Egemen Bağış, “Güneydoğu konusunda Obama’nın mesajı çok netti” dedi. Bağış bu söylemle tutumun paralel olması gerektiğini söyledi
Londra
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, son dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili harekete geçirdiği gündem sonrası “pek çok noktada buluştuğumuz” ülke olarak gösterdiği İngiltere’de sürece destek adına Londra’da bir dizi görüşmelerde bulunuyor.
Bu temaslarda Avrupa Birliği’nde (AB) İrlanda’nın dönem başkanlığıyla birlikte yeni fasılların açılması başlığının yanı sıra terörle mücadeleye destek konuları da masaya yatırılıyor.
Dün Londra’da bir araya geldiğimiz Bakan Egemen Bağış, Güneydoğu sorununda açılan “yeni sayfaya” açık destek veren ABD Başkanı’nın sözleriyle ilgili olarak, “ABD Başkanı Barack Obama’nın mesajı çok netti. Ama sonuçta bu Türkiye’nin iç meselesidir. Kendi kendimize halletmemiz lazım. Ama terörle mücadele bir uluslararası meseledir. Orada da onların desteği lazım” dedi.
Söylem sonrası ABD...“ABD’nin en tepesinden gelen bu söylem sonrası bu konularda tutum da aynı paralellikte olacak mı?” sorusuna Bakan Bağış’ın yanıtı ise “Onu zamanla göreceğiz” şeklinde oldu.
Başkan Obama, Milliyet Washington Temsilcisi Pınar Ersoy’a verdiği röportajda PKK süreciyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan’ın “barış çabasını alkışlıyorum” sözleriyle bu konudaki görüşünü Türkiye ve dünya kamuoyuna karşı açık bir ifadeyle dile getirmişti.
AB’den destek varTürkiye’ye 25 Şubat tarihinde Almanya Başbakanı Angela Merkel gelecek. Fransa cephesinde de hükümetin Fransız Cumhurbaşkanı Francois Hollande’la da bir görüşme planı masada. “Peki, Başkan Obama’nın PKK’ya karşı yeni sürece verdiği destek, Avrupalı liderlerden de gelecek mi?”
Bu soruya Bakan Egemen Bağış şöyle yanıt veriyor:
“Bugüne kadar görüştüğüm Avrupalı liderlerden de destek mesajı geldi. Hatta ‘Biz nasıl katkı verebiliriz’ denildi. İsveç, Avusturya, Almanya’dan. Eminim bugün görüşeceğim İngiliz muadilimle de konu gündeme gelecek.”
Fransa da duyarlıFransa ile sorun var gibi görünmesine rağmen orasının da bu konularda hassasiyet gösterdiğinin altını çizen Bakan Bağış, “Sayın Sarkozy’nin Başbakanımız Erdoğan’a ‘hapiste yatan PKK’lıları doyurmaktan ben de bıktım, iade etmek istiyorum’ dediğine bizzat ben şahidim. Ama bu Fransız yargısından döndü. Önümüzdeki süreçte adımlar atılırsa bu konuda ilerleme sağlanır” diye konuştu.
Bakan Egemen Bağış, bu meselenin çözümü sonrası sosyal, siyasal ve ekonomik alanda Türkiye’nin önünün açılacağını ve buralarda büyük ivme kazanılacağını ifade etti.
Cameron referandumla AB’ye uyarı yaptı
İngiltere Başbakanı David Cameron’ın AB üyeliğini referanduma götürme kararına da değinen Bağış şunları dile getirdi:
“İngiltere Başbakanı bir irade beyanında bulunmuştur. Ama bu irade İngiltere’nin AB’den çıkacağı anlamına gelmemeli. 2015’te şartların nasıl cereyan edeceğini bilemeyiz. Bu konuda kimsenin İngiltere’yi, suçlama veya bu ülkeye baskı yapma hakkı olduğunu düşünmüyorum. Biz de tabii ki İngiltere’nin de içinde olduğu bir Avrupa Birliği’nin üyesi olmayı arzu ederiz. Ama içinde olsun veya olmasın bizim İngiltere ile ikili işbirliğimiz yoluna devam eder.
Şunu kabul etmek gerekir ki Cameron’ın yaptığı aslında AB’ye ciddi bir uyarıdır. Ben Sayın Cameron’ın açıklamasının bir bütün olarak ele alınmasında ve uyarıların dikkatle okunmasında fayda görüyorum.”
Türkiye’nin desteği kritik önem taşıyor
AB’nin krizle mücadele ederken iki gündeminin daha olduğunu kaydeden Bağış, “Biri Cameron’ın, diğer Sayın Başbakanımızın uyarısı” dedi. Bağış şöyle devam etti:
“İngiltere iki kez veto edilerek AB üyesi oldu. Türkiye’ye karşı kullanılan argümanların aynısı İngiltere’nin vetosu için kullanıldı. O yüzden Türkiye’yi en iyi anlayabilen ülke her zaman İngiltere olmuştur. Biz bu desteği hâlâ önemsiyoruz.”
Bakan Bağış son dönemde gündeme gelen Şangay İşbirliği Örgütü’ne de değinerek, “Şangay mı, Schengen mi diye bir tercih durumunda değiliz. İkisi birbirinin alternatifi veya yedeği değil. Türkiye’nin cephanesi dolu. Tek sıkımlık kurşunumuz yok. O yüzden rahatız, milletimiz de rahat olsun. AB de Şangay ile işbirliği kararı aldı. Stratejik tercihlerimiz neyi gerektiriyorsa onu yaparız” dedi.