Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Twitter uçtu gitti. Sırada YouTube yasağı varmış.
Sonrasında da sıra Facebook’a oradan da DailyMotion’a, Instagram’a ve tamamı dış güçler tarafından hazırlanmış internet servislerine gelebilirmiş.

İki farklı yol

Türkiye yasakladıkça yasaklayabilir. İnternet kullanıcıları da artan yasaklar karşısında engelleri aşmak adına direnebilir.
Olay vahim ama mevcut ortamda bu kadar basit. Türkiye’nin elinde siyasal ve teknik güç var, yasaklayabilir. Kullanıcı cephesinde de özgürlük arayışı var, direnebilir.
“Tüm bunlar ne anlama geliyor?” diye soracak olursanız Türkiye’nin algısı için hiç de iyi olmadığı kesin. Zaten bunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da söylüyor.
Algıya bakalım...
İşte size iki fotoğraf.
Beğendiğinizi seçmekte özgürsünüz...
Q Çok değil 2.5 yıl kadar öncesi, yıl 2011. ABD’nin ünlü TIME dergisi, gerek ekonomide gerekse bölgesindeki siyasal tarafta şahin uçuşlarıyla dikkat çeken Türkiye’nin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ı ön sayfaya çıkarıyor. Gazetecilik diliyle kapak yapıyor. Başlıkta “Erdoğan’s Way” -Erdoğan’ın Yolu- yazıyor. Giriş şöyle: Türkiye’nin İslam yanlısı lideri; laik, demokrat ve Batı dostu ülkesini bölgesel bir güce çevirdi. Arap ülkelerine örnek oluşturdu.
Q Dün, sabah saatleri. TIME dergisinin internet sayfası açıldığında ön plana çıkan manşetteki yazı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafıyla veriliyor. Bu kez başlık: “Türkiye Twitter’ı kapattı.”
Alt satırlarda da şu sözler yer alıyor: Türkiye’nin güçlü Başbakanı Erdoğan yolsuzluk iddialarının konuşulduğu sosyal medyaya karşı gözünü karartıp, şiddetli bir mücadeleye girdi. Başbakan’ın siniri Gezi Parkı’yla ilgili protestoların isyana dönmesi nedeniyle arttı.

Bir hayaldi gerçek oldu
Geçen haftaya dönelim. Aslında bugüne kadar yaptığı çıkışlarla pek suya sabuna dokunmayan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), genel kurulunda Başkan Faruk Eczacıbaşı aracılığıyla birkaç önemli tespitte bulunuyor:
Q Halen içinde bulunduğumuz siyasal ve sosyal koşullar 1995’ten bu yana (vakfın kurulduğu tarih) ilk kez bu denli ağır.
Q Ülke koşulları ne tarafa giderse gitsin biz hedefimizden şaşmayacağız.
Q Doğru bildiğimizi söyleriz.
Q Başbakan, 30 Mart’tan sonra Cumhurbaşkanlığı’ndan makyajla geçen internet yasasının (5561) tekrar ele alınacağını açıkladı. YouTube ve Facebook’un kapatılabileceğini söyledi. Ortam daha da hoşumuza gitmeyen sonuçlara gebe olabilir.
Q Hükümet bu yasakların yabancı yatırımcının, Türkiye’deki bu antidemokratik uygulamadan çekinip, gelmeyeceğini düşünmez mi?
Q Hükümet, bunun, Türkiye’nin dünyadaki diğer otoriter rejimlerle birlikte algılanacağını düşünmez mi?
Garip ama gerçek. İsteyince doğrular da söylenebiliyormuş...

Haberin Devamı

Pilinize pil katın
Uzunca bir süre teknoloji yazılarıyla Milliyet’e katkıda bulunan Patrick Özdemiroğlu bu ay aramızdan ayrıldı. Geçmişte kaleme aldığı yazıların önemi ise hâlâ sürüyor. İşte onun diliyle, iPhone’larından Twitter’a erişmek için VPN programını yükleyip, “ağırlaşan cihaz” sorunuyla karşılaşanlara pile pil katan öneriler...
Q Bluetooth’u kapatın
Q Lokasyon servisleriyle vedalaşın
Ayarların içindeki gizlilik menüsünde konum servisleri mevcut. Gereksiz olanları kapatın.
Q Otomatik saat dilimine son
Hazır konum servisleri menüsündeyken sayfanın en altına inip Sistem Servisleri’ne tıklayın. Pil düşmanı Otomatik Saat Dilimi ayarlama seçeneğini kapatın. Hazır elinizi sürmüşken Konum tabanlı iAd’ler ile Tanılar ve Kullanım’ı da iptal edin gitsin.
Q Otomatik veri almayın
Bu pil yiyen bir lüks. Bu ayarı manuel hale getirin. (Ayarların içinde “Mail, Kişiler, Takvimler”e girdiğinizde kime sorsanız gösterir) Push bildirimler için de her uygulamaya özel olarak kapatma yapabilirsiniz.
Q Parlaklığı kısın
Ekran size hafif karanlık gelse de bunu yapın. Unutmayın, en karanlık ekran pili biten bir iPhone’un ekranıdır.
Q Siri ile vedalaşın
Siri ne yazık ki Türkçe’yi desteklemiyor. Siri’ye hiç soru sormuyorsanız, ayarlar ekranından onu gönül rahatlığıyla kapatabilirsiniz.
Q Ekran kendini kilitlemeli
Ekranın belli süre içinde kendini kilitleyip ekranı kararttığından emin olun.
Q Ağ ayarlarını sıfırlayın
Genel/Sıfırla /Ağ Ayarlarını Sıfırla yolunu takip ederek sonuca ulaşabilirsiniz. Telefonunuz yeniden başlayacak. Hiçbir veriniz kaybolmayacak ancak cihazınız kayıtlı tüm kablosuz ağ şifrelerini unutacak.
Q Şarkı Equalizer’ına son
Ayarlar/Müzik’in altındaki bu ayarı kapatın.
Q Reklam takibini sınırlayın
Ayarlar/Genel/Hakkında/Reklam rotasında emin adımlarla ilerleyin. Buradaki Reklam Takibini Sınırla seçeneğini açmanız gerekiyor. Böylece reklam servislerinin gün içinde sürekli sizin konumunuzu takip etme çabalarını sınırlamış olacaksınız.