zor olacaktır.
Düşen faiz yatırımların desteklenmesi açısından teşvik edici bir unsur olmakla birlikte yatırıma yönelmek istemeyen sermayenin dövize yönelmesi gündeme geleceği göz ardı edilmemeli. Böylesi bir durumdaysa enflasyonun yüksek kalmasına yol açabileceği gibi cari açık üzerinde de olumsuz etkide bulunacaktır.
Rating kuruluşları
Rating kuruluşları son TCMB yönetim değişiminden sonra alarm durumunda ve Türkiye’nin ödemeler dengesinde problem yaşayabileceğine dair raporlar üretiyor. Not kararlarının gözden geçirileceğini belirtiyorlar. Kredi kuruluşlarının not baskısı daha fazla hissedilebilir.
Yıl sonu tahminleri
Dolar/TL kurunda yıl sonu hedefler yükselmeye başladı. En düşük tahminler 8.50 seviyelerinde birleşiyor. Oysaki kurda hedefler 6.50-6.25 bandına kadar çekilmişti.
Piyasalar ikinci çeyrekte finansal ve konjonktürel riskleri de fiyatlayarak yoluna devam edecek. Piyasalarda stres ve dayanıklılığın test edileceği bir döneme giriyoruz. İlk çeyreğin huzurlu ve ılıman havası sona erdi. Faizlerdeki olası düşüşler borsa açısından olumlu bir seyir yaratacaktır. Dolar kurunda oluşabilecek sıçramalar enflasyonu tetikleme ihtimali ile gündemde olacak. Bunun da şirketlere maliyet olarak dönme olasılığı fiyatlanacaktır. Bu dönemde hisse seçimi çok daha önemli hale geliyor. Sert dalgalanmaları olan hisselerden uzak durmalı.
İhracatçı şirketler
Borsa İstanbul’da ihracat ağırlıklı çalışan ve yabancı para pozisyonu artıda olan şirketler öne çıkmaya aday. Pandemiye rağmen sanayi şirketleri faaliyetlerini sürdürürken satış ve karını artırmayı başaran, özvarlık karlılığı yüksek şirketlerin hisseleri talep görecek.
PİYASALAR ‘İHTİMALİ’ FİYATLIYOR
Piyasalar mevcut fiyatlara bakmaksızın olası faiz indirimini fiyatlıyor. Bu fiyatlama kuru yukarı çekiyor. Kur yukarı meylettikçe enflasyonda yükselişin ivme kazanma ihtimali güçleniyor. Piyasaların bu kaotik ortamdan çıkmasının tek yolu, öngörülebilirliğin artması, belirsizliğin ortadan kalkması, çelişkili açıklamalar, karmaşık ve tutarsızlık halinin son bulmasıdır.
YATIRIMCI NASIL HAREKET ETMELİ?
1. Piyasaların dalgalı dönemlerinde fazla işlem yapılmamalı.
2. Enstrüman değişikliği yapılırken en az altı aylık bir perspektif ile hareket edilmeli.
3. Yabancıların yoğun oldukları hisselerde satışların devam edebileceği unutulmamalı.
4. Aşırı primli hisselerdeki riskler gözden geçirilmeli.
5. Bu dönem atılımdan ziyade korunma dönemi.
6. Temettüsü yüksek hisselere yönelmeli.
7. Dövizde alternatif faiz maliyeti de düşünülerek hareket edilmeli.
8. Başa baş noktaları mutlaka göz önünde bulundurulmalı.
9. Hacimli satışlarda hisselerin el değiştirdiği unutulmamalı.
10. Hisselerdeki ana trendlerin dışındaki hareketlerin kalıcı olmadığı göz ardı edilmemeli.
BELİRSİZLİK DÖNEMİNDE DENGELENME ÖNEMLİ
Fiyatlardaki sert dalgalanmalar sonrasında grafiklerde dengelenme eğilimleri hakim. Belirsizliğin ve kaosun arttığı dönemler net olmayan yatırımcı davranışlarını da beraberinde getirirken belli bantlar içerisinde al-sat dalgalanmaları başlar. Bu dönemler beklenmeyen gelişmelere karşı korunma dönemleridir. Kararsızlık, tereddüt, şüphe, bekle-gör eğilimini canlıdır. Borsada bir süre 1.256-1.500 bandında dalgalı hareket görebiliriz. Dolar kurunda 8.05’in üzerinde 8.48 hedefi ile hareket korunacaktır. 8.05’in altında 7.80 önemli destek. Altına sarkma gerçekleşmedikçe düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilecektir.