Petrol fiyatlarındaki düşüş, terör saldırıları, ülkedeki siyasal karmaşa ve referandum kriziyle boğuşan Kuzey Irak, Limak imzalı tünelin açılış töreninde yeni sayfa açmak isteğinin net mesajını verdi
DUHOK
Türk müteahhitlik devi Limak, ticaret zincirinde kritik noktada yer alan ‘Gali Zaho Tüneli’nin yapımını tamamladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Duhok vilayetindeki 3.7 kilometre uzunluğundaki tünel, sınır hattında bir saatte aşılan yolu 20 dakikaya indirerek zamandan tasarruf sağlayacak, ticaretin ivmesini hızlandıracak, birçok ölümlü kazanın yaşandığı eski yola alternatif olacak. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Limak Holding’in Başkanı Nihat Özdemir ve Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay’ın katıldığı törenle açılan tünelin faydası bunlarla sınırlı değil. Önce terör saldırıları, ardından Türkiye’nin de tepkisini çeken referandum kriziyle erezyona uğrayan siyasi ve ekonomik ilişkiler bu açılışla birlikte yeni bir boyut kazandı.
Türkiye’ye selam
Başbakan Barzani’nin konuşması bu noktada önemliydi: “Selamlarımızı, halkımızın selamlarını sayın Türkiye Cumhurbaşkanı’na iletiyoruz. Aramızdaki ilişkinin daha iyi, daha güçlü olmasıni istiyoruz. Limak ile daha fazla proje yapmak isteriz. Zor zamanda tüneli bitirdiler. Bu tünelin açılması stratejik ilişkinin bir nişanesidir. Türkiye her zaman, zor günlerde yanımızda oldu. Biraz önce Sayın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aradı. Törende olmak istiyordu. Fakat New York’ta olduğu için katılamadı. Zor zamanlarda bu projenin tamamlanması bölgede ekonomik durumunun ayağa kalkmasının işaretidir.”
‘Yılmadık’
Açılışın ardından Erbil’den uçakla İstanbul’a dönüş yolunda uçakta bir grup gazeteciyle sohbet eden Nihat Özdemir ise, “İşlerin büyük bölümünü tamamladıktan sonra terör tehdidi yüzünden çalışmalarımızı bir süre askıya almak zorunda kaldık. Ama asla projeden çekilmeyi düşünmedik. Tünelin inşası süresince 300’ü Türkiye’den, 200’ü Irak’tan olmak üzere 500 kişiye istihdam sağladık. Terör saldırıları sırasında şantiyeyi boşaltmıştık ardından hızlı çalışarak tüneli tamamladık” dedi.
‘Yeni proje alacağız’
Bundan 6 ay önce Erbil’e ardından karayoluyla 3.5 saatlik mesafedeki Duhok’a geldiğinde bölgeyi adeta ölü toprağı serilmiş bir yer olarak tanımladığını, bırakın ticareti yollarda insan bile görmediğini anlatan Özdemir, aynı rotada bugün gördüğü tablonun ise bambaşka olduğunu söyledi.
Grup olarak bölgede yeni projelere hazır olduklarının mesajını veren Özdemir, pazar günü Kuzey Irak’ta yapılacak seçimlerin ardından Barzani’nin davetiyle yeniden Erbil’e yeniden geleceğini, masada baraj, otoyol, enerji santralı ve tesislerin de içinde olduğu yeni yatırımlar olacağını açıkladı.
Nihat Özdemir, Barzani’nin “Çok projemiz olacak gelin görün” dediğini hatırlattı.
‘YEP’e uyalım 2019 iyi geçer
Türk ekonomisinde yaşanan sıkıntılar sorulduğunda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Planı’nın (YEP) önemine değinen Nihat Özdemir, şöyle konuştu: “YEP dediğimiz programı ne yapıp, yapıp uygulamalıyız. Hiç ödün vermeden... Özel sektör olarak bu programa uymalıyız, devlet de uymalı. Yazılanları uygularsak 2019’da Türkiye iyi günlerine geri döner.”
YEP’teki Dengeleme, Disiplin, Değişim temasına atıfla Disiplin, Disiplin, Disiplin diyen Özdemir, ekonomide dibin görüldüğü görüşünde. Özdemir, “İnşaallah dip budur” diyerek, bu noktadan yukarı çıkış için tüm kesimlere büyük iş düştüğünü söyledi.
Avrupa’dan kopmayalım
Türkiye’nin başta Avrupa ülkeleri, Amerika ve Kuzey Irak’la ilişkilerinde yaşanan olumlu havanın gelecek adına önemli olduğunu anlatan Nihat Özdemir, “Amerika ile olan gerginliğin 1 yararı oldu” diyerek, “Avrupa Birliği’ne (AB) yakınlaştık” ifadelerini kullandı. Özdemir şöyle devam etti:
“Bu bize büyük bir kazanç. Rusya ve İran’la da iyiyiz. Aslında genel olarak bakıldığında Türkiye olarak birinci iyi geçineceğimiz yer Avrupa olmalı. Çok yakınız, birlikte büyük işler yapabiliriz.”