Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de yeni iş fikirlerinin milyon dolarlık proje olması için melek yatırımcılara teşvik geliyor. Bakan Ergün, bu yolla teknolojide Türk markalarının oluşmasına katkı yapılacağını ifade etti

Melek yatırımcı yaşadı 5 yıl vergi vermeyecek

Nihat Ergün

Başta internet ve yüksek teknoloji (Ar-Ge) olmak üzere Türkiye’deki yeni projelere yatırım yapacak olan risk sermayesi şirketleri ve melek yatırımcılar buradaki kazançlarından 5 yıl boyunca sıfır vergi ödeyecek, hatta bu iş için yaptıkları yatırım masraflarını diğer işlerinden elde ettikleri kazançların vergisinden düşebilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yeni tasarının yasalaşması durumunda uygulamaya başlanacak olan sistemle Türkiye’nin yeni ekonomide global marka çıkarma adına önemli bir adım atacağını söyledi. Bu amaç için öne çıkan girişimler Silikon Vadisi (San Jose) ve Boston’daki üslere gönderilerek global alanda iş yapmalarının da önü açılacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başta Apple, Twitter, Facebook olmak üzere teknoloji devleriyle Silikon Vadisi’ndeki temaslarına eşlik eden Bakan Ergün, ilgili düzenlemelerin tasarrufu artırma tarafında da etkili rol oynacağını, gerek yurtiçi gerek yurtdışından bu alana ciddi yatırım beklediklerini ifade etti.

Yerli, yabancı ayrımı yok
Bakan Ergün’ün verdiği bilgilere göre yeni düzenleme yatırımcılara şu şartları da getiriyor olacak...
Bu alanda yatırım yapacak fonların payı yüzde 50’yi aşamayacak. Bu sınır konulmasının sebebi geleceği olan projelerin büyük grupların kontrolüne geçmesini engellemek. Olası hisse artırımı durumunda devletin sunduğu vergi avantajı o andan itibaren ortadan kalkacak. Melek yatırımcı olan kişi veya şirketlerin vergi avantajı 5 yıllık süreyi aşamayacak. Tüm koşullar yerli, yabancı ayrımı olmaksızın tüm yatırımcılara aynen uygulanacak.
Bu modeli yurtdışı örneklerine bakarak hazırladıklarını ve süreleri özelikle ABD’deki modele göre uyarladıklarının bilgisini veren Nihat Ergün, gerek yatırım yapılan girişim gerekse melek yatırımcı için bu sürenin yeterli olacağını anlattı.

Haberin Devamı

Melek yatırımcı, risk sermayesi şirketi nedir?
Henüz yolun başında olan bir girişime, büyümesi ve gelişmesi için ortak olan kişi veya kuruluş melek yatırımcı olarak adlandırılırken, bu işi daha profesyonel olarak yapan büyük hacimli gruplar risk sermayesi şirketi olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Melek yatırımcı yaşadı 5 yıl vergi vermeyecek

Twitter da borsaya hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Silikon Vadisi ziyaretinin en renkli temaslarından birinin yaşandığı Twitter’ın merkezi, San Francisco’da sıradan bir binanın iki katından oluşuyor. 100 milyon aktif kullanıcısı bulunan, piyasa değerinde 10 milyar dolara ulaşan Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, 100 milyar dolarlık değerle borsaya giren Facebook’un izinde gittiklerini, bu yıl olmasa da 2013’den itibaren borsaya adım atma adına hazırlık yaptıklarını söyledi. Dorsey, Türkiye’nin Twitter’da kullanıcı liginde ilk 10’da yer aldığının bilgisini de verdi.
Twitter CEO’su Dick Costolo ise Türkiye’deki kullanımın son iki yılda muazzam arttığını, bu performasın şimdilerde Ortadoğu bölgesinden (Arap baharının yaşandığı ülkeler) geldiğini söyledi. Türkiye denildiğinde Van depremini hatırladığını belirten Costolo, Twitter’ın bazı hayatların kurtarılmasına aracılık etmesini hiç unutamayacağını anlattı.

Haberin Devamı

20 Türk markası global lig peşinde

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Tekno Girişimci” adlı programdan beklentilerinin üzerinde verim aldıklarını, melek yatırımcı teşviğiyle birlikte bu şirketlerin büyüme tarafında etkili adım atmasını beklediklerini söyledi. 2009’da başlanan programla bugüne kadar 472 projeye destek verdiklerini, bu yılki hedefin ise 500 olduğunu böylece toplamda 1.000’e yaklaşılacağını anlattı. Projeyle her bir girişimciye 100 bin TL hibe veriliyor. TÜBİTAK’ın katkısıyla bazı projelere sağlanan destek 500 bin lirayı aşabiliyor.
Bakan Ergün, buradaki projelerden öne çıkan 20 girişimin global lige taşınması adına ABD’de Boston ve San Francisco şehirlerine tüm masrafları bakanlık tarafından karşılanarak gönderileceğini, Stanford ve MIT üniversitesinde kurulu ‘girişim’ akademilerinde bunların marka olması için 3’er aylık sürelerle çalışma yapılacağını bildirdi. Bu arada bakanlık ABD’de iki, İngiltere, Japonya, Çin, Hindistan, Almanya ve Güney Kore’de birer olmak üzere bilim ve teknoloji ataşelikleri açarak Türkiye’deki projelerin dışarı çıkmasında aracı olacak.
Melek yatırımcılara sağlayacakları avantajları Silikon Vadisi’nde görüştükleri Türk yatırımcılarla paylaştıklarını belirten Bakan Ergün, “Onlara Türkiye’de de iş yapmaları için her türlü konforu sağlayacağımızı ve teşvik sisteminin altyapısının hazır olduğunu söyledik. Oldukça olumlu karşıladılar” dedi.