Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

2019’da altın doların tahtına oturacak. Ekonomik ve finansal istikrarsızlık dönemlerinin güvenli sığınağı olarak görülen altına yönelim artacak.

Küresel boyutta yaşanan 2008 krizinden bu yana ilk defa altın yatırımcısı oldukça heyecanlı. 2019 yılında altının onsunda ralli bekleniyor. Önümüzdeki yıl FED faiz artış döngüsünün nihayetlenmesi ile ABD dolarının zayıflaması altına yönelimi güçlendirecek. Altına yönelim neden artacak? İşte o altı sebep:

1 - Dünyanın en büyük ekonomilerinin sağlığı konusundaki endişeler artıyor. Küresel ekonomilerdeki yavaşlama endişeleri altına yönelimi artırıyor.

Haberin Devamı


2 - ABD ile Çin arasında devam eden ekonomik savaş gerilim yaratıyor.


3- Yüksek jeopolitik riskler değerli metal olarak altını cazip kılıyor.

Milliyet


4- Kurumların önerileri arasında altına daha fazla altına yer veriyor: Bank of American Merrill Lynch’in metal stratejistleri “Altın için çok destekleyici bir ortama giriyoruz” diyor. Citi’deki analistler, hisse senedi piyasalarındaki zayıflık nedeniyle, yatırımcıların güvenli mal varlığına dönmesiyle altın fiyatlarının ons başına 1.400 dolara çıkabileceğini belirtiyor. Altın trader ve analistlerinin yüzde 83’ünün beklentisi yukarı doğru.


5- Piyasalarda yaşanabilecek türbülanslar altın fiyatları için bir katalizör oluşturuyor. Fiyatlar önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha fazla artış gösterme eğiliminde olacak.


6 - Gelişmekte olan ülkelerde altına olan talebin artma eğilimi yükselecek. Altın talebinin yüksek olduğu Hindistan ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri. Uluslararası Para Fonu (IMF), Hindistan ekonomisinin 2019’da Çin ekonomisinden daha hızlı büyüyeceğini öngörüyor. Ülkede altın talebi yüksek. Büyüme, altına yönelimi uzun vadede canlı tutacak.

Milliyet

Milliyet

YABANCI PAYI HIZLA ARTIYOR

Borsa İstanbul’da yabancıların payı yüzde 65’in üzerine, yüzde 65.06 seviyesine yükseldi. Ağustosta yüzde 61’e kadar gerilemişti. Ancak bunun hisse fiyatlarına henüz yansımadığını görüyoruz. Alımlara rağmen borsa 100 bin seviyesinin üzerine çıkamadı. BIST 100 Endeksi 90.435 seviyesinde. Yabancı payı yüzde 65’in üzerine çıktığında BIST 100 Endeksi 106.000-115.000 aralığında bulunuyordu.

Haberin Devamı

Borsada 2019 yılında hizmet sektörü ön plana çıkabilir. Sanayi ve mali sektöre göre hizmet sektöründeki şirketler daha olumlu bir yıl geçirebilir. Özellikle turizm, ulaştırma, perakende ticaret şirketlerinin kârlılıklarında yaşanacak artışa bağlı olarak bu hisselere yönelim artarken hisseleri de geçmiş yıllara göre daha iyi bir performans sergileyebilecektir.

Vatandaşın döviz talebi 6 ayın zirvesine çıktı

Türkiye’de halkın döviz talebi devam ediyor. Yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu son altı ayın en yüksek seviyesine, 21 Aralık ile biten haftada 3.1 milyar dolar artarak 161.987 milyar dolara yükseldi. 2019’da FED’in iki faiz artışı ve piyasadan 600 milyar dolar çekmesi bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerin kurlarında pozitif bir ayrışma gözleniyor. Görünen o ki, dolar kuruna yönelim 2018 yılındaki hızla olmayacak. Bu da dolar/TL kurunun yükselme ivmesini düşürecek. Buna rağmen yurtiçi yerleşiklerin kur beklentilerinin yüksek olduğunu görüyoruz.

Haberin Devamı

Enflasyon endişesi

Dolar kuruna yönelimin en büyük nedeni yüksek enflasyon beklentileri ve seçim sürecinde alınan kararlar. Kurla ilgili olarak seçim sonrasın için şimdiden birçok senaryo üretiliyor. Enflasyon konusundaki kararlı duruşun söylemlerde kalmaması önemli. Piyasa ile etkili iletişim şart ve söylemlerin alınan kararlarla desteklenmesi piyasaların alternatif enstrümanlara yönelmesine imkan tanıyacaktır. Söz konusu durum kura yönelik beklentilerin de aşağı çekilmesine neden olabilecektir.

Kurdaki olağanüstü fiyat hareketini yaratan en önemli neden dış ülkelerle yaşanan gerilim ve yaptırımlar. 2019’a girerken bu gerilim azaldı. Halk Bankası netleşince bankalar üzerindeki stres de azalacak. Ancak tansiyon yüksek, tamamen rahatlama yok.

Milliyet